Otroška soba

Pohištvo, ki ga dojenček potrebuje v prvem letu

Pohištvo, ki ga dojenček potrebuje v prvem letu svojega življenja.

Ambientdizajn 12/23/2012, 12:32 AM

Predalnik za previjanje

Predalnik za previjanje sodi med najpomembnejše kose pohištva v sobi za dojenčka. Pripomočke za previjanje in oblačila za dojenčka lahko pospravite v predale. Še zlasti je primeren predalnik za previjanje, ki ga lahko kasneje spremenite v predalnik za otroško sobo. Predalnik za previjanje naj bo dovolj velik. V mislih imejte tudi to, da postaja otrok iz tedna v teden bolj gibljiv, zato je ob straneh na podlagi ali predalniku za previjanje pomembna zaščita. 

Shranjevalni prostor

Zelo praktične so dodatne posodice za hrambo, ki jih lahko obesite nad predalnik za previjanje, kljuko za oblačila ali na stensko polico nad predalnikom. Sveže robčke, krpe za umivanje in olje za dojenčke boste imeli vedno pri roki.

Zibelka

Glede na velikost dojenčka lahko zibelko uporabljate do šestega meseca starosti, potem pa boste potrebovali posteljico za dojenčke. Danes so na voljo tradicionalne in tudi moderne lesene zibelke. Še posebej lepo je, če je zibelka opremljena z baldahinom iz mehkega blaga, saj tako spominja na prijetno gnezdece, v katerem dojenček varno sanja. Razmislite, kam boste postavili posteljico. Ali bo ves čas na istem mestu ali jo boste uporabljati tudi v spalnici in bivalnih prostorih? Zibelke z majhnimi kolesi zlahka potiskamo iz ene sobe v drugo. Če boste kupili zibelko, ki jo lahko gugate, boste dojenčka zazibali v spanec. Lahko pa se tudi odločite za visečo zibelko, ki nežno niha in mehko zaziblje dojenčka v spanec.

Postelja za dojenčka

Čez približno 6 mesecev boste zibelko zamenjali s posteljico za dojenčka. Pri nakupu bodite vsekakor pozorni na pravi razmik med letvami – 4,5–6,5 cm. Če je prostor med letvami preozek, se lahko dojenček zagozdi, če pa je preširok, lahko s svojimi ročicami in z nožicami še prehitro zdrsne skozenj. Če želite kupiti posteljo, iz katere bo imel dojenček lep razgled, priporočamo posteljo s spremenljivo višino podlage ali pa takšno posteljo, ki jo lahko kasneje predelate v otroško posteljo. Sprva večja naložba se dolgoročno izplača.

Še nekaj morate kupiti: žimnico, ki se prilega postelji, saj se lahko dojenček poškoduje, če je med žimnico in posteljnim okvirjem reža. Posteljo za dojenčke 'dokončate' z blazinami ob straneh. Dodatna zaščita prispeva k temu, da se dojenček hitreje navadi na novo posteljo, ko ga tja premestite iz zibelke. Za vse vrste blaga za posteljo za dojenčka velja: ker je dojenček v postelji s kožo močno v stiku z odejo, vsekakor pazite, da v odeji ni škodljivih snovi.

Naslonjač ali gugalnik

Materam, ki želijo, da jim je med dojenjem ali hranjenjem dojenčka s stekleničko kar se da udobno, priporočamo oblazinjen naslonjač ali gugalnik. Mati in otrok sta mirna in sproščena, dojenčka pa lahko takoj položite v posteljo poleg naslonjača.

Navdih: Otroška soba, opremljena z mislijo na prihodnost

Foto: Houzz

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki