Notranja oprema, dom

V notranji opremi naj oblika sledi funkciji

Nakupovanje dekorativnih dodatkov je mamljivo, vendar če jih postavimo v prazen prostor, v katerem ni mize, stolov, kavča, postelje, omare …, postanejo ti čudoviti okrasni predmeti samo nepotrebna navlaka, ki na splošno ne služi ničemur. Ravno zaradi tega razloga imejte v mislih, da morate v notranjem opremljanju najprej zadovoljiti funkcijo. Verjetno ne želite ustvariti prostora, polnega nepomembnih predmetov, samo zato, ker se lepo svetijo.

Ambientdizajn 11/19/2014, 9:09 AM

Namesto tega stremite k temu, da si boste prizadevali ustvariti prostor, ki bo tako učinkovit kot tudi privlačen. V nadaljevanju nekaj nasvetov, kako oblikovati prostor, kjer bo oblika sledila funkciji.

Načrtujte z namenom

Ne morete oblikovati prostora, dokler ne določite primarne funkcije tega prostora. To pomeni, da je treba načrtovati za ljudi in njihove potrebe, še preden začnete razmišljati o barvnih shemah in razmerjih. Če ne vemo, katerim namenom bo služil prostor, ga ne moremo pravilno opremiti in izbrati pravih poudarkov.

Vprašajte se, ali bo prostor služil druženju celotne družine ali bo prostor namenjen npr. otrokom in njihovim vsakodnevnim potrebam. Ta dva namena zahtevata zelo različne potrebe, postavitev in pohištvo. Šele ko določite postavitev osnovnih elementov, lahko začnete dodajati slike, igrače, stranske mizice ...

Načrtuje z namenom. Najprej določite osnovne elemente, nato podrobnosti. Če bo oblika podrejena funkciji, se bo to dvoje odrazilo v popolnem dizajnu prostora.  

Notranja oprema se spreminja

Lepota notranje opreme je, da nikoli ni dokončana. Notranjo shemo oblikovanja lahko redno spreminjamo, če je funkcija prostora naša glavna skrb. Funkcijo prostora je tudi mnogo težje spremeniti. Pomislite npr. na podiranje sten, če ste začeli prenavljati starejše stanovanje, v katerem glavni bivalni prostori niso povezani.

Če si zaželite spremembe, osvežitve prostora, je to mnogo lažje, če so osnovni elementi trdno postavljeni in dobro služijo svojemu namenu (v spalnici npr. postelja in garderobna omara), vi pa se ukvarjate le z novimi dekorativnimi elementi, novo zidno barvo, preprogo, namizno svetilko, pregrinjalom …

Najprej naredite načrt, nato določite barvno shemo, sledi nakup velikih elementov, šele na zadnjem mestu so okraski.  

Posvetite se funkciji prostora in zasnovali boste dobro postavitev osnovnih elementov, podobo prostora pa boste lahko nenehno spreminjali.

Funkcionalni prostori so zaželeni

Tudi če vložite velik del svojega srca in duše v notranje opremljanje doma, je majhna verjetnost, da boste preživeli preostanek svojega življenja v istem domu. Ko napoči čas za selitev v večje stanovanje – zaradi npr. povečanja družine –, bo vrednost vašega stanovanja višja, če bo opremljen funkcionalno, še posebej, če ga boste prodajali opremljenega.

Ustvarite torej prostore, ki se osredotočajo na funkcijo. Dekorativne elemente boste odstranili in spakirali, kupec stanovanja pa bo že imel funkcionalen prostor in se bo lahko posvetil samo še podobi. 

Stanovanja s funkcionalno postavitvijo prostorov in pohištva so za kupce mnogo bolj privlačna. Ko načrtujete novi dom, upoštevajte tudi možnost morebitne prodaje in potencialnih kupcev v prihodnjih letih.

Upoštevajte stroške

Napor notranjega opremljanja, ki postavlja funkcijo pred obliko, upošteva tudi stroške. Razsipno trošenje za notranjo opremo se pogosto zgodi tistim, ki nimajo ustreznega tlorisa ter postavitve osnovnih elementov.

Če boste izbirali pohištvene elemente naključno, bo to vodilo do prostora brez prave smeri in namena. Če se podate v proces oblikovanja brez razumevanja, kaj želite v prostoru doseči, potem boste več porabili za predmete, ki jih ne potrebujete, ter manj za predmete, ki bi dolgoročno ostali v prostoru.

Vaš dom je vaše središče za udobje, družino in prijatelje, zato si zasluži vso pozornost, ko gre za notranjo opremo. Naj bo vaš osebni okus in slog prisoten skozi ustvarjalnost, vendar šele ko izpolnete osnovne zahteve po funkcionalnosti. Začutili boste izjemno zadovoljstvo, če bo vaše stanovanje tako funkcionalno kot tudi osupljivo.

Če se podajate v proces oblikovanja z razumevanjem, kaj želite doseči in s kakšnim namenom, potem boste manj porabili za predmete, ki jih ne potrebujete, in boste bolj pametno vlagali v elemente, ki bodo dolgoročno ostali v prostoru. 

Nakupovanje notranje opreme in dekorativnih elementov postane zabavno šele takrat, ko je jasno določena funkcionalna zasnova prostora. Če vas funkcionalnost prostora spravlja v stres, najemite notranjega oblikovalca ali arhitekta. Nič ni slabše, kot kuhanje v nefunkcionalni kuhinji ali spanje v spalnici, v kateri se ne počutite dobro.

Vedno najprej načrtujte, šele nato se posvetite dodatkom! 

Ali je vaš dom nefunkcionalen? Kaj boste morali spremeniti, da bo vaš dom funkcionalen?

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki