Dizajn

Urbani stenski vrtički

"Bivalni prostor se krči, ko mesta postajajo vedno večja in pozidana, viseči vrtovi pa ne izgubljajo prostora na tleh." Predstavljamo vam tujo in slovensko idejo visečih vrtičkov.

Ambient dizajn 21.6.2014, 13:22

Dizajn

Sobne rastline trajajo in cvetijo veliko dlje kot rezano cvetje, kar je velika prednost. Viseči vrtovi omogočajo stanovalcem v hladnejših območjih, da v zastekljenih balkonih in rastlinjakih gojijo najrazličnejše rastline, tudi tropske vrste, npr. orhideje.

Podjetje Angus & Celeste je nastalo kot plod sodelovanje dveh oblikovalcev po končani umetniški šoli, idejo visečih vrtov pa nenehno razvijata. Oblikovalca sta z dodajanjem barvil tekočemu porcelanu, še preden gre ta na žganje v peč, ustvarila mehke barve za 'žele lončke", ki se zgledujejo po želatinasti plesni, po drugi strani pa je kolekcija visečih vrtov okrašena tudi z ročno narisanimi vzorci. 

Kaj pa slovenski viseči vrtovi?Dva, do pred kratkim popolna vrtnarska začetnika in navdušenca sta se podala na pot raziskovanja skrivnostnega sveta rastlin na malce drugačen, pa vendar ne čisto neznan način. Čeprav smo Slovenci narod vrtičkarjev in ljubitelji sajenja, okopavanja ter ostalih rekreativnih aktivnosti pod milim nebom in na svežem zraku, sta se odločila za užitkarstvo ob bolj urbanem, notranjem gojenju vseh vrst primernih rastlin v vertikalnih, stenskih vrtovih.

Študentske sobice, stanovanja v blokih, notranji hišni prostori, uradi, pisarne, učilnice in predavalnice, delavnice kar kličejo po koščku narave. Miniaturno pomirjujoče zelenje, ki napolni prostor s svežino, je koristno vsaj na sto in en način.

Začimbe in dišavnice v kuhinji so na dosegu roke. Tukaj lahko vzgojimo sijoče češnjeve paradižnike, bučke ..., če si zunanjega vrta iz različnih razlogov ne morete privoščiti ali pa zanj enostavno zmanjka časa in volje ali pa bi notranjost domovanja ali delovnih prostorov samo poživili s preprostim zelenjem, cvetočimi lepoticami, koristnimi muholovkami in domačimi ter eksotičnimi enoletnicami ali trajnicami ...

Če ste vsaj malo raziskovalnega in eksperimentalnega duha, so viseči vrtovi zabavna rešitev za vas.

Mini oaza zelenja v domu Florideja je nastala marca letos kot projekt vertikalnih vrtičkov, ki jih sestavljajo stenski žepki iz filca. Inovativno zasnovani Floridejalni žepki so oblikovani in izdelani v domačem studiu in delavnici v Sežani ter so novost na slovenskem trgu. Neli Štrukelj in Tilen Ule, do pred kratkim popolna vrtnarska začetnika in entuziasta, sta se podala na pot raziskovanja skrivnostnega sveta gojenja rastlin na malce drugačen način.

Neli Štrukelj je oblikovalka oblačil, obutve, torb in torbic ter dodatkov vseh vrst. Svoje široko znanje in ustvarjalne zamisli je tokrat uporabila pri oblikovanju ter izdelavi stenskih žepkov iz filca, ki jih reže in sestavlja v domači delavnici in studiu. Živi in ustvarja večinoma v Sežani, srce in posel pa jo pogosto pripeljeta v Ljubljano, kjer ustvarjalne moči združi s svojim partnerjem.

Tilen Ule že kar nekaj časa išče primerno redno zaposlitev, kar pa mu kljub izkušnjam na mnogih področjih ne uspe. Najprej je postal Nelijin asistent v modnem svetu, ker pa je moda izredno muhasta gospodična, ki se prepogosto obrača po vetru in njen nepredvidljivi značaj le stežka najde plodno mesto pod slovenskim soncem in posledično zaradi tega trpi tudi posel, sta se odločila preizkusiti v precej novi tržni niši na našem vrtičkarskem zemljevidu – vertikalnih vrtovih, ki jih ustvarjata pod blagovno znamko FLORIDEJA.

Odločitvi za ustanovitev blagovne znamke Florideja je botrovala tudi in predvsem privlačna ideja, ki jo je lansiral mlajši brat Neli Štrukelj. Staš je na medmrežju izbrskal zanimiv način gojenja rastlin, ki je uporaben tako za notranjo kot tudi zunanjo vzgojo skoraj vseh vrst zelišč, okrasnih rastlin, celo zelenjave in sadja, kar namerava vpeljati tudi v svoje društvo (oziroma skupnost, kjer je zaposlen kot socialni delavec). Skozi idejo samopreskrbe, torej lastne pridelave, je projektu pridal še socialni vidik, ki je še kako aktualen.

V tujini, sploh v ZDA je ta praksa že uveljavljena in kar splošno uporabljena, pri nas pa je zaenkrat še v povojih. Vertikalni vrtički, vzgoja in gojenje rastlin na navpičnih površinah – notranjih in zunanjih stenah, balkonskih ograjah in vseh primernih nosilcih – ideja je bila tako privlačna, da so se sprva kar čudili, zakaj pri nas urbano vrtnarjenje ni bolj razširjeno.

V ta namen sta Neli in Tilen kot prva v Sloveniji zasnovala in tudi izdelala žepke iz filca in cerade, iz katerih je možno sestaviti pravo malo oazo zelenja na stenah dnevne sobe, kuhinje, spalnice, skoraj na katerikoli navpični površini, žepki pa so več kot primerni tudi za pritrditev na balkonsko ograjo.

Čeprav so sajenje, okopavanje in ostale rekreativne aktivnosti pod milim nebom in na svežem zraku splošno znane in uporabne tehnike sproščanja, sta se odločila za užitkarstvo ob morda bolj urbanem, predvsem notranjem gojenju primernih rastlin na vertikalnih, stenskih vrtovih.

Sistemov za vertikalno gojenje rastlin je kar precej. Florideja se posveča predvsem stenskim sistemom žepkov iz filca, vzdržljivega materiala, ki dobro vpija vodo in prepušča zrak, torej diha, kar je za rastline izredno pomembna lastnost. Žepki iz filca imajo tako veliko prednost pred plastičnimi lončki in posodami. Žepki različnih velikosti in oblik so uporabni za gojenje različnih vrst rastlin tako v notranjih prostorih kot tudi zunanjih, obešeni na primer na fasado, vrtno ali balkonsko ograjo ali na druge nosilce, lahko pa so tudi obešeni ali prostostoječi na tleh balkona, ravni strehi garaže, na terasi, na policah v dnevni sobi. Možnosti so skoraj neskončne in omejene edino z domišljijo in zahtevami rastlin po svetlobi in toploti.

Prednosti žepkov so enostavno presanjanje rastlin, mobilnost (žepek preprosto snamete s stene in ga obesite drugam), sestavljanje kompozicij dopolnjujočih vrst rastlin in še in še. Sestavite si svojo zeleno steno ali pa si najprej privoščite en žepek za pokušino in videli boste, da vam bo ogrel srce in, napolnjen z zelenim življenjem, sprostil oko.

Čistejši zrak v prostoru, domača (ekološko pridelana) zelenjava in zelišča na dosegu roke, enostavno vrtnarjenje brez pretirane umazanije in sklanjanja, prihranek časa, denarja in prostora, vse to vam je le z malo truda in brez pretiranega predznanja omogočeno v zavetju doma s FLORIDEJALNIMI žepki.

Žepki FLORIDEJAUčinkovito, preprosto, enostavno za montažo in tudi zabavno. Opazujte, kako se vam domači stenski vrtiček razrašča pred očmi v pravo zeleno steno. Žepki so izdelani iz filca in cerade. Filc zelo dobro vpija vodo, vendar pa jo zadrži samo toliko, kolikor je rastlina dejansko potrebuje. Odvečna voda izhlapi oziroma se zadrži na dnu žepka, podloženega z reciklirano kamionsko cerado, ki preprečuje kapljanje. Cerada je izredno vzdržljiv material, ki prav tako kot filc v vodo in zemljo ne spušča škodljivih kemičnih primesi. Cerada je prišita tudi na zadnjo stran žepka, zato ni nobene bojazni, da bi se vlaga prenašala na steno in povzročala plesen ali gnitje površine, na katero je žepek obešen in zato ne potrebuje dodatne podloge za zaščito. Filc je do določene mere prilagodljiv in dopušča vstavitev manjše ali večje količine prsti ter različnih oblik in rasti rastlin. V žepkih se bodo tako odlično znašle in prilagodile tako pokončne rastline kot tudi ovijalke in padajoče rastline ter celo kakšna grmovnica, praprot ali palma.

Kreativni urbani vrtičkiBi tudi vi uživali v doma pridelani zelenjavi in svežih začimbah, čeprav nimate možnosti zunanjega vrta?

Uredite si preprosto, učinkovito in dišečo oazico zelenja kar na steni kuhinje, jedilnice ali dnevne sobe. Za vse navdušence, ljubitelje svežih, domačih zelišč in tudi za tiste, ki doma nimate vrta, za vse, ki bi radi uživali v polnih okusih sveže nabranih zelišč, pogledu na zeleno oazo in čistejšem zraku. Sveža zelišča na dosegu rok, okusni in sočni mali paradižniki na s soncem obsijani steni dnevne sobe, pomirjujoč pogled na zeleno in cvetočo steno v stanovanju!

Verjetno imate v stanovanju vsaj eno prazno steno, obsijano s soncem, posušena zelišča pa večinoma kupujete v trgovini. Pozimi kupljen paradižnik nima nobenega okusa, zrak v sobi pa je postan in dušeč.

Kaj če bi bila sveža zelišča vedno na dosegu roke, mali dišeči češnjevci bi tudi pozimi rdeče žareli v kuhinji ali dnevni sobi in bi cvetoče in zelene lepotice nenehoma osveževale in plemenitile zrak v spalnici? 

Foto: www.trendland.com, www.florideja.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki