Ideje za dom, nasveti, trendi

Odprte police - shranjevanje v stilu

Kratek vodič, kako v bivalnih prostorih urediti odprte police

Ambientdizajn 14.4.2015, 23:49

Stanovanja so vedno manjša, zato je za ljudi, ki živijo v urbanem okolju, vsak centimeter še kako dragocen. Sodobno oblikovanje postaja umetnost, saj mora poiskati ravnovesje med stilom, zadovoljstvom in potrebami. Najpomembnejši dejavnik, ki prihrani centimetre v omari, je odsotnost nereda in šare.

Tukaj je naš mali vodič za lep in učinkovit shranjevalni prostor ...

1. Potrebe in razpoložljivi prostor
Nastanek odličnega dekorativnega shranjevalnega prostora je odvisen od razumevanja in upoštevanja tistega, kar potrebuješ, in tistega, kar načrtuješ. Šele ko določiš dovolj velik shranjevalni prostor, se lahko začneš ukvarjati tudi s stilom.

 

2. Najprej razvrščanje
Najprej razvrstiš, katere dodatke in predmete bi rad 'razstavil' in kaj skril za vrata omar. Tako kot v kuhinji ne razstaviš vseh posod in porcelana, ampak morda samo najlepši kristal. Enako načelo upoštevaj tudi pri knjigah in drugih dekorativnih predmetih v bivalnih prostorih, ki so vredni, da jih razstaviš.

3. Kako shraniti
Pri odprtih policah ni pomembno samo, kaj shraniš nanje, ampak tudi kako shraniš. Odprte police okrasijo prostor, vendar zaprte vgradne omare bolje zadovoljijo najrazličnejše shranjevalne potrebe. Ne glede na stil omare naj bodo police enakomerno razporejene. Police bodo estetske, nanje pa boš lahko pospravil kar največ. Knjižne police naj imajo več vmesnih pregrad, da se knjige ne bodo zvračale, medtem ko se mora višina kuhinjskih polic prilagajati posodi – ni vseeno, ali daš na polico kozarec ali pa velik lonec.

4. Prilagodljiv shranjevalni prostor
Shranjevalni prostor z drsnimi vrati omogoča, da dele, ki jih ne potrebuješ več, npr. televizijo, potisneš v virtualno pozabo, ko je to potrebno.

5. Vintage police
Vintage stvari je težko posnemati. Ne glede na predelavo je umetniški vidik teh predmetov nepoškodovan. Obišči starinarnico ali bolšjak in se razglej med zanimivimi predmeti.

6. Odprte police dajo prostoru šarm
Odprte police, ki dopolnjujejo omaro, posteljo ali kuhinjsko pohištvo, dodajo veliko šarma prostoru.
Uporabi vsak prostor, ki je na voljo. Pomembno je, da odprte police niso odlagališče krame ali razstavni prostor praholovcev. Odstrani vse neuporabne stvari, ki bi motile lepoto shranjevalnega prostora.

Ni težko najti preproste in dekorativne shranjevalne rešitve, ko razumeš svoje potrebe ter prostorske in finančne omejitve. Ko razumeš to troje, se lahko posvetiš ustvarjanju in stilu.

Foto: www.freshome.com, Pinterest, D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki