Novice

Prva knjiga o slovenskih rokodelcih nove generacije

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zavod lab laar sta izdala knjigo o sodobnih slovenskih rokodelcih in oblikovalcih z naslovom Delavnica, polna nereda.

Ambient dizajn 6/16/2014, 6:25 AM

Novice

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zavod lab laar vabita v sredo, 18. junija 2014, ob 12.00, na novinarsko konferenco ob izdaji knjige o sodobnih slovenskih rokodelcih in oblikovalcih z naslovom Delavnica, polna nereda. Novinarska konferenca bo potekala v kulturnem centru JSKD KULT3000 na Muzejski ploščadi Metelkova v Ljubljani.

Sodelovali bodo etnologinja in urednica knjige Maja Korun Hočevar, avtorica portretov Valentina Volk, etnolog dr. Janez Bogataj in Urša Nina Cigler, ena od triintridesetih sodobnih rokodelk in rokodelcev, predstavljenih v knjigi.

Gre za prvo knjigo pri nas, ki pripoveduje življenske zgodbe rokodelcev, dokumetira njihove delavnice in delovne procese ter hkrati strokovno vrednoti aktualno družbeno situacijo. Knjigo so v Zavodu lab laar pripravljali leto in pol. Terensko delo, ki je trajalo osem mesecev, je potekalo v delavnicah izbranih rokodelcev po vsej Sloveniji. Pripovedi in etnografsko gradivo sta zbirali idejni vodji projekta Valentina Vovk (avtorica portretov) in Maja Korun Hočevar (urednica knjige), fotografski materijal pa je prispeval Maj Pavček.

Z namenom, da bi knjiga odprla več vprašanji in s tem v prihodnosti omogočila boljši dialog, je urednica knjige k sodelovanju povabila strokovnjaka za rokodelstvo, etnologa dr. Janeza Bogataja in etnologa Blaža Bajiča, ki je posebej za to knjigo opravil raziskavo, temelječo na letu dni terenskega dela. Obiskoval je vse ljubljanske sejme, na katerih se predstavljajo rokodelci in oblikovalci.

Število rokodelcev tudi pri nas v zadnjih letih hitro narašča in oblikuje novo vejo kreativnih industrij. Pojav, ki se nenehno spreminja in razvija, je v tem trenutku izmuzljiv in ga še ni mogoče ovrednotiti v polnem obsegu. Ko danes govorimo o rokodelcih, pogosto govorimo o mlajših šolanih posameznikih, ki delujejo večinoma v urbanih okoljih in so si s svojim delovanjem že oblikovali skupno podobo v javnosti.

Knjiga Delavnica, polna nereda je nastala v želji, da bi bolje razumeli pojav sodobnih rokodelcev, hkrati pa je namen publikacije ovrednotiti pojav in sodobnim rokodelcem pomagati k boljši prepoznavnosti in priznanju.

Foto: Zavod lab laar

 

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki