Ideje za dom, nasveti, trendi

Steklo v notranjem opremljanju za vizualno velik in svetel prostor

Prepričanje, da steklo pušča vtis hladu v prostoru, ni pravilno, če ga pravilno uporabite.

Ambientdizajn 11/15/2014, 3:05 PM

Proizvodnja stekla je znana še iz časov starih civilizacij, predvsem iz antične Grčije in Rima, ko je steklo prešlo v širšo uporabo. Od takrat do današnje industrijske proizvodnje je steklo vedno sodilo v skupino dragih in luksuznih materialov, ki so težje dostopni ljudem.

Danes si notranjega opremljanja skoraj ne moremo predstavljati brez neke oblike stekla, pa naj gre za steklene police, mizno ploščo, steklena vrata omar, notranja in zunanja vrata, svetila, vaze in druge okrasne predmete ter seveda nepogrešljiva okna. Transparentnost stekla ter prilagodljivost oblik in barv je enostavno uporabna v vseh slogih oblikovanja, poleg svoje funkcionalnosti pa steklo prinaša s seboj tudi dekorativno vlogo, ki da prostoru občutek prostornosti in vizualno bolj izčiščeno podobo.

Zaradi enostavnega vzdrževanja in nenadomestljive lepote nekaterih edinstvenih oblik je steklo eden od najbolj priljubljenih materialov v vseh bivalnih prostorih, tako v dnevni sobi, vhodu, kopalnici kot tudi kuhinji. Steklo je še posebej priporočljivo za manjše prostore ter prostore, ki so slabo osvetljeni z naravno svetlobo. Steklo je združljivo z vsemi naravnimi materiali, kot so kamen, kovina, les ter opeka. Barvno steklo ali satinirano steklo prispeva k občutku udobnega in toplega doma, še posebej, če je v kombinaciji z drugimi elementi, na primer toplo, debelo tkanino na sedežni garnituri ali bogato volneno preprogo.

Vzorčasto steklo, skozi katerega prehaja naravna ali umetna svetloba, prinaša igrivost in dinamičnost v vsak prostor. Uporaba stekla v notranjem prostoru bo prinesla svetlobo v prostor, zaradi česar bomo imeli občutek, da je prostor večji.

Spodaj si lahko ogledate nekaj primerov, kako se skrbno izbrani stekleni elementi vključujejo v notranjo opremo.

Ko vaši obiskovalci vstopijo v vaš dom, naj jih pogled takoj popelje v osrednji dnevno-bivalni prostor, zato med vhodom in tem prostorom ne postavljajte lesenih vrat.

Povežite notranje prostore z vrtom oziroma zunanjim prostorom ter dovolite naravni svetlobi, da vstopi v vaš dom.

Občutek utesnjenosti je prisoten v majhnem stanovanju, saj so prostori majhni in hodniki ozki ter temačni. Čeprav spalnica ne bo imela svojega okna, bo steklena stena navidezno povečala prostor, v katerem je postavljena postelja. Za več zasebnosti obesite z notranje strani zavese ali žaluzije.

Tudi garderobna soba ima lahko steklene stene, če je del velikega, sodobno urejenega prostora.

Če niste sramežljivi, naj vašo spalnico in kopalnico ločuje le steklena stena.

Sodobne vinske kleti niso skrite v temni kleti, ampak so del bivalnih prostorov. Le kdo bi tako klet skrival za težkimi hrastovimi vrati?

Povežite domačo pisarno z ostalimi prostori ali več pisarn na delovnem mestu.

 

Steklene ograje navdušujejo lastnike sodobnih minimalističnih stanovanj s svojo enostavno in brezčasno lepoto.

Tako preprost prostor, vendar s temi glamuroznimi materiali je končni videz zelo razkošen. 

Foto: www.architectureartdesign.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki