Notranja oprema, dom

Ali potrebujete notranjega oblikovalca?

Vaš dom naj bo odraz vašega osebnega stila, življenjskega stila in odnosa do življenja. Če se razgledate po domu, a je brez življenja ali v njem ne zaznate niti malo svoje osebnosti, je čas, da se posvetujete z notranjim oblikovalcem.

Ambientdizajn 7/11/2014, 7:00 AM

Če vam je bil prostor nekoč všeč, zdaj pa ste z družino na različnih bregovih, potrebujete pogled, mnenje in dotik tretje osebe.

Nekateri ljudje vedo, kako izbrati pravi dekor, barve in materiale skupaj, medtem ko so drugi preobremenjeni z množico razpoložljivih barv in slogov.

Ali vas dom odraža?

Vsakdo lahko kupi pohištvo, zidne barve in razporedi pohištvo po sobi. Notranji oblikovalec se najprej usede in pogovori z vami, kakšen je vaš osebni slog. Le-tega določa življenjski slog vas in vaše družine. Na podlagi tega je najlažje izbrati materiale, ki najbolje ustrezajo vašemu načinu življenja in vašemu proračunu. Notranji oblikovalec vam bo pomagal načrtovati prostor, da bo imel vse potrebno in da se bo prilegal vašemu življenju. Če ne morete reči, da vas prostor odraža, razmislite o najemu notranjega oblikovalca, ki vas bo razbremenil tega stresa.

Ali uživate pri osvežitvi prostora?

Ali si lahko predstavljate, kakšen bo vaš prostor po prenovi? Mnogi ljudje so dobri v vizualizaciji v svoji glavi, pri prenosu na papir ter uresničitvi ideje v prostoru. Če uživate v tem procesu, potem ne potrebujete notranjega oblikovalca. Potrebujete le kakšen navdih za začetek, ki ga lahko poiščete na arhitekturnih portalih. 

Strokovno znanje in izkušnje lahko odtehtajo ceno

Če tehtate prednosti in slabosti najema notranjega oblikovalca, ne pozabite, da znanje in izkušnje le-tega pogosto presegajo stroške storitve. Vaš dom je vaša najdražja pridobitev. Čas, potrebno energijo, število nakupovalnih izletov do salonov in pot domov, da ne omenjamo stresa, lahko zmanjša notranji oblikovalec. Na televiziji pogosto vidimo oddaje, kako prenovijo dom oziroma prostor v vikendu ali štirih, petih dneh, resnica pa je, da prenovo izvede množica oblikovalcev in obrtnikov, vi pa imate na voljo le sebe, družino in nekaj prijateljev. Sprejmite odločitev iz pravih razlogov, ne le finančnih.

Najprej se pogovorite z notranjim oblikovalcem

Večina oblikovalcev nudi brezplačen posvet in obisk doma, da lahko oceni oblikovalske dileme in nakaže mnenje oziroma se sprehodi skozi možnosti. Oblikovalci so odprti tudi za možnost, da oni izdelajo načrt prenove, vi pa jo izvedete, namesto da bi poskrbeli za izvedbo celotnega projekta. To je dobra rešitev za domače mojstre in ljudi s spretnimi rokami, ki bi radi v projekt vložili tudi svoje delo ali z njim zmanjšali stroške. Če bi si radi prihranili stres in vznemirjenje, pa je notranji oblikovalec s svojo ekipo izvajalcev dobra izbira.  

Odločitev za najem notranjega oblikovalca se lahko zdi težka, vendar v resnici ni.

Najprej si morate odgovoriti na vprašanje, koliko oblikovalčeve pomoči želite oziroma potrebujete in kaj boste delali sami. Če vaš proračun dovoljuje, da najamete notranjega oblikovalca, je to najbolj koristna odločitev, ki jo lahko naredite za kakovostno načrtovanje vašega bivalnega prostora. Naj vam naši namigi olajšajo odločitev. 

Foto: www.freshome.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi