Ideje za dom, nasveti, trendi

Psihološki vplivi delovnega okolja

Oblikovanje poslovnih prostorov manjših podjetij je običajno na zadnjem mestu pomembnih opravil, vendar ali je delovno okolje res tako nepomembno?

Ambientdizajn 5/13/2015, 9:17 AM

Običajno podjetja prihranijo denar z nakupom najcenejšega pohištva, ki ga postavijo v ravni vrsti v nek prostor, pri tem pa upajo na čim več zaposlenih v čim manjšem prostoru. Podjetja po drugi strani ugotavljajo, da ta vrsta pisarniške postavitve negativno vpliva na uspešnost zaposlenih.

Članek v nadaljevanju podrobneje raziskuje psihološke učinke, ki se dogajajo v ozadju teh sprememb. Oglejte si njihove učinke kot tudi uspešna podjetja, ki so izkusila ugodne vplive po preureditvi delovnih prostorov. Berite dalje in morda boste ugotovili, da potrebuje vaš delovni prostor osvežitev. 

Odprti prostori
V starih časih so bili pisarniški prostori pregrajeni na enak način, ne glede na to, s čim se je podjetje ukvarjalo. Novozaposlenim so pripadale pisalne mize s pregradami, srednji menedžment je imel pisarne z vrati, top menedžmentu pa je pripadal tudi razgled. Danes postaja takšna ureditev stvar preteklosti v korist velikih in odprtih prostorov.

Ta vrsta okolja ima dolge delovne prostore, kjer lahko novozaposleni in nadrejeni delajo eden zraven drugega. Celo konferenčne prostore, čeprav zaprte, določajo samo steklene stene. Nekatera podjetja, med njimi tudi Twitter, so storila korak naprej, tako da zaposleni dostopajo do svojih delovnih prostorov preko večnamenskih družabnih prostorov.

Kakšna je korist te odprtosti? Komunikacija. Raziskave so opozorile na dejstvo, da so delavci hitreje zaprosili za pomoč v primeru težav ter bolje komunicirali v odprtih in družabno zasnovanih prostorih. Druga prednost te vrste prostora je seveda odgovornost. V prostoru brez sten in vrat so zaposleni bolj osredotočeni na delovne naloge. Nekateri razlagajo to izkušnjo delovnega okolja tudi z učinkom 'rib v okroglem akvariju' ter stalnim nadzorom.

Prilagojeno delovno okolje izboljša produktivnost
Popolnoma odprt pisarniški koncept ima tudi negativne vplive. Si predstavljate, kako se poskušate osredotočiti na pomemben konferenčni klic, dva sodelavca, ki sta le nekaj metrov stran, pa klepetata o načrtih za vikend? Mnoga podjetja so začela uporabljati prilagodljive delovne postaje.

Kako deluje ta prilagodljivost v praksi? Namesto da bi imel vsak zaposleni dodeljeno mizo, so oblikovane različne prostorske postavitve oziroma postaje. Tukaj so na voljo odprte mize za delo z računalnikom, okrogle mize za ustvarjalne sestanke in ločeni prostori, ki zagotavljajo tišino in zbranost. Za ta način dela je značilno, da so zaposleni opremljeni z mobilno tehnologijo, ki jim omogoča, da se svobodno gibljejo po prostoru.

Ta vrsta prilagodljivosti zaposlenim omogoča, da delajo v okolju, v katerem se najbolje počutijo in delajo. Introvertiranim osebam so na voljo mirna mesta, da zberejo svoje misli, medtem ko se ekstravertirani hranijo z energijo drug drugega. Svobodna izbira delovnega mesta je pokazala povečano produktivnost v naprednih podjetjih kot je na primer Google.

Osebni poudarki motivirajo zaposlene
Vsi imamo kolega ali kolegico, ki prinaša zasebno življenje tudi na delovno mesto. Pa naj bo to otroška risbica ali okrasek s počitnic – vse je predmet razprave. Medtem ko nekateri menijo, da so ti osebni predmeti neprofesionalni za poslovno okolje, so študije pokazale, da možnost, da zaposleni poljubno okrasi svoj delovni prostor, daje zaposlenemu občutek, da je bolj vključen v uspeh podjetja.

Študentje psihologije na Univerzi Exeter so preizkusili teorijo, ko so proučevali lokalna podjetja. Zaposlene so razdelili v štiri skupine: ena skupina ni smela prilagoditi delovnega prostora in vnašati osebnih predmetov, druga skupina je lahko okrasila prostor brez preoblikovanja pohištva, tretja skupina je lahko poljubno preoblikovala in prilagodila delovni prostor, zadnji skupini pa je bila dana svoboda, vendar z upoštevanjem pravil. 

Presenetljiv rezultat je dala skupina, ki je lahko svoja delovna mesta preoblikovala popolnoma svobodno – skupina je pokazala najbolj pozitiven izid, poročala pa je tudi o izboljšani koncentraciji, vzdušju, organizaciji in produktivnosti.

Naravna svetloba izboljša kakovost življenja:
Je še kaj bolj depresivnega od pisarniških luči? To lahko primerjamo z neznosnim brnenjem v glavi, prehladom, ki napade celotno osebje … Podjetja so hitro ugotovila, da če želijo obdržati svoje zaposlene zdrave, saj jih potrebujejo, morajo sonce in naravno svetlobo spustiti v delovne prostore.

Nedavna študija, izvedena na Northwestern Medicine in Univerziteti Illinois, je primerjala splošno zdravje zaposlenih, ki so imeli na delovnem mestu okno ter naravno svetlobo, z zaposlenimi, ki delajo v okolju brez naravne svetlobe. Ugotovili so, da so zaposleni z okni prejeli 173 % več bele svetlobe, kateri so bili izpostavljeni na delovnem mestu, v povprečju pa so tudi spali 46 minut več na noč. Ti zaposleni so poročali tudi o večji telesni aktivnosti kot njihovi kolegi brez naravne svetlobe na delovnem mestu.

Vsakdo, ki je šel v službo po neprespani noči, ve, da se izboljšana kakovost življenja prenese tudi v izboljšano delovno uspešnost. Da bi dosegli te rezultate tudi na delovnem mestu, raziskave priporočajo, da naj podjetja izbirajo take delovne prostore, v katerih so okna od tal do stropa. V prostorih brez sten in vrat lahko naravna svetloba prodira 20–25 metrov v notranjost.

Notranje oblikovanje vpliva na podzavest. In tudi delovno okolje vpliva na enak način. Prav zato so mnoga podjetja začela uporabljati oblikovalske zvijače, ki spodbudno vplivajo na produktivnost zaposlenih.

Ali veste, da prava temperatura v prostoru vpliva na število tipkarskih napak? Ali veste, da okrogle oblike v pisarniškem prostoru spodbujajo komunikacijo? Izberite barve in oblike, da bodo zaposleni bolj ustvarjalni in produktivni, podjetje pa bolj uspešno. V pomoč naj vam bo članek Vpliv delovnega okolja na storilnost.

Ali že delate v delovnem okolju s sodobno postavitvijo? Delite z nami svoje mnenje.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki