Vrt, terasa, urejanje okolice

7 načinov, kako zagotoviti zasebnost na vrtu

Zasebnost – najbolj zaželena točka na seznamu želja, kakšen naj bi bil vrt. Ne glede na to, kako čudovit je vaš vrt, terasa ali kako vabeč je vaš zunanji prostor, vsa poletna čarobnost vrta izgine, če se na njem počutite popolnoma izpostavljene. Naj vam bo naslednjih 7 načinov oziroma idej, ki so razvrščene od enostavnih do zahtevnih, v pomoč, da boste na vrtu ustvarili več zasebnosti.

Ambientdizajn 4/5/2016, 10:35 AM

1. Naredite zaslon z rastlinami v loncih
Stopnja zahtevnosti: preprosto

Kdo ne ljubi rastlin v posodah? Skoraj vse vrste rastlin lahko gojimo v loncih, lonci pa so odlična možnost tudi za najemnike. Rastline v loncih so idealne tudi za trde površine, kot so balkoni in terase. Maksimalno zasebnost vam bodo zagotovile naslednje rastline: bambus, visoke trave, sadno drevje in najrazličnejše ciprese, ki so najbolj priljubljeno zimzeleno drevo. 

Foto: Houzz

2. Namestite umetno rastlinje
Stopnja zahtevnosti: preprosto

Plošče z umetnim rastlinjem vam ne bodo povzročale dodatnega dela. Ni zalivanja, ni obrezovanja in ni niti skrbi niti čakanja, kdaj se bo rastlinje razrastlo v ustrezno obliko in gostoto. To je izjemna možnost, če vas ne moti višja investicija na začetku. Plošče z umetnim rastlinjem so na voljo v različnih velikostih, lahko pa so opremljene celo z zvočno izolacijo, kar podvoji zasebnost.

Foto: Hooks and Lattice

3. Zasadite živo mejo
Stopnja zahtevnosti: srednja

Imate raje naravno rastlinje? Rastline bodo od vas zahtevale mnogo več truda, vključno z izbiranjem najprimernejše vrste. Pred izbiranjem si zastavite naslednja vprašanja: Kako visoko bo rastlinje zraslo? Kakšno svetlobo potrebujete rastlinje? Kako pogosto je treba rastlinje zalivati in obrezovati? Pušpan in kalina sta klasični izbiri za živo mejo, primerni pa so tudi cvetoči grmi, npr. rododendron ali lovor, ki lahko zrasteta tudi do 2,5 metra visoko.

Foto: Hamptons Garden

4. Obesite zunanje zavese
Stopnja zahtevnosti: srednja

Strateško postavljena zunanja zavesa zagotovi zasebnost in ustvari sproščeno, zračno obalno vzdušje. To je najcenejša možnost na seznamu idej, s katerimi si lahko zagotovite zasebnost na vrtu, še posebej, če že imate teraso ali pergolo. Lahko izberete zavese iz odpornejših tkanin, lahko pa izberete tudi tkanine, ki imajo na zunanji strani vodoodporni premaz.

Foto: West Elm

5. Zasadite vzpenjalke
Stopnja zahtevnosti: srednja

V času rasti boste morali zelo vestno skrbeti za rastline, da se bodo razrastle, vendar vam ne bo treba čakati, da bodo rastline ustvarile zasebnost, saj bodo rešetke že preprečile radovedne poglede.

Foto: Greenery NYC

6. Zasnujte navpični (vertikalni) vrt
Stopnja zahtevnosti: srednja

Z vertikalnim vrtom lahko ubijete dve muhi na en mah – dobili boste zasebnost in sveže rastline. Napolnite posodice z zelišči ali zelenjavo in uživajte v koristih v vseh letnih časih.

Foto: Deborah Silver

7. Zgradite pergolo
Stopnja zahtevnosti: zahtevno

Gradnja pergole je vsekakor večja investicija, vendar pa je najboljši način za izgradnjo zunanje dnevne sobe. Dopolnite videz pergole z zunanjimi zavesami, svetila pa bodo ustvarila skrivnostni vrt in zasebni raj na poletni večer.

Foto: Studio Dwell

Ali vaša terasa, vrt še čakata, da ju pripravite na novo poletno sezono?

7 nasvetov za urejanje okolice: priprave na pomlad

Naredi sam opremo za vrt iz lesenih palet

Foto: www.freshome.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki