Ideje za dom, nasveti, trendi

Elegantna in funkcionalna tla

Pri izbiranju notranje opreme je naslednje opozorilo zelo koristno – ne podcenjujte pomena talne obloge, in sicer preproge, parketa, keramike ... Karkoli boste izbrali, bo vplivalo na celotno podobo prostora.

Ambient dizajn 12/3/2014, 9:01 AM

Prav tako ne pozabite, da talna obloga ne prinaša le vizualne spodbude, temveč nenehno nagovarja vse naše čute.

V domu ni elementa ali pohištva, ki bi bil v stalnem stiku s telesom, kot so tla. Torej, ko se odločate o talni oblogi, razmišljajte ne le o estetiki, temveč tudi o hrbtenici in nogah. Če upoštevamo rešitev za prostor, v katerem preživimo veliko časa na nogah, npr. kuhinji, izberite namesto trdih površin, kot so ploščice, kamen ali marmor, raje les oziroma parket. Te površine so elegantne in vaše noge vam bodo hvaležne. Po drugi strani pa je njihovo vzdrževanje v obremenjenih prostorih zahtevnejše, saj je les mehkejši in je vidna vsaka poškodba.

Ni nujno, da se fizično udobje vedno strinja z estetiko in s slogom vaše notranje opreme. Industrijski oblikovalci vključujejo v izdelavo talnih oblog inovativne materiale, kot so organski polimeri in cementi, nove digitalne tiskarske tehnike pa omogočajo tisk na vse materiale in različne oblike ter tudi izdelavo tkanih preprog v videzu filca, ki so različnih oblik in barv. Ponudba je tako široka, da lahko izberemo katerokoli barvo, vzorec ali domišljijsko strukturo za talno oblogo sanjskega prostora.

Razmišljate o klasičnem in udobnem?

Nič ni bolj razkošnega od ročno izdelane preproge. Številne države so znane po svojih tradicionalnih ročno izdelanih preprogah, kot na primer Turčija, Iran, Maroko, Bolgarija …, med njimi pa vlada velika raznolikost. Če je vaša izbira etno obarvana, bo preproga ne samo elegantna in barvita, temveč tudi iz naravnih materialov, npr. volne, svile, bombaža … Naravna vlakna so obarvana z naravnimi barvili v tradicionalnem lokalnem slogu.

V letošnjem letu so zelo moderne tudi kvačkane preproge, o čemer smo že pisali. Ker so ročno izdelane preproge Paole Lenti izjemno drage, razmislite o tem, da bi jo izdelali sami. 

Niste ljubitelj rustikalnega in tradicionalnega?

Potem izberite preprogo s sodobno temo, ki so jo navdihnili filmi ali glasba, recikliranje in ponovna uporaba v novi preprogi, preprogo iz usnjenih trakov … Omejitev je samo vaša domišljija.

Če imate v staromeščanskem stanovanju ohranjen parket z vzorcem ribje kosti, ne odrivajte elegantnih sodobnih vplivov iz klasičnega interjerja. Pravzaprav ravno parket kaže na spajanje med starimi slogi in tehničnimi inovacijami.

Vintage val pa je pustil svoj pečat tudi na lesenih tleh. Tehnične inovacije so omogočile, da imajo tudi umetno starane hrastove deske in parket šarm.

Ne glede na to, kaj boste izbrali – parket, klasično ročno izdelano preprogo, sodobno preprogo ali tkano talno oblogo –, ne pozabite na barve, udobje in izdelavo.

Foto: www.interiorzine.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki