Notranja oprema, dom

10 stvari, ki jih nihče ne pove o majhnih stanovanjih

Prednost majhnih stanovanj so nižja najemnina in nižji stroški, pogosto pa se nahajajo v živahnih mestnih središčih, kar daje stanovanju nenadomestljiv čar. Kako urediti majhno stanovanje, kakšno notranjo opremo izbrati?

Ambientdizajn 9.7.2014, 6:50

Vlada napačno prepričanje, da ljudje pogosto postanejo žrtve urejanja majhnega stanovanja, ker se osredotočijo na funkcionalnost, ne na obliko. To dejstvo ne bi moglo biti dlje od resnice.

Majhno stanovanje je skromno s prostorom, vendar to ne pomeni, da mora biti prikrajšano tudi pri slogu. Namesto tega poiščite pravo ravnovesje med funkcionalnostjo in dizajnom ter ustvarite prostor, v katerem vam bo udobno in prijetno.

Morate se osredotočiti na tako ureditev doma, ki bo ustrezala vašim potrebam, hkrati pa boste poudarili osebno estetiko.

Sledite naslednjim dekorativnim namigom, da boste imeli v majhnem stanovanju kar največ prostora in da bo vaša osebnost prišla do izraza.  

1. Previdno razmejite prostor

Na prvi pogled se zdi, da je v majhnem stanovanju najustreznejši odprti koncept bivanja, vendar je to lahko naporno za oči, sčasoma pa pomanjkanje opredelitve prostora pripelje do našarjenega in nametanega stanovanja. Potrudite se in opredelite področja in njihov namen. Določite vhod z obešalnikom in omaro za čevlje. Postavite kuhinjski otok kot dodaten shranjevalni prostor, ki je združen z jedilnico. Če imate posebne hobije, naj igrajo ključno vlogo pri opredelitvi prostorov. Hkrati boste pokazali, kdo ste. Npr. namestite nosilec za kolo. Kolo bo postalo glavna dekoracija in del notranjega prostora. Ali pa v notranjosti uporabite rastline, ki so tradicionalno del zunanjega prostora.  

2. Investirajte v večnamensko pohištvo

Ko opremljate majhen prostor, vsak centimeter šteje. Izkoristite prostor z večnamenskim pohištvom. Namesto da gradite prostor okoli pohištva, se osredotočite na elemente, ki bodo skupaj z vami. Razmislite npr. o dvižni postelji, ki postane čez dan kavč. Ne glede na vrsto večnamenskega pohištva, ki ga izberete, vedno se prepričajte, da izberete elemente, ki po velikosti ustrezajo vašemu prostoru. Prevelik element bo povzročil le, da bo vaš bivalni prostor videti manjši. Na trgu je veliko specializiranih podjetij, ki izdelujejo pohištvo za prostore, ki potrebujejo mikro bivalne rešitve.  

3. Premislite o praznem, neizkoriščenem prostoru

Ko bivate v stanovanju že nekaj časa, lahko pri izrabi prostora zapadete v rutino. Shranite dodatne pekarske pripomočke v pečici, v kuhinjskih predalih se vam nabirajo plastični zamaški, na pol porabljene sveče, v shranjevalnih škatlah pod posteljo posteljnina, še tretja prešita odeja …. Ali ste kdaj pomislili na možnost, da prostora ne izrabljate na najbolj učinkovit način? Postavite sebe pred izziv in preglejte vse kotičke stanovanja. Identificirajte vse 'mrtve' prostore in kotičke, ki trenutno ne služijo svojemu namenu. Razmišljajte o neizkoriščenih kotičkih in praznih stenah. Nato se prepustite možganski nevihti in izkoristite prostor v svojo korist.  

4. Načrtovanje najboljše izrabe prostora

Pri načrtovanju najboljše izrabe prostora je ključnega pomena, da razmišljate tako o vodoravnem kot tudi navpičnem izkoristku shranjevalnega prostora. Visoke, ozke omare s prilagojenim shranjevalnim prostorom so najboljša izbira, ko poskušate dobiti največ shranjevalnega prostora na najmanjši količini prostora. Veliko omaro z zabavno tehnologijo, ki sega od tal do stropa, lahko služi kot odlična pregrada med spalnim in bivalnim delom. Če bi radi shranjevalni prostor dvignili na višjo raven, razmislite o uporabi večnamenskega pohištva, npr. shranjevalnega prostora z dvižno posteljo in s kavčem ali s pisalno mizo. Murphy postelja, zložljiva pomožna postelja iz poceni hotelov, je prepotovala dolgo pot, sodobna tehnologija in rešitve pa so ji omogočile preobrazbo v posteljo, ki jo lahko uporabljamo vsak dan. Sodobne rešitve večnamenskega pohištva omogočajo individualni nabor fukcionalnosti.  

5. Organizacija

V majhnem stanovanju je organizacija življenjskega pomena. Mnogo je takih stvari, ki jih potrebujemo vsakodnevno ali le občasno, vendar niso lepe na pogled (npr. metla, krpe, čistila, sesalec, rezervna prešita odeja …), zato jihh moramo skriti za garderobna vrata. Vendar ko pride do praktične uporabe shranjevalnega prostora, pogosto ne najdemo tistega, kar potrebujemo. Še tako velik shranjevalni prostor vam ne bo pomagal, če bo notranjost le-tega grda in nefuncionalna in iskanega ne boste našli. Investirajte v predale, organizatorje, kartonaste in plastične škatle in košarice, kljukice in obešalnike, ki bodo vzdrževali red med shranjenimi stvarmi. 

Omara za čevlje

V majhnem stanovanju je prostora za čevlje malo. Ker so kartonaste škatle različnih oblik, višin in velikosti, jih lahko poenotite in v trgovini, npr. Ikei, kupite enake škatle. Na ta način boste prihranili prostor za kakšen par čevljev. Če bodo nove shranjevalne škatle prozorne, boste želeni par mnogo hitreje našli. V škatlo ali v predalčke, ki jih obesite na vrata omare, pospravite vse pripomočke za vzdrževanje čevljev. 

Ko določite organizacijo, je ključnega pomena, da organizacijo dejansko uporabljate. Glede na študijo Phillippa Lallyja, zdravstvenega psihologa in raziskovalca na University College v Londonu, traja v povprečju 66 dni, da ljudje usvojimo navado. Zastavite si cilj, da boste naslednjih 66 dni predmet takoj po uporabi vrnili na njemu določeno mesto. Po tem prilagoditvenem obdobju, ki bo potekalo v duhu mehaničnega ponavljanja in drila, bo vodenje in organizacija doma enostavnejša. 

6. Izberite svetlo barvno paleto

Ko opremljate majhno stanovanje, izberite svetlejšo barvno paleto, saj bogate, temne barve naredijo prostor praviloma manjši. Ko izbirate barvno paleto, se osredotočite na uporabo treh barv: dva svetlejša odtenka naj krasita večino prostora, nato dodajte temnejši barvni poudarek, ki bo poskrbel za vizualno zanimivost oz. dinamični poudarek prostora.  Če nikakor ne morete živeti z majhno količino drznih barv, lahko še vedno videz popestrite s pohištvom. Izberite eno glavno barvo in kupite ali pobarvajte sami vse pohištvo v istem odtenku. Nato izberite drugo drzno barvo za poudarek. Če želite, lahko pop vzdušje omejite na en sam prostor.  

7. Dodajte mehkejše linije s pohištvom in z dekorjem

Ker so majhna stanovanja pogosto kot majhne 'škatle', potrebujejo nekaj mehkejših, zaobljenih linij. Slogan 'majhen prostor, veliko sloga' naj postane vaša mantra. Če boste minimalistične omare in pravokoten kavč dopolnili z okroglim pohištvom, boste takoj razbili enolično vzdušje. Če je celoten prostor minimalističen in resen, pri izbiri jedilne mize in stolov spustite domišljijo z vajeti. Pisana lesena miza in sodobni stoli iz polipropilena ali pa steklena miza in baročni stoli. Če vam nič od naštetega ne ustreza, potem izberite belo mizo in bele stole, vendar zelo opazen lestenec.  

Ko boste našli elemente, ki ustrezajo vašim potrebam in vašemu osebnemu slogu, poskrbite, da boste zaobljene linije uporabili tudi v dodatkih. Namesto da bi izbrali pravokotno kopalniško ogledalo, izberite okroglega z zanimivim okvirjem in namesto dolgočasne namizne svetilke izberite svetilko zaobljene oblike. Če je katerakoli oblika že prisotna v stanovanju, poskrbite, da bo imela pomembno vlogo. Zanimivo okno lahko spremenite v prijeten bralni kotiček, leseni izpostavljeni tramovi pa so idealni za osvetlitev z industrijskimi svetili.  

8. Dodajte globino

Majhni prostori nimajo globine, saj je prostor omejen. Na srečo lahko s plastenjem ustvarite globino. Ustvarite ambientalno razsvetljavo ali namestite stenska svetila. Položite kakovostno svetlo preprogo, na posteljo položite npr. pisano pregrinjalo in čez enobarvno odejo v ujemajočem odtenku, dodajte tudi pisane blazine. Razkošno postlana postelja ne poveča prostora, poveča pa občutek udobja, topline in prijetnega počutja. Pomembno je, da pri plastenju ne polagate le enega elementa vrh drugega, ampak da ustvarjate nasprotje (kontrast). Ko izbirate predmete za plastenje, bodite pozorni na materiale, teksture in vzorce. Če je vaš kavč nevtralen, izberite potiskane blazine. 

9. Lahki elementi

Veliki zajetni elementi lahko majhno stanovanje utesnijo oziroma zadušijo. Manjši, lahki elementi omogočajo očem, da potujejo po prostoru, hkrati pa zagotavljajo enako funkcionalnost kot preveliki elementi. Namestite lebdeče police namesto ogromne knjižne omare. Police lahko namestite v razgibano kompozicijo. Tudi pri umivalniku razmišljajte enako in izberite lebdečega, namesto klasičnega z nogo. Zdi se, da lebdeči pohištveni elementi zavzamejo manj prostora kot tisti, ki so postavljeni neposredno na tla. Vse predmete in pohištvo medsebojno povežite. Z različnimi slikami, fotografijami, kipi in dodatki popestrite in okrasite prostor. 

10. Redno pospravljajte stanovanje

Ko v stanovanju živite že nekaj časa, je povsem naravno, da se nakopiči nered. Če živite v majhnem stanovanju, je nered veliko bolj očiten, saj je manj mest za skrivanje. Prizadevajte si, da boste enkrat ali dvakrat na leto pregledali predmete in ovrednotili, kaj je treba shraniti in kaj zavreči. Presenečeni boste, koliko predmetov sploh potrebujete in kako organiziran bo vaš dom, ko boste končali.  

Za tiste, ki se težko spopadate z neredom, profesionalni organizatorji svetujejo in priporočajo:

- Določite rok, kdaj se boste lotili pospravljanja. 

- Pospravljajte samo en prostor naenkrat.

- Začnite s prostorom, kjer je največ nereda. 

- Manjše organizacijske naloge so lažje obvladljive in preprečijo utrujenost. 

Bivanje v majhnem stanovanju ne pomeni, da morate zaradi funkcionalnosti pozabiti na slog. Morate se osredotočiti in poiskati ravnovesje med obojim. Med urejanjem stanovanja in dekoriranjem se prepričajte, ali ustreza vašim potrebam. 

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki