Ideje za dom, nasveti, trendi

Osvežena kuhinja

Izkoristite dopustniški čas za domača mojstrska opravila.

Slovenijales, Ambientdizajn 8/4/2014, 11:53 AM

Za večino ljudi, ki se izogibajo kuhanju v svoji kuhinji, sta kriva dva razloga:

1. Ne znajo kuhati; 

2. Njihova kuhinja je tako neorganizirana, da jih odvrne od kuhanja.  

No, lepa in sodobno opremljena kuhinje, ki bo ustrezala vašemu slogu in jo boste imeli radi, pomeni, da vas bo vabila k uporabi. To je še kako pomembno za ljudi, ki nimajo znanja, želijo preživeti v kuhinji več časa ali si kuharske spretnosti šele pridobivajo. 

Ker si med letom težje vzamemo čas za razna domača opravila, je dopustniški čas idealna priložnost za prenove in mojstrska opravila v domu. Zakaj ne bi z nekaj preprostimi posegi preuredili kuhinje, ki še ni tako slaba, da bi jo kar zavrgli, in tako vnesli svežino v dom?

S pomočjo t. i. hobi programa je izdelava in predelava pohištva pravzaprav postala preprosta in dostopna vsakomur.

1. Zamenjajte ročaje

Že s preprosto menjavo ročajev lahko kuhinji pričarate svež in moderen videz. Izbira ročajev je danes velika, pozorni morate biti le na obstoječe izvrtine v vratcih. Da bi izbrali pravo velikost ročajev, vzemite s seboj v trgovino stari ročaj, saj se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da se luknje v omari ter ročajih ne bodo prilegale.

2. Z menjavo front do nove kuhinje

Še bolj opazno spremembo lahko ustvarite z menjavo kuhinjskih front, saj bo vaša kuhinja tako dobila povsem drugačen in nov videz. Z merami obstoječih front lahko odidete v eno izmed Slovenijalesovih poslovalnic, kjer vam bodo izdelali nove fronte. Izbor dekorjev je izredno pester. Izbrali boste lahko živahno, svežo barvo ali pa morda bolj umirjen lesni dekor. V fronte vam bodo izdelali tudi izvrtine za spone in ročaje ter vam tako prihranili dodatno vrtanje. Priporočamo, da hkrati zamenjate tudi spone in morda izberete takšne s posebnim blažilcem za mehko zapiranje.

3. Zamenjajte pult

Dotrajan kuhinjski pult zamenjajte z novim. Sodobni pulti z zaobljenimi robovi so bolj vzdržljivi in odporni na razne udarce in poškodbe. V Slovenijalesovih mizarskih delavnicah vam bodo v pult naredili tudi izrez za kuhinjsko korito in kuhalno ploščo.

4. Stenske obloge namesto ploščic

Namesto keramičnih ploščic lahko nad kuhinjski pult namestite stensko oblogo v enakem dekorju, kot je pult. Tako boste ustvarili moderen in enoten videz. Stenske obloge so enostavne za vzdrževanje in odporne na toploto in umazanijo.

5. Dodatne police za več prostora

Če vam v kuhinjskih omarah primanjkuje prostora, si omislite dodatne police. Namestite jih lahko v obstoječe omare ali pa prosto na steno. V Slovenijalesovi mizarski delavnici vam bodo police odrezali natančno na želeno mero, za zaščito robov pa vam jih bodo tudi zarobili z robnim trakom. Če boste police nameščali na rob kuhinjskih elementov, priporočamo, da vam robove zaoblijo.

6. Kam po materiale?

Vse potrebno za izdelavo ali obnovo kuhinje in drugega pohištva dobite v Slovenijalesovih poslovalnicah. Poleg lesnih materialov, pohištvenega okovja, dodatkov, orodja in ostalih izdelkov vam na licu mesta nudijo tudi mizarske storitve, kot so razrez po meri, robljenje, izdelava izvrtin, okroglin, izrezi za korito itd. Storitve so hitre in kakovostne, tako da je dan ali dva treba počakati le ob večjih naročilih, če potrebujete le nekaj polic ali pult, pa jih boste lahko takoj odnesli domov.

Ko boste zamenjali pulte in ročaje ter morda tudi fronte, se ozrite še na svetila, stole in tekstil. Tudi ti izdatno pripomorejo k moderni podobi kuhinje.

In še zadnji nasvet. Če imate v kuhinji kratke zavese, ki segajo do kuhinjskega pulta ali klopi, še ta trenutek potegnite tole zastarelo grozoto dol in obesite moderno notranjo žaluzijo. Najlepši učinek boste dosegli, če jo boste obesili na strop in bo segala preko okna.

Foto: www.architectureartdesign.com, Pinterest/D. Cigale, www.slovenijales.si

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki