Ideje za dom, nasveti, trendi

Po kakšnih preprogah bomo hodili v letu 2015

Barve, oblike, materiali in inovacije

Ambient dizajn 12/5/2014, 9:53 AM

Januarja 2015 bo v Hannovru v Nemčiji odprl vrata Domotex, vodilni svetovni sejem za preproge in talne obloge. Najnovejši trendi, barve, oblike, materiali in novosti v talnih oblogah in preprogah bodo predstavljeni javnosti in občutek, da je talna obloga bistven del notranje opreme, bo postalo dejstvo. V ospredje stopajo številni novi trendi: bogata zasnova, ki spodbuja vse čute, grafične in umetniške rešitve, ki s svojim dizajnom polepšajo vsak prostor, tehnične inovacije, ki olajšajo čiščenje in vzdrževanje tal – vse to šteje.

Ponovni povratek – preproga v obliki 'ploščic'

Umetniška sestavljanka iz nove kolekcije Osnovne oblike (Elementary shapes) iz podjetja VORWERK je ustvarjalni kolaž Wernerja Aisslingerja. Tale virtuoz sledi uspešni preprogi iz ploščic Hadi Teherani. Aissilinger domiselno združuje šest osnovnih geometrijskih oblik (štiri končne dele in dva pravokotna povezovalna elementa) v en meter širok kos v videzu krpanke. Elemente je mogoče spreminjati v različne modele različnih dolžin. 

Zahvaljujoč umetniški raznolikosti barv, oblik in materialov lahko po meri narejena sestavljanka postane čudovita osrednja točka v vsakem prostoru – prinaša svež pogled na dolge hodnike ter je mehak dodatek na kamnitih tleh. Preprogasta sestavljanka je redefinicija tradicionalne preproge z zelo pomembno in praktično inovacijo – spodnja plast preproge je protizdrsna, da prepreči gibanje elementov. Aisslinger ponuja svežo, barvito, umetniško in neverjetno prilagodljivo rešitev talne obloge. 

Moderna izdaja tradicionalnega lesenega parketa – vinilne preproge

Podjetje Bolon predstavlja v kolekciji Silence inovativen in eleganten pristop, ki združuje klasične teksture (tradicionalne lesene vzorce) z visoko tehnologijo ter edinstvenimi tehnikami tkanja. Izjemna globina, 3D-učinki in igra svetlobe dodatno obogatijo toplino in mehkobo tal.


Ročno tkana volnena preproga

Ročna obrt z naravnimi materiali je modni trend, ki nikoli ne umre, ampak se vedno nadgrajuje. Ročno tkane preproge so simbol razkošja in umetniškega izražanja tudi med največjimi oblikovalci. Ti oblikovalci določajo trende v obarvanosti, obliki in tehnikah. Preproge Claudia Coluccia so odličen primer inovativnega oblikovanja in ustvarjanja novih modnih meril. Njegova nova umetniška zbirka Cell, ki jo je ustvaril za podjetje Now Carpets, izžareva sodobno kakovost, vabečo mehkobo in umetniški pristop do barv in oblik. To je nekaj, kar samo vabi, da bi se zavili vanje.

Preproga kot umetniško delo

Danes umetniška dela ne visijo samo na stenah, ampak so sestavni del notranjega opremljanja in oblikovanja – preproge niso nobena izjema. Ročno izdelane preproge imajo bogato umetniško tradicijo, ki izžareva spretnost izdelave in razkošen dodatek za vsak prostor. Ročno izdelane preproge Jana Katha uvajajo preproge z organskimi oblikami in mehkim valovanjem, ki zajame domišljijo.

Preproge, ki jih je oblikoval v Hamburgu živeči umetnik Hossein Rezvani, združujejo sodobna dela s koreninami iz Irana. Najboljše preproge imajo do 400.000 vozlov na kvadratni meter in so izdelane iz volne, ki izvira iz perzijskega višavja, in naravne svile. Preproga, velika šest kvadratnih metrov, nastaja skoraj 14 tednov. Ta sodobni umetnik je postavil nov trend s perzijskimi kilim ozadji, saj uporablja geometrijske linije namesto cvetličnih vzorcev.

Torej, to so nekatera imena in podjetja, na katera je treba biti pozoren, saj krojijo nove trende.
Proizvajalci so danes zelo zavezani k trajnosti, še posebej, ko gre za plastične izdelke – ponovna uporaba, zmanjšanje količine odpadkov in novo življenje v obstoječih materialih so prioritete. Uporaba starega usnja in gume ni nova ideja, vendar pomešano z naravnimi vlakni – npr. s konopljo in z juto, da lahko opazujemo tudi prve sledi življenja v izdelku, pa je novost.

Foto: www.interiorzine.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki