Ideje za dom, nasveti, trendi

11 nasvetov za vzdrževanje redu

Otroške sobe so razmetane. Otroci so v njih pač otroci. Kar je dobro, če odštejemo večni nered!

Ambientdizajn 17.12.2012, 20:24

Otroške sobe so razmetane. Otroci so v njih pač otroci. Kar je dobro, če odštejemo večni nered! Nekateri nasveti v teoriji zvenijo odlično, v praksi pa … Bodite vztrajni!

1. Odgovornost
Otroci naj za svojo sobo prevzamejo odgovornost – odvisno od starosti. Celo majhni otroci lahko v sobi do neke mere vzdržujejo red. Pri navajanju na samostojnost jim pomagajmo.

2. Območja
Oblikujte območja za igrače, knjige, spanje, sedenje (zanje in za vas!), oblačila in ostale predmete. Stvari naj ostanejo znotraj tega območja, saj bo tako tudi iskanje lažje. Otroku tovrstna rutina omogoča bolj sproščeno življenje, saj je mirnejši, ker ve, kje v sobi lahko najde določeno stvar. Območja naj bodo prilagojena njegovi višini.

3. Je igrača namenjena sproščanju ali igri?
Območje postelje naj bo namenjeno sproščanju in spanju, zato tudi igrače tako ločite. Mehke plišaste igrače naj otroka zazibajo v spanec.

4. So knjige namenjene branju pred spanjem?
Zraven postelje imejte knjige za večerno branje. Najprimernejše so kratke zgodbe, medtem ko so pustolovske zgodbe bolj primerne za čas igre. Zgodba naj otroka pomiri, ne pa prestraši.

5. Recikliranje oblačil
Otroci svoja oblačila hitro prerastejo, zato imejte pripravljeno polico, torbo, predal ali plastični zaboj, kamor boste sproti odlagali premajhna oblačila. Če imate mlajše otroke, jih boste verjetno hranili zanje, v nasprotnem primeru pa jih oddajte dobrodelni ustanovi ali pa jih prodajte.

6. Dobre navade
Ko je otrok dovolj star, naj svojo posteljo pospravi sam. Na postelji naj ne bo preveč igrač. Namestite polico tik nad posteljo – tam bodo igrače na dosegu, obenem pa bo postelja enostavno in hitro pospravljena.

7. Naredite več prostora
Večnamensko pohištvo je dražje, a predstavlja dobro in trajno rešitev za otroško sobo!

8. Poenostavite čiščenje in pospravljanje
Igrače naj imajo svoje mesto v košarah, predalih in na policah. Tako bo otrok vedno vedel, kam jih mora odložiti.
 
9. Starosti primerne naloge
Starejši otroci naj pospravijo igrače in posteljejo posteljo, zvečer naj tudi pripravijo oblačila za naslednji dan. Najstniki naj prevzamejo odgovornost tudi za čiščenje svoje sobe.

10. Poudarek
Razstavite otrokove risbe – to bo njegovo sobo naredilo posebno, hkrati pa preprečilo umetnije in madeže na stenah.

11. Naj bo soba prijazna tudi staršem!
• Da ne bi izgubljali časa in živcev s čiščenjem in pospravljanjem sobe, naj bodo tla iz primernega materiala.
• Otrok naj vsako igračo pospravi, preden vzame drugo. Pred odhodom v posteljo naj bo soba pospravljena. Če se boste držali prvega dela nasveta, bo večerno pospravljanje manj stresno in naporno, igrače pa bodo naslednjega dne na svojem mestu.
• Imejte visoko polico za stvari, ki naj bi bile izven otrokovega dosega, a so še vedno njihove (npr. barve in lepila).


Foto: Ikea

Nazaj na vrh
Oznake:  otroška soba red

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Naredi sam, DIY, pohištvo iz palet