Ideje za dom, nasveti, trendi

5 načinov, kako okrasiti dom z barvama leta 2016

Razkritje nove barve leta je vedno razburljiv čas za dizajnerske navdušence, vendar je barvni inštitut Pantone za leto 2016 pripravil dodatno presenečenje, saj so prvič izbrali dve barvi – Rose Quartz in Serenity. Oba odtenka rožnate in svetlo modre sta dovolj močna, da ju uporabimo samostojno, saj poživita nevtralne, predvsem bele in sive odtenke. Oba odtenka se presenetljivo dobro ujemata tudi z zelenimi in rjavimi odtenki. V nadaljevanju članka 5 nasvetov, kako lahko ta dva odtenka vključite v svoj dom.

Ambientdizajn 2/11/2016, 1:16 AM

1. Prekrijte stene s svetlo modro

Učinek barv na razpoloženje ni nič novega in pomirjujoči učinki modre barve so najboljši, ko nas 'ovijejo', zato izberite svetlo modro barvo za vse štiri stene prostora. Izberite svetlo moder odtenek za prostore, v katerih želite poudariti sprostitev, pomiritev ter enostavnost, na primer v spalnici ali domači pisarni. Ker je lahko svetlo modra barva včasih tudi hladna, ne pretiravajte z njo, ampak uravnotežite te odtenke z žametnim pohištvom, s toplimi teksturami in s tekstilom.

Namig: Skandinavsko jedilnico s svetlo modrimi stenami najdete v stanovanju, ki smo ga predstavili v članku Svetlo modra barva in skandinavski stil.

2. Uporabite rožnato na pohištvu


V nasprotju s pomirjujočimi lastnostmi svetlo modre (Serenity) je Pantone izbral Rose Quartz zaradi svoje prepričljive narave, hkrati pa je to nežen odtenek, ki izraža sočutje in umirjenost.
Zaradi teh lastnosti je svetlo rožnata dobra izbira, da jo izberete za opazen kos pohištva. Ta odtenek je ravno dovolj nenavaden, da pritegne poglede in postane osrednja točka kateregakoli prostora, obenem pa dovolj prefinjen, da nudi občutek nevsakdanje elegance. Ključno je, da je dizajn preostalega prostora dovolj preprost, da pohištveni element v svetlo rožnati – kavč, stoli v jedilnici ali naslanjač – zasije. Poskrbite, da bo večina interierja v nevtralnih barvah, na primer v beli in sivi, ki bosta zagotovili čisto ozadje za barvno uspešnico leta 2016 – svetlo rožnato.


 

3. Izberite tekstil v svetlo modri barvi


Če je ideja celotnega prostora v svetlo modri barvi malce preveč za vas, poskusite vključiti to barvo v manjšem obsegu s tekstilom. Odeja, preproga s teksturo in nekaj blazin z grafičnim vzorcem bodo ustvarile pomirjujoče vzdušje.
S tekstilom v različnih odtenkih iste barve in različnih materialih boste prostor ohranili vizualno zanimiv. Poleg iskanja različnih načinov za vključitev tekstila v interier si prizadevajte za kombinacijo tekstur in tkanin v svetlo modrem odtenku.


 

4. Rožnata stena v interierju


Če vas rožnato pohištvo še ni prevzelo, lahko dodate to barvo na eno steno. Rožnata barva pristaja prav vsakemu prostoru, pomembno pa je, da izberete steno, ki bo služila tudi kot osrednja točka.
Poudarite steno s kaminom v dnevni sobi, uporabite nežno rožnato v moderni kuhinji ...


 

5. Mešano in ujemajoče


Obstaja razlog, zakaj se rožnata in svetlo modra pojavljata skupaj. Kot par ustvarita drzen in zanimiv kontrast, ki popestri katerikoli prostor. Oba odtenka lahko v istem prostoru združite v popolni harmoniji.
Izberite en večji element v enem odtenku, drugi odtenek naj bo na dodatkih. Poskusite svetlo moder kavč in rožnate blazine ali svetlo modre dodatke znotraj rožnato obarvanega prostora. Druga možnost je, da obe barvi uporabite enakovredno in kot barvna poudarka. Poiščite pogrinjke, umetniško delo ali druge dekorativne elemente v teh dveh odtenkih. Z barvnimi poudarki ne pretiravajte. Le z minimalističnim izborom in razporeditvijo po prostoru boste ustvarili subtilen sodoben prostor.
 

Naj vam je ljubši vpadljiv odtenek rožnate ali sproščujoč odtenek modre, o nečem smo prepričani - tako z enim kot tudi z drugim odtenkom je mogoče enostavno ustvariti prostor, ki bo tako svež kot tudi eleganten. Uporabite teh 5 nasvetov kot priporočilo, kako letošnja najbolj trendna odtenka na najboljši način vključiti v dom.


Ne prezrite:

Foto: Pinterest/D. Cigale


Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki