Ideje za dom, nasveti, trendi

Kako vzdrževati masivne zunanje pode?

Masivni zunanji podi so v zadnjih letih postali izredno priljubljeni. Les kot naravni material ustvari prijetno bivalno klimo, daje nam občutek topline in ohranja stik z naravo.

Slovenijales trgovina 4/23/2014, 5:58 AM

Nasveti

Najpogosteje se za terase, balkone in pohodne površine uporabljajo sibirski macesen, tikovina, bangkirai, massaranduba, termo jesen, lapacho itd. 

Kako vzdrževati tovrstne površine, da bodo zdržale več desetletij? 

1. Najprej se moramo odločiti, ali želimo ohraniti naravno barvo lesa ali pustiti, da les pridobi sivo patino. Sčasoma namreč les začne zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom in naravnih procesov staranja siveti. Nekaterim ljudem je takšen sivkastosrebrn, staran videz lesa celo bolj všeč. Proces sivenja lahko nekoliko pospešimo, če sproti brišemo naravno olje, ki ga izloča les.

2. Če želimo obnoviti naravno barvo lesa, lahko za boljši učinek najprej z lesa z brusnim papirjem odstranimo stare celice, ki so povzročile sivenje. Uporabimo fin brusni papir, prah pred oljenjem pa obrišemo z vlažno krpo.

3. Naravno barvo lesa vzdržujemo s primernim čiščenjem in z oljenjem. Vsakih nekaj mesecev nanesemo nekaj slojev olja, da se vpije v les in ustvari zaščitni sloj. Uporabimo naravna olja, ki so izdelana posebej za ta namen in ne bodo poškodovala lesa.

4. Leseno zunanjo oblogo redno čistimo. Ne glede na to, ali gre za nov pod ali že osivel zaradi staranja, je redno čiščenje ključno za podaljševanje življenjske dobe poda. Uporabimo mehko krpo in blago milnico, v primeru trdovratnih madežev (npr. ptičji iztrebki) pa si pomagamo s posebnim čistilom za les in z žičnato gobico.

5. Po čiščenju nanesemo posebno sredstvo za osvežitev, da ohranimo naravno barvo lesa. Sredstvo bo poudarilo strukturo lesa in naravne barvne odtenke. Nanos tovrstnih sredstev je priporočen vsakih 6-8 mesecev. 

Nasveti in opozorila:

• Vzdrževanje se lahko med posameznimi vrstami lesa razlikuje, zato je priporočljivo pred čiščenjem in oljenjem preveriti navodila za vzdrževanje za posamezno vrsto poda.

• Čistilna in ostala sredstva pred uporabo na celotnem podu najprej preizkusimo na manjšem, nevpadljivem delu poda.

• Če je masivni pod dlje časa prekrit s stoječo vodo, se lahko razvije plesen, ki na podu pusti sive ali zelenkaste madeže. Zato morebitno vodo čim prej odstranimo in pustimo, da se pod osuši.

• Obarvanje podov je trajno. Osivelim podom lahko povrnemo naraven videz, učinki obarvanja pa so trajni.

Foto: www.slovenijales-trgovina.si

 

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki