Kamnita počitniška hiša na grški obali z izjemnim zunanjim prostorom

Vrt, terasa, urejanje okolice


Vrt, terasa, urejanje okolice

VRT, TERASA, UREJANJE OKOLICE

Urejanje okolice in ustvarjanje čudovitega zunanjega prostora za sprostitev

Sodobno življenje je naporno, hiteče in stresno, zato premalo časa uživamo na prostem. Takoj, ko pridete domov, se usedete pred televizijo ali računalnik in tam preživite naslednje ure – zatopljeni v zaslon in sedeči na stolu, čeprav na vrtu sije sonce. Kaj vas zadržuje v notranjosti? Morda neurejen, zanemarjen vrt ali dvorišče, pomanjkanje prostora, kamor bi se lahko usedli in uživali? Morda lahko način preživljanja prostega časa spremenite z nadgradnjo dvorišča ali vrta. Če je zanemarjenost vrta pravi razlog, morate ukrepati takoj! Kar obdaja dom, je prav tako pomembno, kot tisto, kar je v njem. Urejeno dvorišče, terasa, tlakovana pot do vhoda ali zasnova vrta – tudi ti prostori potrebujejo enako pozornost kot notranji prostori.

Prijetno spomladansko vreme ni več daleč. Toplejši dnevi in svež zrak nas vabijo na sprehod, na vrt, teraso. Uredite okolico doma in podaljšajte čas, ki ga boste preživeli na vrtu, terasi ali dvorišču. Zgodnja pomlad je najboljši čas za urejanje okolice. Nič se ne more primerjati z branjem knjige v udobju vrtnega pohištva na terasi ter s svežim zrakom in pomirjujočimi zvoki narave. Naj vam bo rubrika Vrt, terasa v pomoč pri urejanju okolice, vrta, terase, atrija ali dvorišča.

Urejanje okolice, vrta, dvorišča in zasaditev

Dobro zasnovan in urejen vrt dopolnjuje arhitekturo doma, saj zasnova s pravimi rastlinami, rožami in grmičevjem prinese živahne barve, teksture in vonjave na vrt. Najprej pa se lotite čiščenja. Odstranite odpadlo listje, suhe rastline, obrežite grmičke, pometite tlakovane površine ... Navdihujoče zamisli ne zahtevajo vedno drastičnih sprememb – uredite in dopolnite tisto, kar že imate na vrtu. Če pa vrt ali dvorišče ni območje udobja oziroma ste ga v preteklih letih popolnoma zanemarili, razmislite o večjem posegu. Tudi na terasi ali balkonu si lahko omislite večjo zasajeno površino. Izkoristite stene, manjše grmičke, hortenzije, sivko in rožmarin pa posadite v posode, ki jih razvrstite v skupine. Navpične betonske stene ter balkone lahko okrasite z navpičnimi (vertikalnimi) vrtički, ki jih boste zasadili s sukulenti ali drugimi rastlinami.

Urejanje okolice in načrtovanje

Lastniki pogosto posvetijo večino svojega prostega časa (in denarja) urejanju notranjosti svojega doma, vendar sta vhod in dvorišče prav tako površini, ki nudita številne možnosti. Urejanje okolice doma je koristno opravilo, saj pripomore k vrednosti celotne nepremičnine. Dodajanje vrednosti dvorišču vključuje več kot le odločitev za bujno zeleno trato. Ker je urejeno dvorišče bolj privlačno od navadne trave, pri ureditvi okolice in vrta upoštevajte naslednjih pet krajinskih idej. Nekatere ideje bodo poskrbele za vašo zasebnost, druge za vaše udobje in družabnost, tretje za zasebnost in estetiko:

1. ustvarite zasebnost z rastlinami,
2. ustvarite jedilnico in letno kuhinjo,
3. dodajte vodni element,
4. dodajte prostor za odprti ogenj,
5. pokrijte vse neestetske stvari.

Pri ureditvi okolice in vrta upoštevajte svoje navade in želje, ki ustrezajo vašemu stilu bivanja. Končni rezultat je vedno odvisen od tega, kakšno površino imate na voljo, koliko sredstev imate na voljo, kaj želite in koliko časa želite posvetiti vzdrževanju in urejanju okolice. Čeprav niste krajinski arhitekt, si pri načrtovanju vrta in urejanju okolice zastavite različna vprašanja, vaši odgovori pa naj vas usmerjajo. Na primer: ste družaben človek in radi prirejate zabave, imate radi jutranje sonce in zajtrke na prostem, imate raje senco, imate majhne otroke in potrebujete peskovnik in otroška igrala, bi raje bazen, fontano, imate psa, zelenjavni vrt … Na papir narišite trenutno stanje vrta, nato vrišite v ustreznem merilu vse ideje, na primer teraso, trato, otroška igrala, drevesa … Ne pozabite vrisati tlakovanih potk, ograj … Ko je idejni načrt popoln, je čas, da naredite izvedbeni načrt. Izvedbeni načrt vam bo narekoval redosled nalog, da ne boste zaradi napak določenih opravil delali dvakrat. Pri urejanju okolice lahko marsikaj storite sami, a pri elektroinstalaterskih delih, ureditvi bazena in namakalnih sistemih in izbiri najustreznejših rastlin ter zasaditvi se obrnite tudi na ustrezne strokovnjake.

Urejanje okolice, vrta in sprostitev

Zunanji vrt je lahko kraj, ki ga boste uporabljali zgolj za sprostitev in uživanje na prostem, lahko pa postane družabni prostor za zabavo na prostem, če vreme to dopušča. Različne sveže ideje bodo vzbudile vaše zanimanje in vas motivirale, da boste našli pravo pot za izboljšanje vrta ali terase. Ureditev okolice in dober dizajn vrta, terase bo omogočil, da se boste po koncu službe sprostili, imeli zajtrk na prostem ali imeli zabavo na prostem v večernih urah. Krajinska ureditev in vrt so pomembni elementi zunanjosti vsakega doma. Zunanja ureditev lahko ustvari čudovito naravno oazo za sprostitev ter prijeten prostor za druženje in zabavo s prijatelji. Ureditev vrta je privilegij tistih, ki živijo v hišah. Bivanje na prostem v človeku prebudi željo, da bi to področje spremenil v nekaj čudovitega, kjer bi lahko preživel tihe trenutke ali se družil z družino in s prijatelji.

Ni pomembno, ali je vaše dvorišče veliko ali majhno, v vsakem primeru ima potencial, da postane eden najbolj priljubljenih prostorov vseh družinskih članov. Ustvarjanje osebne oaze za vsakodnevno sprostitev in uživanje z družino in s prijatelji je pomembna odločitev. Vaš sanjski zunanji prostor je lahko kamnita terasa s kaminom in opremljena z udobnim vrtnim pohištvom, morda pa je dovolj prostora tudi za zunanjo jedilnico ali dnevno sobo, ki sta zaščiteni pred soncem in/ali dežjem.

Vrt in razsvetljava

Na dvorišču in terasi na splošno uživamo v vročih poletnih mesecih, vendar z uporabo zunanjih grelcev lahko zunaj uživamo tudi spomladi in jeseni. Pomembna točka urejenega vrta je razsvetljava – talne in stenske svetilke ter zunanji lestenci –, saj podaljša čas našega bivanja na vrtu, hkrati pa ustvari čudovito vzdušje in poudari najlepše dele vrta, terase, dvorišča. Zunanja razsvetljava polepša videz vrta, dvorišča, steze ali terase v toplih večerih.

Razmislite o mehki, subtilni osvetlitvi gredice, grmičevja, terase ali počitniške hiše, saj romantična razsvetljava ustvari prijetno vzdušje, okrasi in osvetli prostor ter sprosti ljudi. Za prijetno druženje v večernih urah ustvarite zanimivo razsvetljavo, ki bo zabavna in glamurozna. Prav tako učinkovite in praktične so solarne luči. Načrtujte razsvetljavo tako, da jo boste prilagodili temi vrta. Glede na temo lahko ustvarite diskretne ali svetle luči, elegantne ali rustikalne … Za okrasitev vrta ne potrebujete veliko denarja, saj v večini primerov lahko osvetlite vrt tudi z naredi sam razsvetljavo. Ne pozabite, da bele novoletne lučke niso primerne samo za božične praznike, ampak lahko z njimi učinkovito osvetliš in okrasiš tudi poletni vrt.

Vrt je eden redkih krajev, kjer začutite svobodo, še posebej, če živite sredi mesta. Poskrbite, da bo vrt vedno v najboljši formi, da bo pripomogel k sprostiti in uživanju na prostem po dolgem in napornem delu. Sproščujoča zelena barva trave in barvitih cvetov ter rastlin, pomirjujoči zvoki vetra, šelestenje listov in mehka osvetlitev je nekaj, kar je brez primere, ko gre za sprostitev.

Ureditev vrta, drevesa, okrasno kamenje in vrtno pohištvo

Vključite v ureditev vrta tudi drevesa. Posadite drevesa, ki ne bodo le bogatila zunanjega prostora, temveč bodo tudi nudila senco v vročih dneh. Listavci dobro ščitijo območje vrta pred sončno pripeko. Ko boste izbirali vrsto drevesa, upoštevajte njegovo velikost in obliko krošnje odraslega drevesa ter velikost prostora, ki ga imate na razpolago. Svojo pozornost namenite tudi urejenosti poti in okrasnega kamenja ter sedežni garnituri ali klopci, ne samo rastlinam. Poigrajte se z vijugami in postavite kamenje ali okrasne kamnite plošče v mehki zaobljeni liniji. Nato izberite popolno mizo za zunanje območje, če pa imate veliko prostora okoli hiše, sta tako bazen kot tudi paviljon odlična izbira.

Velik vrt - majhen vrt

Čeprav mnogi mislijo, da je velik vrt ali terasa v nasprotju z majhnim vrtom prednost, morda ni vedno tako. Poznati morate le nekaj zvijač, kako urediti to, kar imate. Majhen vrt je problematičen z dveh vidikov – mora biti dobro urejen, hkrati pa nuditi vse potrebno udobje, ki ga potrebujete. Rešitve in ideje za urejanje okolice vam bodo pomagale pri preoblikovanju vrta ali dvorišča, ki ga imate na voljo.