Ideje za dom, nasveti, trendi

Kako kombinirati sloge?

Ambient, opremljen v mešanici slogov

Tina Trtnik, Dizajna 12/23/2012, 12:18 AM

Velikokrat svetujem, po kakšnem 'ključu' kombinirati pohištvo različnih slogov, da ne bo nastal 'ponterosso' v stanovanju. Filozofija je precej podobna znanju tujih jezikov. Preprosto 'slišiš', zakaj mora določena beseda v takšni obliki v stavek. Ali pa se naučiš pravil in s tem porabiš mnogo več energije in časa.

Ko umeščam klasične kose pohištva v nov ambient ali obratno, se zanašam na svoj 'čut'. Če tega ni, pa obstajajo osnovna pravila, kaj, koliko in kako ustvarimo privlačen ambient v mešanici slogov.

1. Če imate več kosov klasičnega pohištva
Če ste podedovali bivalni prostor in želite obdržat pohištvo prednikov, obdržite oz. izberite le najbolj ohranjene in priljubljene kose. Če je to kuhinja, potem lepo ohranjeno kredenco in en ali dva stola iz istega obdobja – bidermajer ali neobarok. Temu dodajte minimalizem oziroma ravne linije in nevpadljive barve. Torej pohištvo, ki bo poudarilo starine.

Odlična izbira je podjetje Glas Italia. Vsi njihovi izdelki so narejeni iz stekla, vse pa je na voljo v satinirani, lakirani, transparentni različici, naravno obdelani s kislinami … Možnosti je izjemno veliko.

2. Nikar ne mešajte med seboj kosov pohištva dveh preteklih obdobij
Na primer klasičnega sloga in pohištva iz 60., 70. ali 80. let Ta obdobja so bila znana po svojstvenosti in pohištvo ni bilo obdelano tako, da bi prenašalo 'vpadljive' kose drugih slogov.

3. Barve
Če kombinirate različne sloge, potem se držite ene barve. Če želite hkrati kombinirati še različne barve, potem se raje posvetujte s strokovnjakom. Številna podjetja nudijo storitve po meri stranke. Predvsem sedežne garniture lahko oblečete v tapetniško blago po svojih željah. Verzelloni ima dolgoletno tradicijo. Pošljete kos blaga, da ga operejo in preizkusijo njegovo obstojnost, nato sporočijo, koliko materiala potrebujejo. Ta storitev po meri omogoča prilagajanje klasičnim kosom pohištva.

4. Obisk bolšjega sejma
Če imate moderno, minimalistično stanovanje, ki mu manjka 'duša', potem se le odpravite v nedeljo na bolšji sejem. S seboj vzemite fotografije stanovanja. Predmet, ki ga iščete, naj bo vpadljiv in postavljen na mesto, kjer bo v središču pozornosti. Neverjetno bo poudaril in poživil moderno stanovanje ter mu dal smisel.

5. Pazite pri izbiri materialov
Če je starina npr. v barvi rdeče češnje, naj bodo moderni kosi pohištva v popolnoma drugem lesu, ne podobnem! Dva odtenka rdeče češnje bosta delovala, kot bi se en kos pohištva po nesreči odpravil na pot in zašel k vam.

6. Za večji poudarek vedno kombinirajte tople in hladne odtenke
Če so starine v toplih barvah, potem naj bo moderno pohištvo v hladnih tonih in obratno.

7. Uporabljajte starino, ki jo imate v stanovanju
Starine ne imejte le na ogledu kot v galeriji. Uporaba bo stanovanju zagotovila enotnost in toplino.

Če kljub nasvetom čutite, da izzivu niste kos, se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo pomagal.

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Naredi sam, DIY, pohištvo iz palet
Ideje za dom, nasveti, trendi