Notranja oprema, dom

Zakaj je čas za monokromatsko barvno paleto?

Ko gre za preoblikovanje sobe, je prva odločitev povezana z vprašanjem, katero barvo izbrati. In včasih je izbira barve najtežja odločitev. Verjetno ste že doživeli trenutek, ko ste šli v trgovino z barvami in jo kmalu zapustili z mnogimi vzorci podobnih odtenkov iste barve. Kdo bi vedel, da je toliko različnih odtenkov bele rumene, modre …? In kje sploh začeti s pohištvom?

Ambientdizajn 23.1.2017, 8:31
Oblikovanje sobe z monokromatsko barvno paleto je eden od preprostejših načinov usklajevanja barv. To je zelo preprost in v notranji opremi priljubljen način, kako prostorom dodati eleganco.

V tem članku bomo predstavili, zakaj je enobarvna paleta odlična izbira za vsak prostor. Pokazali vam bomo tudi, kako poustvariti ta videz v svojem interierju. Najprej pa morate izbrati barvo!

Navdih: Kako izbrati barvno paleto, ki bo dopolnila dom?Zakaj se odločiti za monokromatsko barvno paleto?

Monokromatska barvna paleta ustvari harmonijo, saj je pravzaprav vse v eni barvi. 

Z izbiro monokromatske barvne palete imate povezovalni element že od začetka. Monokromatsko pomeni, da vzamete eno osnovno barvo in ustvarite paleto najrazličnejših odtenkov, ki jih je mogoče ustvariti iz osnovne barve.

Za tiste, ki se šele prvič preizkušate v notranjem opremljanju, je preizkušnja lahko zastrašujoča, saj obstaja toliko različnih elementov, ki jih je treba upoštevati: od pohištva do talnih oblog, da o umetnosti in dekorju niti ne izgubljamo besed.

Monokromatska barvna paleta vas bo vodila in usmerjala pri odločitvah ter neopazno povezala vse elemente v celoto.Mar ni dizajn bolj barvit? 

Da in ne.

Barve, ki napolnjujejo naše prostore, psihološko vplivajo na nas. Medtem ko lahko svetle barve kot je npr. oranžna, poskrbijo za izbruh energije, se ob zemeljskih odtenkih počutimo bolj prizemljene. Vztrajanje pri eni barvni paleti pomaga ustvariti pomirjujoče in mirno okolje.

Raziskovalci Univerze v Teksasu so ugotovili, da so spletne strani z monokromatskim ozadjem enostavnejše za branje. To ugotovitev pripisujejo dejstvu, da morajo možgani obdelati manj podatkov, zato se lažje osredotočijo na vsebino. To isto načelo in monokromatsko barvno paleto lahko uporabite v interierju, da poudarite najboljše lastnosti prostora.

Ker ima enobarvna paleta tako sproščujoč učinek, je pogosto uporabljena v prostorih, ki potrebujejo pomirjujoč učinek. Idealen prostor je spalnica, pa tudi v domači pisarni lahko monokromatska barvna paleta odžene stres. 

Navdih: Moč rožnate, Modra barva, Spomladansko zelena

Navdih: Katere so top nevtralne barve?Kako vnesti monokromatsko barvno paleto v interier?

Enobarvni dizajn zveni zaskrbljujoče. Mogoče si predstavljate prostor, v katerem se sedežna garnitura prelije v steno istega odtenka in tudi vsi drugi elementi in dodatki v prostoru so popolnoma enakega odtenka. Razkrili vam bomo skrivnost: monokromatsko oblikovan interier ponuja veliko več kot le en sam barvni odtenek.Teksture in vzorci so eden najlažjih in najcenejših načinov dodajanja vizualne zanimivosti. Preveč vzorcev ustvari našarjen videz, vendar je monokromatska barvna paleta priložnost, ko lahko preizkusite in pomešate vzorce po načelu mešano, a ujemajoče. 

Prav tako je dobro, da razmišljate o monokromatski barvni paleti kot osnovi prostora, ne celotni sliki.

Razmišljajte o barvni paleti, kot da je pita. Barva ni celotna pita, ampak nadev. Ampak pita ni popolna brez skorje. V tem primeru so skorja nevtralni in dopolnjujoči poudarki.

Osredotočite se na izbrano barvo z dopolnjujočimi odtenki ter nevtralnimi barvami. Poudarki bele in črne barve dajejo očesu kraj za počitek, kjer se lahko odpočije od intenzivnosti glavne barve.Če vas nevtralne barve ne navdušujejo, naj vas spomnimo, da imajo naravni materiali podoben učinek. Uporabite leseno pohištvo za poživitev spalnice ali izberite ultramoderne stole, s katerimi bo vaš jedilni prostor izstopal.

Ne glede na barvo ali material, ki ga boste izbrali, prepričajte se, da boste predvideli veliko usklajenih poudarkov v celotnem prostoru oziroma domu. Tako ne boste ustvarili samo vizualne zanimivosti, ampak tudi občutek strokovno oblikovanega interierja. Monokromatski prostori so pogosto predmet vročih razprav. Nekateri mislijo, da so preveč preprosti, vendar če so narejeni pravilno, so sinonim za preprosto eleganco.Kako se počutite ob monokromatskih barvah? Ste jih uporabili v svojem domu?
Če ste jih, kakšni so vaši najboljši nasveti? Delite jih z nami. 

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki