Naredi sam, DIY, pohištvo iz palet

Uspešna prenova doma: 7 korakov do uspeha

Odločitev za prenovo doma je lahko tako neverjetno razburljiva kot tudi zastrašujoča in izčrpavajoča v enaki meri. Prenova je odlična priložnost za poživitev in osvežitev bivalnih prostorov doma, misel na dokončanje projekta in proces, ki zahteva mnogo opravil, pa lahko povzroči veliko skrbi glede nalog, ki vas čakajo. S pomočjo naslednjih 7 korakov boste prenovo doma pripeljali do uspešnega zaključka, rezultat pa bo presegel vaša pričakovanja.

Ambientdizajn 20.1.2016, 10:07

Prvi korak: Načrtujte
Ključ do uspešne prenove se skriva v načrtovanju. Preden skočite z macolo nad zastarelo keramiko v stari kopalnici ali začnete podirati zidove, najprej naredite načrt oz. načrtujte vnaprej, da boste točno vedeli, kdaj boste nekaj naredili. Brez načrtovanja boste izgubili cilj, brez redosleda potrebnih opravil pa se bodo začele pojavljati napake in težave. Načrtujte vnaprej, da boste natančno vedeli, kaj boste prenovili v prostoru, hkrati pa se podučite, kako morate neko delo opraviti. Če boste pravilno načrtovali, vas stroški ne bodo presenetili. Šele potem lahko primete macolo v roke in začnete razbijati.

Drugi korak: Nabavite potrebno orodje in pripomočke
Zadnja stvar, ki si jo želite, je prekinjanje dela, ker morate nabaviti manjkajoče orodje ter pripomočke za naslednji del procesa. Za določeno opravilo imejte vse orodje, mase, barve, vijake … na dosegu roke, da boste lahko začeli delati takoj in se izognili nepotrebnim motnjam.

Tretji korak: Ločujte odpadke sproti ter poskrbite za njihov odvoz
Projekt prenove doma povzroči precejšnjo količino odpadkov, zato je ločevanje in odstranjevanje teh odpadkov bistvenega pomena. Če boste prenavljali kopalnico ali izvajali večja gradbena dela, naročite pri komunalnem podjetju zabojnik. Vanj stresajte gradbeni material, medtem ko boste navadne smeti, plastiko in kartone ločevali in odstranjevali sproti. V zabojnik boste enostavno metali odpadke in se s tem izognili raztresenim smetem in tudi morebitni nevarnosti.

Četrti korak: Pokličite družino in prijatelje na pomoč
Če je na voljo veliko rok, je delo hitreje opravljeno, kar še posebej velja za prenove doma v lastni režiji. Ne bojte se vprašati družinskih članov, če lahko priskočijo na pomoč, saj bo njihova pomoč pospešila postopek in bo projekt končan hitreje.

Peti korak: Ne storite vsega naenkrat
Ko boste začeli s projektom, se vam bo delo zdelo enostavno, nič vam ne bo pretežko in polni boste elana. Po nekaj utrudljivih tednih bo začetno navdušenje popustilo, utrujenost se bo začela stropnjevati, zaradi česar lahko storite napake, ki lahko izhajajo iz tega. Preženite stres, privoščite si počitek in se odpočijte od prenovitvenih del. Razčlenite posamezna dela na obvladljive (časovne) enote. Tako ne boste pretiravali in vaša motivacija bo ostajala na visoki ravni.

Šesti korak: Pomoč profesionalcev
Če obstaja področje, ki ga ne obvladate popolnoma, npr. vodovod, elektroinštalacije, polaganje keramike …, najemite profesionalce. S tem boste poskrbeli, da bo naloga varno izvedena in rezultat ustrezen.

Sedmi korak: Uživajte
Morda boste mislili, da je to lažje reči, kot pa narediti, vendar če boste uživali v prenovi doma, bo končni rezultat takšen, kot ste upali in načrtovali. V prenovo boste vložili ogromno časa in truda, zato uživajte v priložnosti, da prenovite in izboljšate svoj dom!

Če načrtujete v tem koledarskem letu delno ali celovito prenovo doma, sledite zgornjim sedmim korakom. Z upoštevanjem teh sedmih nasvetov boste na dobri poti, da bo prenova uspešna.

Ne spreglejte naslednjih člankov, ki so povezani s prenavljanjem doma:

9 stvari, ki bi jih morali vedeti pred pleskanjem

Ste na tesnem z denarjem, vendar naveličani obstoječih bivalnih prostorov? Čutite potrebo po poživitvi prostorov, vendar ne želite tvegati? Ne bojte se! Upoštevajte naslednje štiri nasvete. Več v članku Štirje nasveti za preprosto prenovo.

5 načel za opremljanje prvega stanovanja

Vsi posegi v notranjem opremljanju niso vedno dragi. Majhni dotiki in izboljšave v domu lahko preoblikujejo bivalni prostor v eleganten in živahen ambient brez večje količine denarja. Tukaj so štirje preprosti nasveti, načini, s katerimi lahko osvežite in preoblikujete dom. Več v članku Štirje preprosti nasveti, kako osvežiti dom.

Izognite se naslednjim 10 napakam v notranji opremi

(Pre)majhen prostor?

Ali vaš dom potrebuje lepotno osvežitev?

Kako se izogniti napakam pri prenovi

Foto: www.interiorzine.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki