Dizajn

Nova dinamična osvetlitev Bruslja

Čarobna nočna osvetlitev s prihranki energije

12/11/2013, 9:43 AM

Nova dinamična osvetlitev Bruslja

Bruselj je želel izraziti svojo mednarodno vlogo in identiteto evropske prestolnice tudi z osvetlitvijo palače Grand Place, ki je na UNESCOVEM seznamu svetovne dediščine.
 
Leta 2007 so začeli s projektom, s katerim so poudarili lepoto in arhitekturno dediščino celotnega trga. V sodelovanju s podjetjem Beliris je načrt razsvetljave ustvaril živahno nočno vzdušje. Sistem razsvetljave z LED-diodami porabi malo energije ter znižuje stroške vzdrževanja in obratovanja.
 
Nova nežno bela svetloba poudarja arhitekturne podrobnosti stavb, hkrati pa ustvarja homogeno svetlobo za celoten trg. Za posebne dogodke lahko dinamični program razsvetljave RGBW ustvari tudi številne svetlobne učinke. Tehnološka rešitev Schreder pomeni, da je mogoče s centralnim nadzornim sistemom brez dodatnih naprav prilagajati intenzivnost in barvo vsake svetilke.
 
Eden glavnih meril projekta je bila poraba energije. Rešitev Schreder zagotavlja, da je poraba energije danes za 27 objektov manjša, kot je bila poraba energije za dve stavbi s tradicionalnimi viri svetlobe. Prvotni izračuni so predvidevali 50-odstotne prihranke energije, obratovanje sistema pa je pokazalo, da so prihranki energije več kot 80-odstotni, stroški vzdrževanja pa so se zmanjšali za štirikrat.
 
Freddy Thielemans, župan mesta Bruselj, pravi: "Sodobna, učinkovita in ekonomična rešitev razsvetljave poudarja našo dediščino v nočnem času in je resnično dodana vrednost za vse naše obiskovalce."
 
Poleg razsvetljave je trg dobil tudi novo ozvočenje. Zahteven projekt sta zasnovala Patrick Rimoux in Isabelle Corten iz podjetja Beliris in podjetje Fabricom Inytium.

Foto: Archiproducts.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki