Ideje za dom, nasveti, trendi

Novoletni sklepi: 5 korakov do nestresnega doma

Novo leto se približuje in z njim novoletni sklepi. V novem letu bo vse drugače. Skrbeli bomo za fizično kondicijo in telesno podobo, trudili se bomo za srečo in zdravje, stanje v denarnici bo popolnoma drugačno ... Zakaj ne bi bil kakšen novoletni sklep povezan tudi z organizacijo doma in počutjem v domu? Če boste upoštevali 5 preprostih korakov, vam bo vaš dom v novem letu povzročal manj stresa.

Ambientdizajn 12/30/2015, 10:41 AM

Po stresnem in kaotičnem delovnem dnevu, ko ste obtičali v prometni konici ali vas je ujel naliv, je po prihodu domov zadnja stvar, ki si jo želite, neorganiziran, kaotičen dom. Vaš dom bi moral biti vaše zatočišče – kraj, kjer obnovite energijo in preživljate čas s svojimi najdražjimi. Da bi se v svojem domu znebili katerekoli dolgotrajne negativne energije, sledite naslednjim 5 preprostim korakom:

1. Ustvarite prostor, ki bo samo vaš
Ta prostor je lahko cela soba ali samo majhen kotiček, kjer se lahko sprostite – npr. naslanjač, pisalna miza, garaža, moška 'jama' … Kjerkoli bo ta prostor, poskrbite, da bo vaša družina obveščena, da vas ne sme motiti, če boste na svojem prostoru. V svojem domu ustvarite tudi prostor za vsa tista opravila, ki se jim skušate izogniti: npr. za urejanje papirjev, računov, dokumentov, za likanje … Združite zoprna opravila z zabavnimi opravki in s sprostitvijo.

2. Organizirajte odlagalni prostor že pri vhodnih vratih
Ko stopite skozi domača vrata, odložite ključe, sončna očala, rokavice, pošto in ostale potrebščine na prvo površino, ki je na voljo. Za najrazličnejše ključe namestite kljukice z napisi, tako da bodo vaši ključi vedno imeli stalno mesto, prav tako pa uredite predale ali košaro za vse kape, šale, rokavice, pošto … Če bodo konec dneva vsa drobna sezonska oblačila na enem mestu, bodo tudi jutra z otroki manj stresna.

3. Izključite tehnologijo
S tem ukrepom ne boste samo prihranili, ampak boste vsaj za nekaj trenutkov prekinili povezavo z zunanjim svetom. Na koncu dneva je pomembno, da ste se sposobni odklopiti od dela, vendar če bo vaš poštni predal na prenosniku in mobilnem telefonu vedno dosegljiv, ne boste nikoli zares pobegnili in se odklopili. Da se boste dobro naspali, odstranite tudi televizijo in računalnik iz spalnice, saj to dvoje povezujemo z delom in z zabavo.

4. Naj bodo jutra vaša
Pustite žaluzije in temne zavese pri miru in pustite, da vas naravna svetloba prebudi zjutraj na veliko nežnejši način. Ko se sproži alarm na budilki, se telo samodejno upre, to pa povzroča stres in napetost.

5. Znebite se nereda in šare
Razmislite o vsakem predmetu, ki ga imate: zakaj ga hranite, koliko vam pomeni, kako se počutite ob njem, ga boste še kdaj uporabili, oblekli … Če imate ob predmetu slabe spomine, ne oklevajte in ga vrzite ven. To velja tudi za fotografije propadlih razmerij in z razmerjem povezana darila. Vsa oblačila, ki jih še vedno hranite v omari, a so vam premajhna, povzročajo slabo vest, ker ste od mladih dni najverjetneje pridobili nekaj kilogramov. Prevetrite svojo garderobno omaro in se znebite neustreznih oblačil.

Navdih:

V članku 5 shranjevalnih nasvetov smo se posvetili povečanju prostora v spalnici, domači pisarni v omari, shranjevanju igrač, knjižnim zbirkam in shranjevalnemu prostoru v garaži.

Pomanjkanje shranjevalnega prostora vodi v nered

Kako urediti klet kot večnamenski bivalni prostor

Foto: www.interiorzine.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki