Notranja oprema, dom

Zakaj so hiše vedno manjše?

Ste eden izmed tistih, ki so se v zadnjih letih preselili v manjšo nepremičnino? Če ste se, kaj je glavni razlog za to odločitev? Morda finančni motivi ali dejstvo, da ima vaš dom preveč sob, ki jih ne uporabljate, v njih pa se nabira samo prah in krama?

Ambientdizajn 9/13/2014, 3:26 PM

Ne glede na to, ali prvič kupujete dom ali pa ste upokojenec, ki se seli v manjši dom, prisoten je trend kupovanja in gradnje manjših domov. 

Dejstvo je, da so hiše vedno manjše. Zdi se, da je prisoten nov pogled na svet – ljudje so zamenjali ideal 'večje je boljše' za bolj skromen način življenja, ne glede na stanje v denarnici. 

Poglejmo nekaj razlogov ljudi, ki so se odločili za manjši dom. 

Staranje prebivalstva

Ker se prebivalstvo nezadržno stara, bodo številni iskali manjši dom zaradi finančnih ali fizičnih razlogov. Velik dom bodo zamenjali za manjšega, morda celo varovanega, in brez stopnic, pozorni pa bodo tudi na samo lokacijo in bližino trgovine, zdravnika, lekarne … Ob tem bodo spoznali, da bivanje v večjem stanovanju ni nujno tudi boljše oziroma da je razkošno in udobno bivanje mogoče tudi v manjšem domu. 

Ekonomski razlogi

Za trend manjših domov obstajajo tudi praktični razlogi. Ljudje kupujejo velike domove, nato pa živijo od plače do plače, samo da bi lahko pokrili obroke stanovanjskega kredita. Le kdo želi živeti iz meseca v mesec samo zato, da bo lahko rekel, da ima veliko hišo? Tudi recesija in slabe gospodarske napovedi delujejo kot opozorilo in prisila, da ponovno ocenimo svoj način življenja in začnemo sanjati nove, bolj skromne sanje. Sanje o večji hiši in hitrejšem avtomobilu se spreminjajo in ljudje odkrivajo nove poti do sreče. Če ste bili prisiljeni zamenjati dom zaradi finančnih razlogov, ste v manjšem domu verjetno postali bolj iznajdljivi, prostori pa so kljub temu prijetni in funkcionalni. Ko se sprijaznete z manjšim domom, ugotovite, da za srečo ne potrebujete velikih sob. 

Zeleni pogled na svet

Mladi so zelo vplivni in dovzetni za spremembe. Številni spoznavajo svoj okoljski odtis in vpliv, ki ga imajo na okolje, poleg tega pa se razvijamo v družbo, ki se vedno bolj zaveda naravnega okolja in ekološke drže. S to novoodkrito zavestjo se soočamo z izzivom, kako živeti na okolju prijaznejši način. Ta izziv postaja manjši tudi zaradi trenda manjših hiš, ki so okolju prijazne. Ni več tako nenavadno, če kdo gradi ekološki dom iz recikliranih materialov, okolju prijazna tehnologija pa omogoča energetsko učinkovit dom, ki proizvaja manj odpadkov. Seveda manjše hiše porabijo manj energije v primerjavi z večjimi in energetsko neučinkovitimi domovi.

Dobre stvari so v majhnih paketih

Hiše so vse manjše, ker se ljudje zavedajo, da je razkošje in slog mogoče doseči tudi v manjših prostorih. Na voljo so številni nasveti in ideje naredi sam mojstrov in strokovnjakov, ki prikazujejo, kako zadovoljiti vse potrebe v manjšem domu.

Naj bo selitev v manjši dom povezana s finančnimi, ekološkimi, zdravstvenimi razlogi, zaradi upokojitve ali pa preprosto zdrave pameti in varčevanja, večje ni vedno boljše.

Če imate majhne prostore, si pomagajte z nasveti in oblikovalskimi rešitvami za majhne prostore, ki jih najdete na spletu, in spoznali boste, da ne potrebujete velike sobe, napolnjene s stvarmi, da bi bili srečni. 

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki