Notranja oprema, dom

9 načinov, kako prenesti zunanjost v notranjost

Narava privlači ljudi. Prisotnost neba, zemlje, vode in drugih naravnih elementov nas sprosti in osveži, da začutimo povezanost z zemljo. Kako te elemente prenesti v notranjo opremo in opremljanje stanovanja?

Ambientdizajn 10.4.2015, 8:43

Najočitnejši način so rastline, vendar je pred vami še 9 preprostih idej, ki jih lahko uresničite.

1.) Izberite naravna vlakna, teksture in vzorce
Protje, ratan, konoplja, juta so naravni materiali. Če jih boste vključili v opremo stanovanja, bo prostor postal prijeten ambient, v katerem se boste sprostili. Dekorativni predmeti iz teh materialov, npr. košare, odeje, preproge in senčniki na svetilkah, bodo prinesli občutek narave v notranjost.

2.) Uporabite barve narave
Zelena barva nas spominja na travo, rastline in zemljo. Modra je sveža barva, ki nas spominja na vodo ali nebo. Tudi rumena barva v nas vzbudi občutek svežine in spomin na sonce ali sveže cvetje. Nevtralni odtenki, beli, svetlo rjavi in bež ustvarijo naraven in čist prostor. Uporabite te odtenke na stenah, oknih, posteljnini, dodatkih in tudi notranji opremi.

3.) Izberite naravne talne obloge namesto sintetičnih
Les, pluta, bambus so naravni in topli materiali, ki so prijetni na otip.

4.) Naravni materiali kot dekorativni elementi
Kamni, školjke, kozarci mivke, naplavljen les in veje so le nekateri elementi, ki jih lahko vključite v vsakdanje življenje ter dom.

5.) Zaposlite vse čute
Kadilo, cvetlični potpuri, zvoki dežja, vetra in morja … – vse to uporabljajo v toplicah in spajih, da se telo počuti sproščeno in v sozvočju z naravo. Ta isti občutek lahko ustvarite tudi v domu.

6.) Naravna svetloba in svež zrak
Naravna svetloba je brezplačna in ob njej se ljudje počutimo čudovito! Zamenjajte težke zavese z lažjimi materiali ali z žaluzijami, predvsem pa odprite okna. Naj naravna svetloba in svež zrak prodreta v vaš dom in začutili boste zunanjost sredi doma.

7.) Vsa okna naj imajo lep razgled
Če imate umazana stekla ter pred oknom zaraščeno grmovje ali smeti, veste, kaj morate storiti. Če bo okolica vašega doma urejena, boste tudi iz notranjih prostorov imeli več od zunanjosti.

8.) Okrasite notranje prostore s sadjem in z zelenjavo
Okrasitev kuhinjskega otoka z limonami, limetami ali svežimi začimbnicami je trendna okasitev, ki poskrbi tudi za aromatično osvežitev.

9.) Izberi okolju prijazne materiale 
Posteljnina, brisače, čistila, zidne barve … naj bodo okolju prijazni izdelki. Z njimi se boste počutili bližje naravi in tudi okolje vam bo hvaležno.

Katero idejo boste najprej uresničili?

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki