Notranja oprema, dom

Minimalizem v notranjem opremljanju – manj je več

Izčiščeno, hladno in dolgočasno? Enostavno, elegantno in privlačno? Ne glede na to, kako gledate na minimalistično notranjo opremo, ta koncept je bolj široko sprejet, kot si mislite. V skladu s teorijo 'manj je več' moramo o minimalizmu ponovno razmisliti, saj to ni le bela/črna škatla ali hladen ultramoderen prostor, temveč koncept, ki se posveča tako funkcionalni zasnovi kot tudi poenostavljenemu načinu bivanja.

Ambientdizajn 1/21/2016, 9:24 PM

Minimalistični dizajn je nastal v 20. stoletju kot reakcija na tradicionalne, izumetničene in klasične podrobnosti. To je dizajn in zasnova, ki se otresa vsega nepotrebnega in razgalja svoj bistveni namen in identiteto. Minimalistična estetika poudarja preprostost v najboljši luči.

Oblikovalce vseh področij so prevzele preproste, izčiščene linije. Avtomobili, elektronika, arhitektura … Racionalne, izčiščene, trendne linije so prodrle skoraj povsod tam, kar cenimo danes. Minimalizmu se lahko zahvalite za eleganten, izčiščen, kompakten in funkcionalen iPhone.

Združitev oblike in funkcije

Eden prvih minimalistov je bil Mies van der Rohe. Pravzaprav je izraz 'manj je več' udejanjil ta nemški arhitekt in pedagog, ki je z uporabo stekla in jekla široko odprl prostore in ustvaril neprekosljivo sodobno arhitekturno vizijo, v kateri izčiščene linije in funkcionalno postavljene pravokotne oblike ustvarjajo občutek redu.

V minimalističnem dizajnu je ključno ustvarjanje funkcionalnih elementov v najbolj zgoščeni obliki. Vzemimo za primer preprosto pravokotno plavajočo steno. V mnogih primerih stena razdeli prostor in podvoji shranjevalni prostor oziroma ga zakrije, lahko pa stoji samostojno kot umetniški element oziroma kontaktna točka.

Tudi odpravljanje nereda in motečih predmetov je znak minimalistične notranje opreme. Preprostost omogoča, da se osredotočimo na namen in funkcijo prostora ter skrbno izbrano opremo. Minimalno število barvnih kombinacij ustvari pomirjujoče in uravnoteženo okolje. To ne pomeni, da sta dovoljeni samo črna in bela barva, ampak lahko uporabite tudi močne, enobarvne odtenke vseh barv, ter teksture, npr. les in volno, v kateremkoli minimalističnem prostoru.

Zakaj minimalizem deluje?

Minimalizem ima več prednosti. Prostor je urejen in nenašarjen, urejen prostor pa poveča srečo in zdravje ter odpravi stres. Funkcionalnih in izčiščenih prostorov brez vidnih zvočnikov in najrazličnejših naprav smo se navadili, saj so ti prostori elegantno in sproščujoče okolje, ki tekoče prehaja v druge prostore.

Še ena očitna korist: funkcionalna postavitev pohištva ustvarja več prostora tudi v najmanjših prostorih, umirjena, nevtralna barvna paleta oziroma omejena izbira barv pa naredi prostor umirjen in manj kaotičen. Nazadnje manj vsega pomeni več denarja v denarnici.

Kako ustvariti minimalističen prostor?

Tudi če ste zaprisežen tradicionalist in obožujete izrezljano pohištvo, lahko pri ureditvi in postavitvi notranje opreme upoštevate minimalistična načela. Tukaj je nekaj nasvetov:

1. Znebite se nereda in šare
Življenje v čistem in pospravljenem prostoru ni samo minimalistično, temveč tudi zdravo. Če imate dodatke ali predmete, ki ležijo naokoli in se na njih samo nabira prah, jih podarite ali prodajte. Enako velja za stare fotografije v zastarelih okvirjih. Prestavite jih v ujemajoče okvirje in ustvarite galerijski zid. Takoj, ko boste začeli čistiti površine in vsebino omar, boste v domu začutili svež zrak in novo življenje.

2. Poenostavite pohištvo
Ali potrebujete prav vsak kos pohištva, ki se nahaja v vašem domu? Če imate nekje v kotu kos osamljenega oblazinjenega pohištva, ki čaka na morebitnega gosta, da sede nanj, ga zlahka odstranite. Imate klubsko mizico, ki je mnogo prevelika? Poskusite jo nadomestiti z manjšo. Vsak kos pohištva, ki ga boste odstranili ali zmanjšali njegov obseg ali ga nadomestili z vgradnim elementom, bo odprl prostor.

3. Poenostavite barvno paleto
Ozrite se po prostoru in preglejte vso notranjo opremo, umetnine, preproge, zavese in vse pohištvo. Koliko barv ste našteli? Poenostavite svojo barvno paleto tako, da odstranite vse moteče barve ter se posvetite vodilnima dvema ali trem barvam. Poskusite plastiti enake barve v različnih teksturah. Na primer sivo volneno blazino na sivem kavču ali pa postavite v nevtralno sobo umetniško delo močnih barv za kontaktno točko.

4. Osredotočite se na funkcijo
Osrednja točka prostora je pogosto pohištveni element ali dodatek, ki hkrati tudi določa funkcijo prostora, zato v minimalistično urejenem prostoru galerijska stena ali pretežke zavese ne izboljšajo funkcije prostora, temveč celo odvrnejo pozornost. To ne pomeni, da minimalistični sobi ne smete ustvariti umetniškega poudarka. To storite z eno samo umetnino, izjemno visečo svetilko nad jedilno mizo, ki bo okrasila in osvetlila prostor, ali s svetlejšim barvitim kosom pohištva.

Če boste pri opremljanju stanovanja upoštevali minimalistična načela, se vedno vprašajte: Ali je to nujno potrebno? Minimalistični prostori so znani po ravnovesju in poenostavljeni estetiki. Če želite manj kaotičen, pomirjujoč in estetski dom, izberite minimalistično zasnovo.

Foto: www.freshome.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki