Ambient

Nov način razmišljanja, kako oblikovati, graditi in bivati

Podjetje Meditch Murphey Architects je leta 2012 v Chevy Chaseu v Marylandu (ZDA) zasnovalo sodobno enodružinsko hišo.

Ambientdizajn 24.12.2014, 7:54

Ambient

Lastniki so želeli ...

... izkoristiti okoliške krošnje dreves. Strešna terasa ponuja dragocen, vendar premalo izkoriščeno povezavo na prostem v gosto naseljeni urbani soseski.

... vključiti naravne pasivne sisteme, vključno z naravnim senčenjem, naravno svetlobo in naravnim prezračevanjem.

... varčevati z vodo in shranjevati deževnico z namestitvijo vodnega zbiralnika, z zasaditvijo rastlin, ki kljubujejo suši, ter prepustnim tlakovanjem.

... zagotoviti prilagodljivost. Preobrazba hiše od enosobne hiše do štirisobne, in sicer s pretvorbo večnamenskih prostorov. Prvo nadstropje je 100-odstotno prilagodljivo.

... zmanjšati ogljični odtis hiše s primernimi materiali, toplotno črpalko, LED-razsvetljavo in celo električnim avtomobilom.

... izobraževati javnost z nudenjem obiskov hiše tako v času gradnje kot tudi po zaključku gradnje. Pri odstranitvi obstoječe hiše so sodelovali tudi poklicni dijaki, ki so tako v praksi spoznali vse metode dekonstrukcije.

Arhitekti so te cilje dosegli ...

Zasnova v obliki črke L ustvarja prostore, ki prejemajo svetlobo z več strani, hkrati pa spodbuja navzkrižno prezračevanje. Visoki stropovi in steklo povezujejo notranje prostore z zunanjim prostorom, z vrta pa vodijo stopnice na strešno teraso.

Računalniško vodene zunanje žaluzije preprečujejo vstop sončni energiji poleti in izkoriščajo pasivno solarno ogrevanje v zimskem času.

Oblika stavbe in njena okolica pomaga zbirati, filtrirati in ponovno uporabiti deževnico. Strešna zasaditev zagotavlja toplotno in dodatno zaščito ter odvodnjavanje v času neviht, sezonsko zelenjavo in sadje ter umik, ki je skrit očem z ulične strani.

Hiša se nahaja v soseski večinoma običajnih hiš in izziva nov način razmišljanja o tem, kako oblikovati, graditi in bivati. Hiša je zavezana trajnostni gradnji, vendar pri tem niso žrtvovali udobja ali lepote.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Naredi sam, DIY, pohištvo iz palet
Ideje za dom, nasveti, trendi