Ambient

Viktorijanski šarm in ustvarjalni urbanizem

Dvonadstropni prizidek

23.9.2013, 5:47

Viktorijanski šarm in ustvarjalni urbanizem

Ta sodobni dom, ki se nahaja v Leichhardtu, predmestju Sydneyja v Avstraliji, je prenovilo podjetje Rolf OCKERT Design. Dvonadstropni prizidek dopolnjuje obstoječi dom, ki je zaščiten kot kulturna dediščina. Domovanje v zahodnem Sydneyju, kjer so v veliki meri izvirna domovanja in soseske na ulični strani ohranjajo viktorijansko podobo, lastnike zavezuje k ohranitvi te podobe, vsaka sprememba ali dodatek pa je lahko ali sporen ali nemogoč.

Ker je obstoječa hiša s 100 kvadratnimi metri bila daleč premajhna za mlado družino z otroki, so zasnovali dvonadstropni prizidek. Po dolgih pogajanjih s službo za načrtovanje, ki je trdila, da načrta ni mogoče odobriti, je bil projekt obravnavan celo na seji sveta. Župan je priznal, da so stare hiše premajhne, da bi zadostovale potrebam družin in namesto da povečujejo tloris na račun zmanjšanja zunanjega življenjskega prostora, so odobrili dvonadstropni prizidek, ki se nahaja v zadnjem delu vrta in ni viden z ulice, kot najboljši pristop.

Arhitekti so se držali pristopa, da ohranijo obstoječo viktorijansko hišo v celoti, medtem ko je prizidek izrazito moderen. Ta koncept je nazadnje podprl tudi mestni svet in služba za ohranjanje dediščine. Njihova edina zahteva je bila, da spremenijo barvo prizidka, in sicer iz bele v kovinsko sivo, ki se bo ujemala z drevesom. Preprečiti so morali tudi pogled na sosednjo stran. Zaradi tega so visoko vgradili ozka okna, ki omogočajo pogled na nebo in drevesa, zasebnost pa je ohranjena. Okenske odprtine so postale glavna značilnost pročelja, ki so ga arhitekti še dodatno poudarili z barvami.

Ker je sama parcela zelo ozka, je notranja postavitev prostorov zelo preprosta. Notranje ravne stopnice se ne nahajajo v starem delu hiše, ampak v prizidku. Lahko rečemo, da je na majhni površini nastal prostoren in zračen prostor. Z enostavno gradnjo je bila ohranjena celovitost izvirne zgradbe, le-ta pa je ostala tudi popolnoma nepoškodovano in v veliki meri nedotaknjena. Stekleni stranski pasovi in svetlobniki med starim in novim delom povezujejo oba dela in prinašajo obilo svetlobe v jedro hiše.

Foto: www.onekindesign.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki