Ideje za dom, nasveti, trendi

Trendi, notranja oprema in eleganca ambienta

V letu 2015 v notranjem opremljanju prevladuje kar nekaj trendov.

D. Cigale, Ambientdizajn 3/28/2015, 1:59 PM

Nekoč je bil eleganten dom napolnjen z razkošjem, bogatimi tkaninami in resicami, danes pa se do potankosti urejen dom zdi zastarel in prenatrpan. Danes za popolnoma ujemajočo urejenost niti nimamo časa niti si je ne želimo, pa čeprav za notranje opremljanje doma najamemo notranjega oblikovalca ali arhitekta. Oglejmo si novo opredelitev elegance v letu 2015, ki je veliko bolj elegantna in minimalistična kot babičina različica elegance.

Čiste linije in minimalizem
Vsi se spogledujemo s sodobnim domom, ki je napolnjen z ... No, pravzaprav niti ni napolnjen, ampak je zračen. Zdi se, da smo na nasprotnem koncu načrtovalnega spektra. Minimalistična estetika ima svoje prednosti: ni nereda, zelo malo je brisanja prahu in čiščenja, talna obloga, ki je enostavna za vzdrževanje, najpomembnejši pa je občutek olajšanja, ko po hitečem delovnem dnevu vstopiš v urejen dom. Eleganca v letu 2015 prihaja iz čistih linij, katere je mogoče doseči v večini sodobnih domov z enostavnim pohištvom ter izogibanjem neredu. Minimalizem daje občutek prostornosti, urejenosti, hkrati pa posameznim elementom omogoča, da izstopajo.

Čiste linije so na vrhu zahtev elegantnega doma, vendar to ne pomeni, da samo z minimalistično notranjo opremo dosežete eleganco. Dom, v katerem se prepletajo kultura, barve in osebnost, je zelo eleganten. Pravzaprav si upamo trditi, da se v elegantno urejenem domu kršijo pravila, v katerem eklektična mešanica pohištva ustvari edinstven prostor.

Tudi varčen in tehnološko napreden dom je lahko izčiščen in eleganten
Kablom in napajalnikom mobilnih telefonov, tablic in prenosnikov ne moremo pobegniti, če pa med njimi vlada še nered, lahko izničijo ves trud za elegantno podobo doma. Kako vzdrževati eleganco med vsemi temi žicami in napravami? Uredite omaro in jo poimenujte npr. 'polnilnica'. Preštejte vse napravice v domu in v omari namestite zadostno število električnih priključkov. Tako kabli in tehnološke naprave ne bodo vidne na vsakem koraku. Elegantna rešitev za polnjenje mobilnih telefonov bo 15. aprila 2015 prišla tudi na Ikeine prodajne police. Kolekcija svetil in manjših predalnikov bo omogočala brezžično oz. pametno polnjenje mobilnih telefonov. Številne sisteme inteligentnega doma je že mogoče nadzorovati na daljavo ter samo s pritiskom na gumb. Tudi to je eleganca doma v letu 2015 ter prihodnosti. 

Ne moremo govoriti o eleganci brez dotika barve. Čeprav je barva zelo osebna odločitev, obstaja nekaj vročih barv, ki poosebljajo eleganco. Barva leta 2015 je marsala. Bogata in topla zemeljsko rdeča barva je čutno zapeljiva. Če niste ljubitelj marsale, posezite po sivih, zelenih ali peščenih odtenkih. Vse naštete odtenke lepo dopolnjujejo bakreni poudarki v obliki dodatkov ali svetil, ki so modni tudi v letošnjem letu. Če so Tom Dixon svetilke nedosegljive, poiščite bakrena svetila med najnovejšimi Ikeinimi kolekcijami.

V sodobno opremljenem prostoru lahko marsalo dopolnimo s kelim preprogo v rdeče-oranžnih odtenkih ter marmorjem. Tehnika kelim bo v letošnjem letu prevladovala med preprogami, marmor pa je material letošnjega leta, ki ga lahko vključimo tako v kuhinjo, kopalnico, dnevno sobo ali pa v obliki dodatkov. Tudi ponaredki tega materiala so dovoljeni, in sicer v obliki nalepk ali pa tapet.

Med pohištvom in dodatki bodo prevladovale izčiščene in minimalistične linije, vendar če se spogledujete s pohištvom iz petdesetih let prejšnjega stoletja, pobrskajte med babičinimi pohištvenimi elementi in jim z moderno prenovo dodajte nekaj 'twista'. Če niste vešči prenov, najdete v trgovinah tudi nove retro izdelke v slogu 50. let, ki so jih osvežili z modernimi barvami.

Omeniti moramo še dva trenda: perforirano pohištvo v industrijskem slogu ter lahkotne omare na dolgih nogah, ki so zabaven poudarek v prostoru.


Kakšna je torej eleganca v letu 2015?

Moderna estetika uteleša nov pomen elegance, vendar če boste izbrali izčiščene linije, ukrotili vidni nered, z novimi, starimi, podedovanimi, predelanimi pohištvenimi elementi pa ustvarili eklektično mešanico, bo vaš dom ne samo trenden in eleganten, ampak tudi oseben in unikaten. Prepustite se ustvarjanju in kombiniranju.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale, Ikea

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki