Ideje za dom, nasveti, trendi

Vpliv delovnega okolja na storilnost

Ali je delovni prostor sploh pomemben, dokler je delo opravljeno?

Ambient dizajn 11/26/2014, 9:09 AM

Vodenje podjetja ni lahka naloga. V danem trenutku je treba sprejeti mnogo različnih odločitev. Odgovornost šefov je, da sprejemajo te odločitve, ki lahko ustvarijo ali pa uničijo poslovni uspeh. Ko živiš nenehno pod pritiskom, je razumljivo, zakaj najprej pomisliš na delovno okolje. Vendar ali je delovni prostor sploh pomemben, dokler je delo opravljeno?

Narobe. Izkazalo se je, da ima delovno okolje podjetja velik vpliv na poslovanje. Dizajn prostora odločilno vpliva na vse – na izvajanje nalog, hitrost in zadovoljstvo zaposlenih.

Berite naprej.

Izbira barve vpliva na uspešnost

Na prvi pogled se zdi, da je izbira barve za vaš delovni prostor vaša najlažja odločitev pri oblikovanju pisarniškega okolja. Seveda boste izbrali barve, ki so značilne tudi za vašo blagovno znamko, kajne? Ne tako hitro.

Raziskave, ki jih je opravil ameriški nacionalni inštitut za zdravje, ugotavljajo, da imajo barve, ki nas obdajajo, velik vpliv na to, kako bomo opravili in dokončali naloge.

Izpostavljenost zaposlenih modrim in zelenim odtenkom poveča delovne zmožnosti, ki zahtevajo ustvarjanje novih idej. Rdeča barva je primerna barva za tista delovna mesta, kjer se je treba osredotočiti na podrobnosti.

Ni naključje, da rdeča, modra in zelena barva zvenijo znano. Mnoga velika podjetja kot so Google in Microsoft, so vključili te odtenke tako v podobo blagovne znamke kot tudi dizajn pisarniškega okolja. Bodite pozorni, ko boste naleteli na kakšen oglas. Velika verjetnost je, da boste pogosteje opazili te tri odtenke. Zeleni odtenki so pogosto uporabljani v oblikovanju pisarniškega okolja, saj vplivajo na uspešnost delovnih opravil.

Zaobljene oblike spodbujajo sodelovanje

Ko pride čas za nakup pohištva, vsak delodajalec upošteva nekaj značilnosti: ceno, slog ter barvo. Oblika pa je iz neznanega razloga pogosto spregledana – vendar ne bi smela biti. Uporaba okroglega pohištva v delovnem prostoru lahko vpliva, da zaposleni razmišljajo bolj kreativno.

Neka študija iz leta 2013 je ugotovila, da je večja verjetnost, da se bodo zaposleni vključili v skupinsko razmišljanje, če bodo sedeli na okroglem ali zaobljenem pohištvu. Nasprotno se zdi, da bodo zaposleni svoje misli zadržali zase, če bodo sedeli na pravokotnem pohištvu. Študija je tudi ugotovila, da so sodelujoči v raziskavi dojemali okroglo pohištvo kot 'lepo' v nasprotju s pohištvom strogih linij.

Torej, kaj to pomeni za vas? Mogoče je čas, da oster videz zamenjate z zaobljenim pohištvom, ki bo v pisarno vnesel občutek sproščenega. Ko izbirate pohištvo za skupne prostore ustvarjalne ekipe, je velika okrogla ali elipsasta miza boljša naložba kot več ločenih mizic.Izberite zaobljeno pohištvo za tiste prostore, kjer je potrebna ustvarjalnost.

Dekorativni predmeti osrečujejo

V preteklosti je bil pisarniški prostor oblikovan gladko, uporabljene so bile čiste linije. Funkcionalne zahteve prostora so izpolnili, na obliko pa so pozabili. Nevtralni odtenki so bili boljši od živahnih barv in čiste mize so bile zaželene. Vendar se zdi, da je ta premik v smeri minimalizma šel predaleč, saj je pomanjkanje osebnosti v oblikovanju pisarniškega dizajna vodilo do nezadovoljstva zaposlenih, ki se je sčasoma odrazilo tudi na prihodkih podjetja.

Arhitekturno podjetje Gensler je anketiralo 200 menedžerjev s področja prava, medijev, založništva in financ. Njihova raziskava je pokazala, da so se posamezniki, ki so delali v pustih pisarniških prostorih, veliko pogosteje spopadali z občutki podcenjenosti in prezrtosti s strani delodajalca v primerjavi s tistimi, ki so delali v bolj prijaznem okolju. Zaposleni s pozitivnimi osebnostnimi lastnostmi – kot so samomotivacija, samozavest in predanost – so tudi pogosteje navajali željo o prehodu v novo družbo v bližnji prihodnosti.

Ključ do uspešnega oblikovanja je v zmerni količini okrasnih predmetov. Pomanjkanje okrasnih predmetov naredi prostor strog in nevabeč, prevelika količina okrasnih predmetov pa naredi prostor našarjen in neorganiziran.

Na steno obesite kakšno umetniško delo, ki bo zanimivo, hkrati pa primerno za profesionalno okolje ter usklajeno z barvami blagovne znamke, s čimer boste ohranili kohezivnost.

Pisarniško okolje, v katerem so pozorni tudi na okrasne predmete, ima srečnejše zaposlene.

Prava temperatura zmanjša napake

V vsakem pisarniškem okolju so temperature v prostoru tema, kjer se mnenja krešejo. Vedno je skupina zaposlenih, ki se pritožuje nad potenjem sredi zime, in druga skupina, ki so v jopici tudi sredi poletja. Čeprav se morda zdi nemogoče, da bi bili vsi zadovoljni, obstaja način, da bi vaši zaposleni delali pametneje.

20–24 stopinj Celzija je najprimernejša temperatura za delo, ki je tudi kompromis med toplim in hladnim. Raziskava, ki jo je izvedla Univerza Cornell, je ugotovila, da je dvig temperature v prostoru z 20 stopinj Celzija na 24 zmanjšal število tipkarskih napak za šokantnih 44 %. Tudi delovna storilnost zaposlenih se je izredno povečala.

Razmislite o termostatu v vaših delovnih prostorih, ki bo dosledno ohranjal primerno temperaturo.

Ne smete pozabiti zaposlenih, ki imajo raje nižjo temperaturo. Namesto da obračate termostat navzdol, jim ponudite individualizirane načine ohlajanja, npr. dodatno ventilacijo, hladno pijačo … 

Številni podjetniki ne namenijo delovnim prostorom pozornosti, ki si jo zaslužijo. Toda kaj, če bi vam povedali, da dizajn delovnega okolja vpliva na uspešnost celotnega podjetja?

Raziskave kažejo, da ima delovno okolje velik vpliv na to, kako se zaposleni počutijo na svojih delovnih mestih in kako dobro opravljajo naloge.

Upoštevajte naše predloge, kako lahko z osvežitvijo delovnih prostorov dosežete pozitivne rezultate. Morda pa bo to najpametnejša poslovna odločitev, kar jih boste sprejeli.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki