Notranja oprema, dom

Kako na okolju prijazen način poskrbeti, da bo dom topel

Ne glede na to, na katerem koncu sveta živite, stroški ogrevanja se utegnejo med mrzlimi zimskimi dnevi povzpeti v astronomske višave.

Ambient dizajn 11.12.2014, 12:15

Tudi če učinek na denarnico zanemarimo, običajni načini ogrevanja ne prinašajo nič dobrega niti okolju.

Uveljavljeni načini ogrevanja temeljijo na uporabi fosilnih goriv – premoga, kurilnega olja ali zemeljskega plina. Poleg tega, da so stroški pridobivanja tovrstnih fosilnih goriv znatni, je takšna tudi škoda, ki jo ta goriva povzročajo okolju. Uporaba fosilnih goriv kot sredstva za ogrevanje prinaša škodljive posledice na več področjih. Globalno segrevanje je ena od njih, med ostale negativne posledice pa lahko prištejemo še nevarnost razlitja nafte, onesnaževanje zraka in vedno pogostejše pojave kislega dežja, kar vse skupaj uničuje okolje.

Na srečo so na voljo tudi bolj zeleni ali okolju prijaznejši načini ogrevanja doma.

Takšne možnosti vam ponujajo geotermalno ogrevanje s toplotno črpalko, peč na pelete, sončna energija ali zidana peč. Oglejmo si vsako od teh možnosti ogrevanja, da se boste lahko odločili za najprimernejši način ogrevanja doma, ki bo prijazen tudi do okolja.

Pozimi želimo čutiti toplino in domačnost. Na voljo je nekaj možnosti, kako uživati v toplini doma in ob tem prispevati k trajnostnemu odnosu do okolja. 

Ogrevanje s toplotno črpalko – učinkovita in zelena rešitev

Uporaba geotermalne energije spada med načine ogrevanja, ki je do okolja najprijaznejše, obenem pa najučinkovitejše. Pri tem žal ne bo šlo brez predhodne investicije v sistem ogrevanja s toplotno črpalko.

Ta vrsta ogrevanja se dejansko imenuje geotermalno oz. s pomočjo zemeljske toplote. Kot vir ogrevanja uporablja stalno temperaturo zemlje. Običajni sistemi ogrevanja uporabljajo kot medij zunanji zrak, kar pomeni, da nižja ko je temperatura zunanjega ozračja, več energije je treba dovajati za njegovo segrevanje v prostoru.

Toplotna črpalka pa je nameščena pod površino zemlje, kjer so temperature vedno višje od temperature zunanjega ozračja. To pomeni, da je za doseganje temperature, kot si jo nastavite na termostatu, potrebno manj energije.

Postavitev sistema ogrevanja s toplotno črpalko je precej drag projekt, vseeno pa se vložek hitro povrne, običajno že v 8 letih, mesečni stroški ogrevanja pa so ves čas nižji. Poleg tega toplotna črpalka dvigne vrednost nepremičnine, če jo boste nekoč prodali. Na vsak način si toplotno črpalko zapišite na seznam najprimernejših načinov okolju prijaznega ogrevanja hiše.

Ta hiša je ogrevana s toplotno črpalko, kar je nadvse trajnosten način ogrevanja. 

Peči na pelete – poceni možnost okolju prijaznega ogrevanja

Čeprav je podobna običajni peči na drva, peč na pelete kot gorivo uporablja pelete iz obnovljivih virov, kot so odpadki iz žit ali žagovina. Iz tega materiala, ki bi sicer bil zavržen, so izdelani peleti, katerih cena je dokaj dostopna.

Poleg uporabe poceni in obnovljivih ali recikliranih vrst goriva so dostopne tudi same peletne peči. Poleg tega je delovanje peletne peči do okolja prijaznejše od običajne peči na drva.

Peleti v primerjavi z običajno pečjo na drva v zrak izpuščajo zelo malo škodljivih zmesi. Ena sama peč na pelete lahko ogreva do 140 m². Strošek peletov je nizek in v sezoni redko preseže 500 €, kar je v primerjavi s ceno drv precej manj.

V primerjavi s pečjo na drva zavzame peč na pelete tudi znatno manj prostora, pa tudi peleti sami manj kot drva. Pelete lahko hranite v garaži ali kleti in nimate skrbi glede žaganja, sekanja, skladanja, hrambe in prenašanja do peči.

Sončna energija – najbolj zeleni način ogrevanja

Ni skrivnost, da je ogrevanje s sončno energijo energetsko najučinkovitejši način ogrevanja doma. Ko je začetni vložek za vami in so ogrevalni sistem ter sončni zbiralniki vgrajeni, nimate več nobenih nadaljnjih stroškov. Načeloma lahko svoj dom ogrevate zastonj in to do konca življenja.

Vseeno pa se morate najprej odločiti, katero vrsto ogrevanja s sončno energijo želite. Prvi tip ogreva tekočino v hidravličnem zbiralniku, medtem ko drugi segreva zrak. V večini primerov odločitev sledi temu, kakšen sistem ogrevanja že imate.

Na kratko, če imate sistem ogrevanja stisnjenega zraka že vgrajen, bo ustreznejša vrsta sončnega ogrevanja na zrak. Če pa imate vgrajen sistem ogrevanja z radiatorji, boste izbrali način sončnega ogrevanja tekočine. S tem boste znižali stroške vgradnje sistema ogrevanja na sončno energijo, saj imate v hiši že približno polovico vsega potrebnega.

Presenetljivo pa je strošek samega sistema sončnega ogrevanja bolj dostopen, kot si morda mislite. Znaša med 250 € do 680 € na kvadratni meter. V povprečju boste potrebovali en sočni zbiralnik za vsakih 37 m² stanovanjske površine, vsak od njih pa vas bo stal približno 2.700 €. A ne pozabite, ko je začetni vložek enkrat za vami, računov za ogrevanje skoraj ne bo več.

Zidana peč – z manj energije do več toplote

Zadnja možnost ogrevanja z zeleno energijo je zidana peč. Zidana peč je podobna peči na pelete, vendar je veliko bolj kompaktnih mer in izgleda kot tradicionalni zaprti kamin. Vseeno pa se zidana peč od tradicionalnega zaprtega kamina na drva ali peletne peči nekoliko razlikuje. Zidana peč namreč ujame toploto in jo shrani v šamotne opeke zavitih dimnih komor, kar zagotavlja toploto do 24 ur.

Čeprav uporablja zidana peč kot gorivo les, v primerjavi z običajno pečjo na drva povzroča manj izpustov in je tudi varčnejša pri porabi goriva, saj je izgorevanje počasnejše. Zaradi počasnega gorenja in ujete toplote proizvede zidana peč znatno več toplote od običajne peči na drva ali kamina.

Kot pri vsaki novi vrsti ogrevanja morate računati z nekaj začetnega vložka. Zidane peči običajno stanejo med 1.500 in 4.000 €. Dražje različice so običajno izdelane po meri. Tako oblika kot dimenzije so prilagojene vašemu okusu in meram stanovanjske površine. Zapomnite pa si, da se vložek na daljši rok zagotovo povrne.

To so štirje od najpogostejših rešitev alternativnega ogrevanja doma. Obstaja veliko razlogov, da se odločite za način ogrevanja z uporabo zelene energije. Resnično preseneča, koliko ti načini prispevajo tako k varovanju zemeljskih naravnih virov kot tudi k prihranku denarja.

Vzemite si nekaj časa za razmislek o možnih načinih ogrevanja – geotermalnem, sončnem, s peletno ali zidano pečjo – in se odločite, kateri od njih bi bil najprimernejši za vaš dom. Pri tem upoštevajte stanovanjsko površino, želeni začetni vložek in sistem ogrevanja, ki ga trenutno imate.

Če se glede najprimernejše rešitve še vedno ne morete odločiti, se posvetujte s strokovnjakom. Ta vam bo posredoval več informacij in napotkov, ki vam bodo pomagali pri odločitvi glede okolju prijaznega načina ogrevanja. Nenazadnje, ali nista prihranek v denarnici in varovanje okolja vredna vsaj majhne raziskave?

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki