Ideje za dom, nasveti, trendi

7 nasvetov pred nakupom lestenca

Lestence pogosto občudujemo zaradi elegance in vtisa razkošja, ki ga prinese v prostor. Ko izbirate lestenec, se prepričajte, da pri izboru upoštevate preostanek prostora.

Ambientdizajn 9/19/2014, 6:51 AM

Lestenec naj bo središče prostora, vendar naj dopolnjuje tudi druge elemente v prostoru. 

1. Ne pozabite upoštevati prostora

Prostor je eden od najpomembnejših elementov notranjega oblikovanja. Katerokoli pohištvo ali oprema potrebuje določeno količino prostora, da lahko ohrani svoj značaj, hkrati pa učinkovito dopolnjuje vse druge elemente v prostoru. Pri nakupu lestenca upoštevajte razdaljo do stene, do mize in do tal. Ne kupite lestenca, ki je prevelik oziroma seže prenizko. Če imate majhen prostor, izberite manjši lestenec. 

2. Ne omejujte se z velikostjo

Če imate širok oziroma velik prostor, namesto enega velikega raje kupite nekaj manjših lestencev. Ti bodo enakomerneje osvetlili celoten prostor. Če boste kupili en sam velik lestenec, obstaja nevarnost, da bo prostor utesnjen. 

3. Ne pozabite na funkcijo

Lestence pogosto kupujemo zaradi estetskih namenov. To so bogato okrašene umetnine, ki dodajo pridih klasičnega in elegance v vsak prostor. Kakorkoli, lestenci so bistveni deli razsvetljave. Pred nakupom lestenca razmišljajte o prostoru, v katerem bi ga uporabljali. Če boste lestenec obesili v visok prostor, naj bo svetloba dobro razpršena in naj osvetli celoten prostor. Če lahko ob svetlobi, ki jo oddaja lestenec, berete, potem ste dobro izbrali. 

4. Ne zanemarjajte električnih žic

Varnost naj bo na prvem mestu! Če boste na bolšjaku kupili star lestenec, obnovite žice. Če bo lestenec preveč starinski, bo morda potreboval celo restavratorski poseg.

5. Ne podcenjujte vrednosti antičnih kosov

Starinski lestenci so lahko zelo okrašeni kosi. To so elementi, ki odražajo zgodovino. Če iščete nekaj unikatnega in pristno starinskega za moderno jedilnico s hrastovo mizo, preverite bolšjak, antikvariate ali spletne trgovine z novim starinskim pohištvom. 

 

6. Ne podcenjujte moči dobre razsvetljave

Notranja oprema se vrti okoli tkanin, barv in pohištva. Ljudje pogosto spregledajo, da je razsvetljava bistveni del notranjega urejanja, ki določi razpoloženje. Svetila izboljšajo vse druge elemente v prostoru. Dobra osvetlitev ima moč, da popolnoma preoblikuje prostor.

7. Ne bojte se prekršiti pravil

Pravila notranjega opremljanja so vodila, vendar ni nič narobe, če jih prekršimo. Pri nakupu lestenca imejte v mislih zgornje nasvete, vendar ne pozabite, da je v redu, če jih prekršite, dokler delajo za vas.

Foto: www.architectureartdesign.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki