Notranja oprema, dom

5 nasvetov za opremljanje prvega stanovanja

Zapustiti varno udobje doma in se preseliti v prvo stanovanje, je velik korak, ki te napolni z razburjenjem in občutkom nestrpnosti. Zaradi množice stvari, ki jih je treba opraviti, in številnih dokumentov, ki jih je treba izpolniti, je celoten proces lahko zelo stresen.

Ambientdizajn 16.6.2015, 0:46

Medtem ko boste prvih nekaj dni živeli bolj iz škatle, nekaj elementov poskrbi, da boste v novem domu hitreje začutili domač občutek. Opremljanje prvega stanovanja ni zastrašujoče, če boste upoštevali 5 dekorativnih načel notranje opreme, ki vam bodo pomagala, da vam po vselitvi v prvo stanovanje ne bo prav ničesar manjkalo.

1. Kakovostna postelja in nekaj pohištva
Zelo poceni pohištvo je skušnjava, saj razmišljate, da je prvo stanovanje prehodno, predvsem pa boste pri nakupu prihranili mnogo denarja. Vendar je veliko bolje, da izberete bolj kakovostno pohištvo, ki bo dlje časa služilo vašim potrebam, bolje pa bo preneslo tudi prihodnje selitve. Dobra postelja z vzmetnico vam bo omogočala kakovosten počitek v hektičnem času selitve in tudi kasneje. Enako velja za ostali del bivalnih prostorov: kuhinjsko pohištvo, kavč in naslanjač lahko kupite nove ali iz druge roke. Z nekaj nege in pozornosti vam bo dobro služilo tudi več let.

Če boste varčevali pri lesenem delu postelje in ga izdelali iz lesenih palet, ne smete varčevati pri vzmetnici!

Preverite tudi članka o opremljanju majhnega stanovanja in 10 stvari, ki jih nihče ne pove o majhnih stanovanjih. Lahko pa si pomagate tudi s študentsko garsonjero v skandinavskem slogu.

2. Pleskanje in tapete
Ali ste pravkar kupili svoje prvo stanovanje ali ga samo najeli, verjetno ga boste posodobili, osvežili ali vsaj spremenili barvno shemo, saj so okusi in želje različni. Sveža barva na stenah ne izboljša le videza prostorov, temveč ga v trenutku naredi bolj udobnega in prijetnega.

3. Zavese in žaluzije
Še eno področje, kjer je skušnjava zelo velika, da bi izbrali nekaj prehodnega. Mladi ljudje se pogosto izognemo zavesam, ker se nam zdijo nepotrebne. Če so okna v prostorih lepo simetrično razporejena, si omislite nežne zavese ob straneh, saj bodo omehčale prostor. Zavese dopolnite z notranjimi žaluzijami, ker ustvarijo prijetno svetlobo, pogosto pa so tudi nujno potrebne – še posebej v mestih.

4. Preproge in tekači
Preproge in talne obloge opredeljujejo različna območja, hkrati pa dodajajo toplino, barvo in teksturo. 

5. Svetloba
Osvetlitev je bistvenega pomena pri opremljanju doma, ki da stanovanju izraz vašega stila. Prav tako bo svetloba okrepila ambient in videz vaših bivalnih prostorov po vaših željah. Prava razsvetljava bo v trenutku preoblikovala dolgočasno in pusto sobo v ambient, ki izžareva stil in eleganco.

Nekaj minimalističnih idej najdete tudi v domu danske družine Jansen ali majhnem kijevskem stanovanju.

Selitev v prvo stanovanje je razburljiva in očarljiva izkušnja, zato je še kako pomembno, da sestavite seznam vseh opravil, saj je organizacija bistvenega pomena. Ali opremljate popolnoma neopremljeno stanovanje ali pa le delno, vedno najprej natančno izmerite vse prostore, v prostore pa vrišite tudi obstoječe pohištvo. Šele z natančnim načrtom se podajte v nakupovanje novega pohištva, saj je nakup prevelike sedežne, prevelike pisalne mize, prevelikega ogledala zelo pogosta napaka. V salonu pohištva se nam vse pohištvo zdi tako majhno!

Naj vam 9 hitrih namigov prežene še nekatere pomisleke glede varčevanja, uporabe pohištva, mešanja vzorcev ...

1. Industrijski stil je lahko tudi izgovor za varčevanje denarja za nakup prave garderobne omare z vsemi stranicami in vrati. V stanovanju 9b boste našli še kakšno drugo zanimivo idejo v industrijskem stilu. 

2. Viseče kuhinjske omare, npr. iz Ikee, lahko uporabite tudi kot lebdečo komodo. Ne pozabite spodnjega dela osvetliti s svetlobnim trakom.

3. Če ste ročno spretni, lahko iz različnega montažnega materiala izdelate uporabno pohištvo, npr. klubsko mizico. Če vam je bližja narava, potem izberite drevesni štor za klubsko mizico.

4. Vam je babica ob selitvi podarila naslanjač? Prenovite ga in vnesite v prostor vesele barve, saj bo zastarel element v sivorjavem žametu depresiven in zguljen element, ki bo vplival na vtis celotnega prostora.

5. Pokažite svoj značaj! Za rožnata tla in retro hladilnik v rožnati barvi je treba imeti pogum.

6. Vsak prostor potrebuje večnamenski regal za 1001 stvar. Regal opremite z dodatnimi pregradami, košarami in predali.

7. Ste izbrali zelo poceni mizo in stole? Potem pomanjkanje stila nadoknadite s svetilko ali z novim opleskom barve lesenega pohištva.

8. Združite vzorce po načelu mešano, a ujemajoče. Poigrajte se z vzorci na steni, blazinah in preprogi, vse ostalo naj bo nevtralno oziroma enobarvno.

9. Če se boste odločili za nevtralno barvno shemo, vam bo ta omogočala veliko dodelav v naslednjih letih. Če je prostor preveč anemičen, prepleskajte stene z grafitno sivo barvo.

Upamo, da bo teh 5 dekorativnih nasvetov in 9 hitrih namigov pripomoglo, da bodo že prvi dnevi v novem stanovanju prijetni in da boste novoopremljenim prostorom kmalu lahko rekli dom.

Foto: Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki