Ideje za dom, nasveti, trendi

Šara in pospravljanje: 5 stvari se znebite DANES

Ni pomembno, kdo ste, kje živite, ali s kom živite. Vsi si želimo urejen dom, še bolj pa dom brez šare in navlake. Ampak kako to doseči? S pomočjo Googla boste našli milijon nasvetov, trikov in idej, ki obljubljajo, da se boste znebili šare in odvečnih stvari enkrat za vselej.

Ambientdizajn 20.6.2016, 8:48

Marie Kondo, japonska mojstrica urejenosti, ki združuje minimalizem z bivanjem, je leta 2014 pretresla (ne)pospravljene domove z uspešnico The Life-Changing Magic of Tidying Up (Življenjska sprememba, ki jo povzroči pospravljanje). S pomočjo njenih nasvetov so številni uredili svoje natrpane domove. 

Čeprav ste zelo urejena oseba, ste morda stalno preobremenjeni in ne veste, kako in kje začeti. Začnite z majhnimi in dosegljivimi cilji, ki naj bodo cilj večjega projekta. Pomembno je zavedanje, da lahko z majhnimi koraki dosežete veliko. Če se želite znebiti vseh odvečnih stvari ter šare, razmislite, na kakšen način prihajajo stvari, ki postanejo odvečne, v vaš dom.

Z nekaj pomoči se boste znebili odvečnih stvari. Ko boste izvajali življenjske spremembe, ne pozabite, da so lahko odvečni predmeti za eno osebo smeti, za druge pa zaklad. S tem zavedanjem odvečne stvari darujte ali prodajte.

5 stvari, ki se jih lahko enostavno znebite že DANES

1. Stvari, ki so potekle
V hladilniku in shrambi se znebite stvari s pretečenim datumom. Prav tako v omaricah, na kuhinjskem pultu, predalih … Znebite se tudi preteklih koledarjev, izpraznjenih baterij, časopisov, reklam … Vsega, kar vam krati prostor. Naj ne bo vaša dnevna soba kot čakalnica, v kateri najdete več mesecev stare revije. Če pa jih ne berete, razmislite o odjavi.

2. Podvojene stvari
To je povsem jasno, kajne? In vendar imamo mnogi podvojene stvari, ki bi jih zagotovo potrebovali le eno. Obstaja razlika, če imajo ti predmeti različne namene, na primer kuhinjske škarje, škarje za papir in drugo ustvarjanje, frizerske škarje … Koliko rjuh za sobo za goste potrebujete? Verjetno ne pet. Koliko servisov krožnikov in skodelic imate? 

3. Stvari, ki jih niste uporabljali v zadnjem letu
Če stvari niste uporabljali v zadnjih nekaj sezonah, jih najverjetneje ne potrebujete. Ko gre za prepolno omaro, strokovnjaki za organizacijo razkrivajo naslednjo uporabno tehniko: v omari obrnite obešalnike v nasprotno smer, kot jih sicer. Ko boste oblačilo nosili, obrnite obešalnik nazaj na pravilen način. Ob koncu leta ali sezone boste po obešalnikih hitro prepoznali oblačila, ki jih niste oblekli niti enkrat. To so odvečna oblačila, ki ne služijo svojemu namenu.

4. Stvari, ki so polomljene ali se ne ujemajo
Znebiti se stvari, ki ne delujejo povsem dobro, je lažje reči, kot storiti. Če je predmet dražji oziroma večja investicija, vam predlagamo popravilo. Manjše, cenene predmete lahko zavržete. To nas pripelje tudi do tistega dela, kjer pogosto izgubimo nadzor: Tupperware in druge plastične posodice v kuhinji. Vzemite si nekaj časa, preglejte vse posodice in ugotovite, kaj vse je odveč. Ali manjka pokrov, posode določene velikosti ne boste nikoli uporabili … Obdržite le tisto, kar zares potrebujete – nič več.

5. Stvari, ki niso vaše
Ali so vam sosedje posodili vrtnarsko orodje, a ga nikoli niste vrnili? Kaj pa kuharice, ki ste si jih izposodili od mame in tašče? Najlažje se znebimo stvari, ki pravzaprav niti niso naše in jih vrnemo lastniku. Tudi spominkov preteklih ljubezenskih razmerij se znebite, pa čeprav jih hranite v kleti.

Ali vam je bil zgornji seznam v pomoč? Povejte nam, česa ste se najprej znebili!

Navdih: Notranja oprema za vsak interier in prostor doma

Foto: www.freshome.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki