Ideje za dom, nasveti, trendi

Kopalnica in trendi 2017/18: dizajn, barve ...

Na prvi pogled se zdi, da je kopalnica dolgočasen prostor, v katerega modni trendi ne sežejo. Vendar, če pomislite, da je kopalnica prostor, kjer preživimo veliko časa, zakaj ne dovolite domišljiji, da bi poletela in spremenila kopalnico v interier, poln stila in lepote. Naslednji nasveti naj vam bodo v pomoč.

Ambientdizajn 7/6/2016, 3:57 PM


Kateri trendi bodo naslednje leto opaznejši pri oblikovanju kopalnic? Kateri dizajni, barve in materiali bodo stopili v ospredje? Kaj bo modno, elegantno in preprosto za vzdrževanje? Katere so najnovejše stvaritve in inovacije najbolj priznanih oblikovalcev in blagovnih znamk? Berite dalje.

Kombinacije naravnih materialov za ustvarjanje nečesa novega in zanimivega

Leto 2017 bo zaznamovano z vrnitvijo k organskemu, naravnemu ter nespremenjenim težnjam k iskanju novega in funkcionalnega. Pri oblikovanju kopalnice upoštevajte: čiste barve, brezšivne linije ter praktično in enostavno ureditev prostora, vendar s pridihom udobja in elegance. Torej osvobodite domišljijo in ustvarjalnost ter vključite kopalniške funkcionalnosti v igro umetnosti in ustvarite sodoben stil.

Kontinuiteta je nova dinamika

Naredite svoje življenje bolj prijetno in inovativno z materiali, ki so enostavni za vzdrževanje, hkrati pa so dinamična in igriva izbira. Z materialom, s katerim boste obložili tako stene kot tudi tla, ter izčiščenimi linijami boste ustvarili elegantno in klasično vzdušje. Oglejte si kolekcijo Bistrot by Ragno. Tovrstna kontinuiteta bo še posebej trendna v naslednji sezoni – enostavnost in igrivost, ki ustvari kopalniški dizajn.

Združite moderno in naravno

Ko združite moderno in organsko, ustvarite dinamično vzdušje, ki bodo vzbujali izčiščene in elegantne občutke. Združevanje lesa in kamna je zelo preudarna izbira, saj je kombinacija primerna za najrazličnejše dizajne. Na fotografiji je Lariana, kopalna kad manjših dimenzij, ki jo je Patricia Urquiola oblikovala za Agape, kad pa je združitev topline lesa in sijaja keramike. Kombinacija je dopolnjena s sintetičnimi materiali, ki so enostavni za vzdrževanje. Modernističen, a domač izdelek.

Natančnost, ki se zdi enostavna in lahkotna

Lahkotnost oblikovanja je zelo težko ustvariti, saj si moramo prizadevati za eleganten videz, ki daje občutek, da je kopalnica skrbno načrtovana, a brez prisotne obsedenosti. Dobro uravnoteženo vzdušje je mogoče doseči, ko kombiniramo in združimo klasično in moderno, minimalizem in toplino, inovacije in naravo v eno harmonično točko, ki je sveža in nepričakovana – to je cilj vsakega kakovostnega dizajna.

Ponovno odkritje tradicionalnega materiala

Pametni oblikovalci ponovno odkrivajo povezanost gline in vode, kar bo novi trend kopalniškega oblikovanja. Glina je eden najstarejših materialov v kulturni zgodovini človeštva, ki se uporablja za zadrževanje vode in še danes ostaja glavni material za oblikovanje kopalniške opreme. Oblikovalec Werner Aisslinger ugotavlja, da je najbolj plastična in naravna prav glina, saj ne omejuje domišljije. Čudovit primer pretakanja vode je izdelek, ki vse znane oblike, funkcije in materiale pušča za seboj: The Sea and the Shore je izdelan iz gline in je hibrid med polico in pipo.

Podjetje Axor WaterDream je povabilo svetovno znane oblikovalce in podjetja – David Adjaye, Werner Aisslinger, FRONT, GamFratesi, Jean-Marie Massaud so se odzvali povabilu –, da bi oblikovali unikatno armaturo, ki bi skozi izbrani material, obliko in funkcijo dala nov pomen in vrednost pipi in vodi, ki teče skozi njo. Ideja je bila skozi oči oblikovalca začutiti vrednost vode v naših bivalnih prostorih in razviti dele, ki premikajo meje tistega, kar danes dojemamo kot pipo.

Vključite življenje v oblikovanje

Ne pozabite vključiti živih rastlin v kopalniški ambient, saj niso samo modne, ampak tudi lep poudarek dizajna. Tukaj najdete več nasvetov v tej smeri.

Inovativna uporaba brezčasnih materialov

Naslednji naravni material, ki prinaša naravo v dom, je nedvomno les. Jasno je, da inovacije in raziskave na področju uporabe materialov omogočajo uporabo lesa, kamna, kovin in keramike na nove, doslej neznane načine, vendar je italijansko podjetje Azzurra Bagni les s kolekcijo Lime2.0 popeljalo na povsem novo raven. Podjetje uporablja slovenski hrast, vendar ne samo za dekorativne elemente kopalnice. Občutljivi material so izpostavili vodi in z njim prekrili tla v tušu.

Nekaj novega in svežega v kopalnici

Tudi projekt Piera Lissonija za Boffi in serija Garden sta odličen primer elegantnih kombinacij naravnih materialov, ki so primerni za sodobno zasnovano kopalnico. Leseno podnožje z jeklenim umivalnikom na vrhu čudovitega kamna – inovativna, a hkrati klasična kombinacija.

Dotik organskega

Popolnoma razumljivo je, da oblikovalci sledijo največjemu oblikovalcu – naravi. Organski izdelki prikazujejo številne možnosti, ki omogočajo edinstvene kreacije in zanimive občutke. Ker niti dva organska izdelka nista popolnoma enaka, je kopalnica edinstvena. Bogata taktilna senzacija, ki jo premorejo kamnite površine, topel les in drugi naravni materiali, vpliva na  odločilno vlogo pri njihovi uporabi v kopalniškem dizajnu.

Druga netipična uporaba lesa je kot material za kopalne kadi. Novosti v sodobni tehnologiji so omogočile oblikovalcu Matteu Thunu, da je za podjetje Rapsel uvedel les kot občutljiv, lep in edinstven material v oblikovanje kopalnice. Prisotnost čiste in sveže teksture lesa v zasnovo ne prinaša le luksuznega poudarka, ampak ustvarja tudi kraj za počitek.

Uporabite temnejše barve

Temne barve se ponovno vračajo v notranje opremljanje in kopalnice. Če jih boste uporabili pravilno, bodo izžarevale razkošje in sprostitev. Najbolj trendna barva sezone bo siva. Siva barva ni dolgočasna, ampak je čudovita v najrazličnejših odtenkih. Vnaša razpoloženje, dinamiko ali mirno, elegantno vzdušje v katerikoli prostor.

Priljubljene barve v kopalnici

Upoštevajte naš nasvet in namenite veliko pozornosti čistim barvam. Kljub keramičnim ploščicam s sijajem so matirane in nevtralne barve v porastu. Ti odtenki so odlična kombinacija s temnejšimi odtenki sive barve, saj prinese nekaj kontrasta v barvno shemo.

Oglejte si naslednjo klasiko med keramičnimi ploščicami – subway ploščice. Zgornji primer je iz projektov Uda Architetti studia. Trendovske barve lahko kombinirate s pastelno tonaliteto v modrih, zelenih in pepelnatih odtenkih. Uporaba nevtralne osnove z nekaj dotiki intenzivnih barv je vedno zabavna in dobro uravnotežena izbira.

Medenina je moderna

Marmornate obloge na stenah in kovinski dodatki v odtenkih bakra, medenine in zlata so elegantna vrnitev v 70., ki z barvno kombinacijo in tonaliteto spremenijo kopalnico v trenden projekt. Zdi se, da je medenina tendenca, da postane nova najbolj priljubljena kovina v kopalnici, v kombinaciji s plemenitim marmorjem pa je nepremagljiva.

Navdih: Kako baker, medenino, bron vključiti v kopalnico

Tukaj je primer, kako lahko kamen v kombinaciji z minimalizmom in drugimi naravnimi materiali ustvari resnično eleganten in sodoben ambient. Large Format Slim Stone kolekcija plošč velikih formatov uporablja razkošne naravne materiale (marmor, travertin in kvarcit) za svoje izdelke.

In tukaj je še en primer uporabe marmorja. Marmor ni primeren samo kot obloga sten in tal, ampak tudi kot material za kopalniško opremo. Kot je na primer tale umivalnik iz marmorja, ki ga je Carlo Colombo oblikoval za podjetje Teuco.

Oblike keramičnih ploščic in igra z geometrijo

Izčiščene linije arhitekturnih elementov so spodbudile spremembo geometrijskih oblik, ko gre za trende v keramiki in keramičnih ploščicah. Pridih Orienta je v novi kolekciji Claesson Koivisto Rune uveden v kopalnico na sodoben in dinamičen način. Tudi Marrakech Design kaže s klasičnimi šestkotnimi ploščicami za steno in tla skandinavsko vzdušje.

Navdih: Vodič po sodobni vzorčasti keramiki

Heksagonalna oblika ploščic je dolgotrajen trend in zelo priljubljena oblika v kombinaciji z različnimi teksturami in barvami, vključno s 3D-učinkom. Najverjetneje se priljubljenost te klasične oblike skriva v enostavni uporabi in montaži geometrijskih koščkov ter neskončni možnosti kombinacij, ki se rojevajo v domišljiji ustvarjalca.

Minimalistična kopalnica za mestno stanovanje

Ko govorimo o velikosti in obliki kopalnice, gredo trendi v smeri manjših in bolj zasebnih prostorov. Po obdobju velikih in masivnih kopalnih kadi je opaznejša bolj intimna in minimalistična smer, ko gre za kopalniške kombinacije. Oblika in velikost stranišča in kopalne kadi sta se znatno zmanjšali, ne samo, da bi se bolje prilagodili manjšim mestnim stanovanjem, ampak tudi zaradi občutka zadržane elegance in intimnosti. Torej manjša kopalnica ne pomeni manj – pri udobju, stilu in funkcionalnosti ni treba sklepati kompromisov.

Zelo kompakten, sodoben in eleganten primer funkcionalnega kopalniškega seta je dizajn Stefana Cavazzana, kolekcija Oblon za podjetje Novello.

Poigrajte se z različnimi odtenki sive, bež in klasične črno-bele, ki so popolno platno za minimalistične sodobne oblike in kopalniško opremo – Garcia Cumini za Agape, kolekcija Dot Line.

Inovativne rešitve za kopalniško ogrevanje

In na koncu bi vam radi predstavili še nekaj zanimivih modelov ogrevalnih sistemov, ki bodo zagotovo trend naslednjega obdobja. Sodoben dizajn kolekcije Scaletta by Tubes RADIATORI, Origami in Antrax – Tubone so čudovit eklektični dotik za vsako sodobno kopalnico.

Z zavitimi oblikami kot je origami, minimalistični azijski značaj in visoko tehnološke zmožnosti – to je radiator Origami, ki ga je oblikoval Alberto Meda.

Dizajn Scaletta ni prav nič podoben tradicionalnim radiatorjem, ampak takoj pričara podobo lestve. Scaletta je zasnovan kot objekt, ki prostor ogreva in krasi. Element omogoča tudi svobodo pri postavitvi.

Andrea Crosetta je za podjetje Tubone oblikoval radiator, ki je lahko nameščen navpično ali vodoravno, sodobna minimalistična oblika v številnih barvah pa je primerna za različne prostore.

Torej obstajajo številne možnosti v barvah, materialih, oblikah in opremi za vašo kopalnico. Vse, kar morate storiti, je, da odprete svoje misli in izberete – težje, kot se sliši.

Ne spreglejte tudi:

10 načinov, kako dodati barve v kopalnico

17 kopalniških idej, ki so vse prej kot dolgočasne

Skrivnost uspešnega projekta prenove kopalnice se skriva v časovno pametnem in skrbnem načrtovanju. Popoln vodič za prenovo kopalnice

Foto: www.interiorzine.com


Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki