Ideje za dom, nasveti, trendi

Ste že kupovali pohištvo na Bolhi?

Med pohištvenimi oglasi smo našli oglas za oblikovalska stola. Cena: 14,00 €/kos.

D. Cigale 5/28/2014, 6:20 AM

Naredi sam

Morda niste naklonjeni stvarem iz druge roke, vendar v časih, ki denarnici niso ravno naklonjeni, lahko med prebiranjem najrazličnejših oglasov odkrijemo tudi kakšen oblikovalski izdelek.

Ste vedeli, da so leseni stoli Thonet prvi množično izdelani stoli? 

Stol št. 14 je danes znan kot stol 214 in še vedno ga proizvaja podjetje Thonet. Novi originalni stoli imajo visoko ceno, na Bolhi pa smo našli par stolov, ki potrebuje osvežitev. Uporabnik jagoda8 (št. oglasa 1293454964) prodaja stola po ceni 14,00 €/kos.

 

Stol št. 14 je najbolj znan stol podjetja Thonet. Stol je poznan tudi kot bistro stol, oblikoval pa ga je Michael Thonet leta 1859. Stol so izdelali z uporabo edinstvene parne upogibne tehnologije, znane kot krivljenje. S svojo cenovno dostopno in preprosto zasnovo je postal eden najbolje prodajanih stolov vseh časov. Med leti 1859 in 1930 so prodali približno 50 milijonov stolov št. 14. 

Stol je oblikovalska klasika. Na svetovni razstavi leta 1867 v Parizu si je prislužil zlato medaljo. Le Corbusier je o stolu dejal: "Nikoli ne bo ustvarjen bolj eleganten dizajn in bolj natančno oblikovan praktičen element." 

Thonetov stol je narejen iz šestih kosov ukrivljenega lesa, desetih vijakov in dveh matic. Lesene dele iz bukovega lesa so segreli na 100 stopinj Celzija, jih namestili v ukrivljene litoželezne modele, nato pa 20 ur sušili pri približno 70 °C. Kasnejši model stola je bil narejen iz osmih kosov lesa. Dodani sta bili še dve diagonalni palici, sedež pa je bil narejen iz trsja. Zasnova je bila odgovor na zahteve bistrojev, saj je skozi luknjice sedeža zlahka odtekla polita tekočina. 

Kaj lahko nastane iz stolov, če nimamo dveh levih rok?

Stola lahko zbrusimo in pobarvamo z živahno ali z zadržano barvo, jima nademo umetniško poslikavo, ju pretapeciramo ... Prenovljena stola lahko uporabimo v minimalistični jedilnici z drugimi sodobnimi dodatki. Ob jedilno mizo lahko postavimo skupino različnih stolov, katerim je skupna le barva.

Preverite naše namige v galeriji, kako je mogoče prenoviti in znova uporabiti dva stara stola.

Foto: Bolha.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki