Naredi sam, DIY, pohištvo iz palet

Vse to lahko naredite iz lesene palete ...

Predstavljamo vam 21 načinov, kako lahko iz lesenih evro ali klasičnih palet sestavite edinstvene kose pohištva!

Montazne-hise-on.net 4/14/2014, 7:34 AM

Ali imate doma evro palete ali kose lesenih palet, ki jih ne potrebujete več? Ne vrzite jih stran! Obstaja namreč veliko načinov, kako lahko stare palete spremenite v nekaj izvirnega in zelo koristnega.

Za notranje opremljanje stanovanja se vedno iščejo sveže, domiselne in ustvarjalne ideje, katere ob pravilni uporabi ne stanejo prav veliko. Te ideje - lesene evro palete in 21 načinov, kako iz palet narediti edinstveni kos pohištva - vam sedaj ponujamo tukaj!

Ideje posredujte tudi prijateljem ter znancem in tako prispevajte k ekološki ozaveščenosti vseh ljudi! Pri delu improvizirajte, predvsem pa ne pozabite uporabiti svoje bujne domišljije. 

1. Iz palet sestavljena lesena jedilna miza

Tukaj vam ponujamo prvi primer, kako lahko ustvarite lepo mizo iz lesenih palet. Mizo je mogoče prilagoditi velikosti paletnih kosov, katere uporabimo za osnovo. Lesena miza iz palet je lahko izjemen dodatek tako v zaprtih prostorih kot na prostem, njen videz pa nam ponuja preprost in rustikalni videz. Mizo lahko dokončamo tako, da jo zaščitimo z oljem, voskom ali s premazi za dolgotrajnešo obstojnost.   

2. Zunanja miza iz palet na kolesih

Ta zunanja miza je bila narejena z uporabo dotrajanih lesenih palet, na spodnji strani pa ima kolesa za lažje premikanje. Rezultat je zelo praktična zunanja premična miza na kolesih, ki služi kot miza za kofetkanje ali kot miza za sproščanje na prostem.  

3. Klubska miza iz palet

Zelo enostavna klubska mizica je sestavljena iz dveh palet, ki sta zloženi druga na drugo. Nastala je zelo uporabna klubska mizica rustikalnega videza. Spodnja polica je zelo praktična za shranjevanje knjig in revij ali karkoli drugega. Če želite lepši in bolj moderen videz, jo lahko prebarvate v poljubno barvo, npr. belo.    

4. Klubska mizica iz palet s steklom na površini

Predstavljamo vam še eno različico klubske mizice s steklom na površini. Ta mizica iz palet je prav zaradi stekla na površini bolj sodobnega in modernega videza. Na dnu lesene mize so montirana štiri kolesa, ki jih lahko kupite v vsaki trgovini s hobi materialom.  

5. Orientalska klubska mizica

Če najdete več nenavadnih lesenih palet, jih lahko uporabite za klubsko mizico eksotičnega videza. Mizica ima preprosto zasnovo in zelo lepo barvno kombinacijo. V mizici sta tudi dva majhna predala, kjer lahko shranite različne predmete.  

6. Računalniška miza iz palet

Potrebujete računalniško mizo, vendar ne želite porabiti veliko denarja za nakup mize? Sedaj si lahko naredite svojo pisalno mizo kar iz lesenih palet. Potrebujete le eno paleto, čvrste noge in tanko vezano ploščo. Zagotovo bo takšna računalniška miza zabaven, enostaven, poceni in funkcionalen projekt.  

7. Palete kot kuhinjski otok

Kot vidite, lahko uporabimo palete za ustvarjanje številnih stvari. Iz njih lahko naredimo celo kuhinjski otok. Za izdelavo boste potrebovali najmanj tri palete, nekaj orodja in poljubno barvo. Sestavite palete in jih varno povežite skupaj, nato pa jih pobarvajte v naraven ali bolj živahen odtenek. Izdelava elementa ni zahtevna, pri ustvarjanju pa ste popolnoma svobodni.   

8. Kavč iz palet

Kar težko verjamemo, a iz lesene ali PVC palete lahko nastane tudi prisrčnen kavč. Paleta je bila prerezana na pol, za večjo stabilnost pa so bile dodane noge. Ko dodamo še nekaj udobnih blazin za več udobja, je kavč pripravljen za uporabo. To je udoben in enostaven projekt, ki se ga morate lotiti.  

9. Palete kot kavč z vgrajenim prostorom za shranjevanje

Za izdelavo večjega kavča potrebujemo 6 lesenih palet. Palete so pobarvane in prekrite z oblazinjeno peno in blazinami. Podnožje kavča nudi veliko prostora za shranjevanje knjig, revij in drugih predmetov.  

10. Iz palet sestavljena zunanja gugalnica in stol

Videti je, da ko ljudje začnejo razmišljati in uporabljati svojo domišljijo, nastane veliko zanimivih idej. Nastala je gugalnica in hkrati stol na prostem, ki je narejen iz lesenih palet. Paleta je bila razstavljena, manjši leseni kosi desk pa so 'sešiti' skupaj s trpežnimi vrvicami. Gugalnica je nato s pomočjo glavne vrvi obešena na visoko drevo. Prepričajte se, da bo izdelava in uporaba varna ter da bo gugalnica narejena iz vzdržljivih vrvi, če ne želite, da končate na tleh.  

11. Iz palet narejen zunanji ležalnik

Tudi tale počivalnik je prav tako narejen iz lesenih palet. Za takšen projekt in podvig boste potrebovali štiri palete istih velikosti, ki jih boste nato povezali na vrhu med seboj dve po dve. Preostali leseni material uporabite za naslon. Počivalnik iz palet postavite na želeno mesto, pobarvajte ga v živo poletno barvo in že boste pripravljeni za počitek in lenarjenje. 

12. Dodatno ležišče iz lesenih palet

Če potrebujete dodatno ležišče, lahko z uporabo palet rešite to zadrego na enostaven in veliko cenejši način. To dodatno ležišče je narejeno z uporabo ladijskih palet. Zložite na kup nekaj palet, na vrh pa dodajte udobno žimnico. Tako neverjetno preprosto je.   

13. Uporaba palet za hišne ljubljenčke

Če dodatnega ležišča ne potrebujete zase, potem lahko iz palete naredite ležišče za svojega hišnega ljubljenčka. Ležišče je zelo enostavno in ne stane veliko. Paleto enostavno razrežite na način, kot želite, da nastanejo manjši pravokotni deli, katere nato zbijete skupaj. Če želite, dodajte ležišču še udobno blazino in nekaj okraskov.    

14. Kotiček za branje in ustvarjanje, narejen iz palet

Ali potrebujete miren kraj, kjer se lahko sprostite ter v miru preberete knjigo ali si zbistrite misli? Takšen kraj ali kotiček za branje lahko naredite sami, ne da bi koga prosili za pomoč. Vse, kar potrebujete, sta dve paleti in nekaj orodja. Palete razrežite v obliko, ki jo želite, jih učvrstite in dodajte zidno leseno strukturo. Dodajte še udoben vzglavnik in blazino in že ste končali. 

15. Paleta kot pripomoček za shranjevanje čevljev

Nihče ne mara blatnih prostorov. Če boste iz palete ustvarili zelo praktičen shranjevalnik ali odlagalnik za čevlje, boste preprečili raznašanje blata po hodniku. Tale 'obešalnik' je narejen iz zavržene palete in je takoj uporabna zadeva za naše umazane čevlje. Paleto lahko pritrdite navpično na steno v vrtni hišici ali zato namenjenem prostoru. Da bo 'obešalnik' bolj privlačen, jo lahko prebarvate v svojo najljubšo barvo.   

16. Paleta kot knjižna polica ali kot obešalni prostor za kolo

Zaradi njihove strukture lahko palete zlahka uporabimo za ustvarjanje knjižnih polic, pri tem podvigu pa sploh ni potrebno veliko sprememb ali posegov. Palete enostavno namestite ob zid in jih varno pritrdite, dodate nekaj polic in že ste končali. Če želite, jih lahko prebarvajte v žive barve. Nato dodate še knjige in že imate uporabno knjižno polico. Poleg tega lahko podoben sestav palet uporabite tudi za osnovno strukturo ali obešalo vašega kolesa, tako kot je prikazano na zgornji fotografiji.   

17. Paleta kot polica ali kvadratna struktura za fotografije

Ta sistem ustvarjanja polic je za izdelavo verjetno eden najlažjih in preprostih. Prav ničesar vam ni treba vedeti o procesu, ker ni nobenih obsežnih posegov. Paleto enostavno obrnete in jo pritrdite na steno, s tem pa je vaše delo končano. Takšno kvadratno strukturo uporabite za shranjevanje slik ali drugih dekorativnih predmetov, lahko v sobi ali kjerkoli v hiši. Prav tako lahko paleto prebarvate za bolj privlačen in moderen videz. 

18. Paleta kot navpičen vrt na balkonu ali kjerkoli drugje

Paleto lahko spremenite tudi v zelo lep navpični vrt na balkonu ali kjerkoli drugje, kjer imate za to primerno in ustrezno mesto. Za ta projekt boste potrebovali 1 paleto, 2 veliki vreči zemlje za rože, 16 zavojčkov začimb enoletnic, 1 mali zavitek tkanine iz lana, kladivo, žeblje ter brusni papir. Rezultat je zelo lepa in funkcionalna struktura, na katerih lahko rastejo vaše rastline. 

19. Paleta kot podporna struktura za ogledalo

Iz palet lahko naredite tudi bolj prefinjene kose. Iz palete naredite podporno strukturo, nanjo pa pritrdite ogledalo v obliki satovja oziroma uporabite ogledalo, ki ga imate v hiši. Nastal bo lep dekorativni element, ki ga je enostavno narediti, hkrati pa je zelo funkcionalen.

20. Lestenec, narejen iz palet

Tukaj je zelo lep lestenec, z arhitekturno podobo in zelo preprosto zgodovino. Pred začetkom ustvarjanja je bil ta lestenec preprosta lesena paleta. Nekdo je ugotovil, da lahko paleto spremeni v nekaj lepšega. Po rezanju palete in sestavljanju lesenih kosov različnih velikosti je nastal čudovit ter funkcionalen lestenec.   

21. Stopnice iz palet

Palete so uporabne za izdelavo številnih stvari. Predstavljamo vam še projekt, ki zahteva večje število palet. Da bi stopnišče iz palet postalo del vašega doma, boste potrebovali veliko lesenih palet in nekaj spretnosti ter znanja o gradnji stopnišč. Stopnišče je lahko zelo nevarno, če ni zgrajeno pravilno! Zgoraj imate lep primer pravilno zgrajenega stopnišča v hiši.

Foto: Montazne-hise-on.net 

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki