Notranja oprema, dom

Je vaš dom trenden ali brezčasen?

Ko pride čas za prenovo doma, si boste zagotovo zastavili že znano vprašanje: izbrati moderen in trenden dizajn notranje opreme ali raje izbrati brezčasen videz? Ni nujno, da se ti dve možnosti medsebojno izključujeta, potrebnega pa je nekaj znanja, da stila povežemo in združimo v enem prostoru.

Ambientdizajn 15.5.2017, 23:35

Trendno je preveč drzno in hitro minljivo, tradicionalno pa je pogosto dolgočasno. Z iskanjem ravnotežja med modernim in tradicionalnim stilom boste v prostoru še dolgo časa uživali. V nadaljevanju članka najdete nekaj možnosti ter načinov, kako povezati oba stila, če ne morete izbrati samo enega. Preverite naslednje nasvete, še preden začnete nov oblikovalski projekt. Prepričani smo, da boste znali oblikovati uravnotežen prostor.


Modni kosi imajo omejen rok uporabe 


Ena izmed najbolj zanimivih stvari pri notranjem opremljanju je, da se nenehno razvija in spreminja. Spremljanje najnovejših trendov, Pinteresta in arhitekturnih blogov ter listanje revij nas lahko spodbudi k preurejanju doma. Modni predmeti, ki jih vključimo v oblikovanje doma, osvežijo prostor s svojo barvo in materiali, vendar hitreje zastarajo. 

Nekateri stili so bili izjemno priljubljeni še pred nekaj desetletji, sedaj pa so zastareli. Če se želite osredotoči na najnovejše trende v notranjem opremljanju, potem bodite odprti za celovito prenovo, čeprav obstajajo tudi izjeme vsakega pravila. Če imate še posebej radi kakšen pohištveni element, starino ali dodatek, ki govori o vašem osebnem stilu, ga poskušajte na moderen način vključiti v podobo prenovljenega prostora. Morda potrebuje starina le nov oplesk barve, kljuko ali pa novo tekstilno prevleko.
Naj trendi živijo v poudarkih


Ena od največjih napačnih predstav o oblikovanju prostora je predpostavka, da mora biti prostor ali trenden ali brezčasen. Pravzaprav lahko prostor vsebuje tako sodobne kot tudi brezčasne elemente. Ključno je, kako vključite trende v prostor. Interier bo na ta način moderen, rešitev pa bo prijazna tudi do vaše denarnice. 


Pri modnih stvareh se omejite na cenejše dodatke in elemente, ki jih lahko hitro zamenjate. Pri tem mislimo predvsem na tekstilne dodatke in svetila. Na ta način boste enostavno zamenjali dodatke brez večjih stroškov, težje pa boste zamenjali na primer oranžno žametno zofo, če čez leto ali dve oranžne barve ne boste več prenesli. 
Prav tako je pomembno, da se spomnite, da je manj več, ko gre za trende. Prostor, v celoti opremljen zgolj s trendnimi kosi, je naporen za oči. Izberite en ali dva trendna predmeta, ki ju uporabite kot poudarek v prostoru, preostanek prostora pa opremite z nevtralnimi kosi ter barvami, lahko tudi tapeto v monokromatskem odtenku.


Vseeno želite, da je prostor trenden?

Izberite prostor, ki ga lahko enostavno spreminjate, ki je majhen, ali pa prostor, kjer je pomemben prvi vtis. Če boste otroško sobo opremili z nevtralnim pohištvom, boste lahko podobo otroške sobe večkrat spremenili, če boste tekom otrokovega odraščanja zamenjali dodatke, tapete ali stenske nalepke. Tudi stena za kavčem ter preproga, blazine in barvit naslanjač so kreativno polje v dnevni sobi, kjer se lahko pogosteje poigramo z barvami, teksturami, tapetami in trendi. 
Uporabite kakovostne materiale za elemente, za katere želite, da trajajo


Ne glede na izbrani stil notranje opreme bo vaš prostor prestal preizkus časa, če boste za večje pohištvene elemente, na primer omare, izbrali kakovostne materiale. Ker je opremljanje oziroma prenavljanje povezano z večjimi stroški, si zagotovo želite, da bi vaše zadovoljstvo in navdušenje nad notranjo opremo trajalo daljše obdobje.

Eden izmed najlažjih načinov je, da vlagate v kakovostne oblikovalske elemente. Kakovost je najpomembnejša pri največjih elementih. To so na primer tla in večji pohištveni elementi. Osredotočite se na naravne materiale, kot sta les, parket v vzorcu ribje kosti in kamen oziroma marmor, saj je malo verjetno, da bosta ta dva materiala šla iz mode. 
Brezčasen stil zahteva oblikovne poteze iz preteklosti


Pri načrtovanju prostora je pomembno, da se zavedate, da so redki stili resnično revolucionarni. Brezčasni prostori vključujejo elemente, ki so prestali preizkus časa, a še vedno ostajajo priljubljeni.

Preprostost je ključnega pomena. Črpajte navdih iz klasičnega stila, osredotočite se na izčiščene linije in nevtralne odtenke. Klasičen stil lahko na moderen način poživite z vzorci, na primer s črtami, pikami ali damastnim vzorcem v modernih barvah, ter modernimi svetili in kovinskimi, bleščečimi dodatki. Barva je prav tako pomemben dejavnik. Če želite, da dizajn ostane brezčasen, izberite nevtralne barve. Če boste kadarkoli želeli dodati nekaj trendnih dodatkov, ki bodo poskrbeli za moderen, svež poudarek, boste to zlahka storili, prostor pa bo še vedno deloval kot celota.

Odločitev med trendnim in brezčasnim stilom ni nikoli lahka. Ni treba, da je notranja oprema črno-bela izbira – izbira je stvar ravnotežja. Uporabite ta članek in nasvete v njem, kako ustvariti interier, ki bo moderen, hkrati pa tudi brezčasen. 
Ali boste vključili trende v svoj dom ali boste izbrali brezčasen stil?
Kako boste dosegli izbrani stil?


Navdih:
Še enkrat si oglejte moderne domove, v katerih najdete več brezčasnega stila:


Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki