Dizajn

RED DOT DESIGN AWARD 2013

Med prejemniki nagrad tudi slovenski izdelki.

3/22/2013, 10:48 PM

RED DOT DESIGN AWARD 2013

Letos se je za nagrado potegovalo 4.662 izdelkov, ki jih je prijavilo 1.865 podjetij iz 54 držav.

Skupina Gorenje je na letošnjem mednarodnem natečaju prejela pet nagrad red dot design award 2013. Med izdelki blagovne znamke Gorenje sta bila nagrajena zunanja enota toplotne črpalke Gorenje Aerogor in pralni stroj nove generacije SensoCare NGPS12.

Elan je prejel tri nagrade v kategoriji produktnega dizajna, in sicer za smuči Amphibio 14 Fusion, ki so jih zasnovali skupaj s Porsche Design Studiem, smuči SLX Fusion in smuči Delight.

Podjetje Intra lighting je bilo nagrajeno za svetilo Pipes.

Minimalističen dizajn preprostega in hkrati majhnega cilindričnega ohišja svetila Pipes je bil za tehnologe velik izziv. Za to ohišje so v razvojnem oddelku Intra lighting razvili poseben LED sklop z reflektorjem in držalom, uporabili so aktivno hlajenje s povsem neslišnim ventilatorjem ter izbrali LED svetlobne vire, ki so v skladu z mednarodnimi Zhaga standardi. Svetilo Pipes zagotavlja izjemno kakovost svetlobe, visoko učinkovitost osvetlitve in popolno prilagodljivost prostoru ter namenu osvetlitve. Omogoča izbiro barve svetlobe, usmerjenosti svetlobe in regulacijo intenzitete svetlobe. Oblikovalska dovršenost in izjemne tehnične lastnosti uvrščajo svetilo Pipes med najboljša svetila, namenjena osvetljevanju izložb, trgovin, galerij in muzejev. Zaradi energijske varčnosti in izdelave iz reciklažnih materialov je Pipes povsem skladen z načeli trajnostnega razvoja.

"Pipes je edinstven izdelek, ki lahko zadosti raznolike potrebe," je o svetilu zapisal svetovno priznani italijanski oblikovalec svetlobe Filippo Cannata.

Marino Furlan, ustanovitelj podjetja Intra lighting in predsednik Intra group ne skriva veselja: "To je zadnja še manjkajoča v zbirki medalj."
Nagrado je prejel tudi nahrbtnik Saturn, ki je nastal v oblikovalskem studiu Target Design Team, ideja in zasnova pa sta plod dela industrijskega oblikovalca Jaka Benedika ter akademskega slikarja Simona Bolčiča. Nahrbtnik je poseben, ker nima zadrg in šivov, ampak gumbe in magnetke.

Foto: Arhiv nagrajencev

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki