Dizajn

Inovativno oblikovanje

En dotik zadostuje in že se spremeni namen. Kako si predstavljate stanovanja v prihodnosti? Majhna, vendar funkcionalna? Elegantna in prostorna?

Ambient dizajn 6/13/2014, 7:17 AM

Dizajn

Massachusetts Institute of Technology (MIT) je predstavil vizijo o oblikovanju stanovanj v prihodnosti – inovativen bivalni prostor so poimenovali CityHome.

Koncept temelji na intuitivnem gibanju in se razvija na prostoru, kjer ima vse svoje mesto, vendar se lahko njegova funkcija spremeni z eno kretnjo, dotikom ali celo z zvokom glasu. 


Ta inovativni dizajn se odziva na potrebe uporabnika, pri tem pa ni treba dvigovanje težkih bremen. Inženirji so našli rešitev, ki omogoča bivanje na 18,5 kvadratnega metra. 

To modularno stanovanje se preoblikuje z enim samim gibom roke. Vgrajeni senzorji, motorji in LED-luči pomagajo preoblikovati 'stanovanje v škatli', ki vključuje posteljo, jedilno mizo, kuhalno površino, omaro in celo večnamenski shranjevalni prostor.

Ker je vse zajeto v eni škatli, prihranek prostora ni dobrodošel le za majhna stanovanja, temveč tudi za večje prostore, ki potrebujejo dodatno površino. 

Sistem CityHome je motoriziran in enostaven za uporabo, vendar zaenkrat še na ravni raziskovalnega projekta, kaj je mogoče doseči z znanjem, s tehnologijo in z ustvarjalnostjo.

Upamo, da slovenski investitorji ob tem članku ne bodo dobili ideje za gradnjo še manjših in nefunkcionalnih stanovanj.

Foto: www.freshome.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki