Vrt, terasa, urejanje okolice

7 nasvetov za urejanje okolice: priprave na pomlad

Ali že čutite pomlad v zraku? Zaradi sonca in toplejšega vremena čutimo večji naval energije in več motivacije za spomladansko čiščenje, pospravljanje in urejanje. Zagotovo boste poskrbeli za spomladansko čiščenje v notranjosti doma, vendar tudi vrt potrebuje po dolgi zimi temeljito čiščenje in urejanje okolice. Še malo in že bo na vrtu mogoče posedati v toplih dneh. Tu je 7 nasvetov za urejanje okolice, da bo vaš zunanji bivalni prostor pripravljen na tople spomladanske popoldneve in dolge poletne večere. Pripravite se na pomlad!

Ambientdizajn 11.3.2016, 8:57

1. Preglejte, v kakšnem stanju je vrtno pohištvo

Preden se podate v trgovine, ocenite in preverite tisto, kar že imate. Kaj potrebuje popravilo in kaj je treba zamenjati? Predsezonske razprodaje starih zalog vrtnega pohištva so dobra priložnost za nakup, saj so cene občutno nižje. Zunanji bivalni prostor je podaljšek, nadaljevanje vašega doma, zato izberite vrtno pohištvo, ki bo v stilu nadaljevanje notranjega interierja.

2. Zasadite trajnice

Znebite se plevela in suhih rastlin, nato pa preverite sestavo zemlje, da boste izbrali najustreznejše rastline in trajnice. Le tako boste izbranim rastlinam zagotovili preživetje. Ko boste ugotovili sestavo tal, lahko oblikujete tematski vrt – divji, podeželski vrt, zasaditev, ki spominja na angleške in francoske vrtove, zenovski vrt, morda bolj eksotični, npr. japonski stil –, sledite pa lahko tudi barvni paleti, saj bo rastlinje s svojo barvo odlično ozadje za vaše letošnje dejavnosti na prostem. Če želite nekaj svežega in izčiščenega, izberite belo vrtno pohištvo, predvsem mizo in jedilne stole, vrt pa lahko okrasite z belimi hortenzijami in grmički pušpana. Nimate velikega dvorišča ali vrta? Tudi majhen zunanji prostor (balkon, dvorišče, veranda) vam bo približal naravo, po kateri vsi hrepenimo.

3. Zgradite kurišče

Ustvarite kurišče na dvorišču z uporabo poceni materialov, saj je enostaven, vendar zelo zabaven element in kot nalašč za druženje pozno v noč, ko temperature padejo. Kurišče hitro postane osrednja točka za druženje in posedanje. Za kurišče lahko izdelate lesen pokrov, s katerim ga boste prekrili, kadar v njem ne boste kurili. Na ta način boste kurišče spremenili v mizico za pijače in jedi. Obožujemo elemente z dvojnim namenom. To in dejstvo, da lahko naredite kurišče brez posebnega napora sami kot vikend projekt, pa je neprecenljivo.

4. Ustvarite več sence

V toplejših mesecih je celodnevna izpostavljenost soncu škodljiva. Naredite načrt, kako boste ustvarili zadostno senco v zunanjem prostoru. Ne omejite izbire samo na klasičen senčnik, saj obstaja še mnogo elegantnih možnosti: pergola za zunanjo dnevno sobo in jedilnico, jadro za bolj sodoben videz ali velik senčnik, ki visi z drevesa.

5. Naj bo luč

Profesionalna razsvetljava vrta je draga in za montažo potrebujete strokovnjaka, obstaja pa veliko stvari, ki jih lahko storite, da ustvarite prijetno vzdušje s cenejšo razsvetljavo. Uporabite predmete, ki jih že imate doma. Z nizom belih novoletnih lučk lahko olučkate krošnjo drevesa ali samo večjo vejo v spodnjem delu drevesa, tram na terasi, strop pergole … Z lučkami in laternami lahko pričarate čarobni gozd ali pa koncentriran izbruh rustikalne svetlobe. Solarne ali LED svetilke lahko osvetlijo potke, stopnice ali razmejijo rob dvorišča. Svetila lahko usmerite tako, da bodo obsijala pročelje, ograjo, grmovje, stebre …

Navdih: Razsvetljava vrta: Delta Light in Arik Levy

6. Obesite zunanje zavese

Občutek druge sobe oziroma sobe na prostem boste ustvarili z dodajanjem zaves, ki bodo v celoti ali samo delno obdale zunanjo jedilnico ali zunanjo dnevno sobo in jo naredile bolj intimno. Pritrdite kavlje na spodnjo stran tende, pergole ali verande in obesite zavese. Tkanine, ki so namenjene zunanjim površinam, so močnejše in kljubujejo vremenu, lahko pa izberete tudi lahke in nežne notranje zavese, ki bodo dale vrtu nežen in eteričen poudarek, vi pa jih boste uporabljali glede na vreme.

7. Ustvarite nekaj zena

Dodajte vrtu vodni element in zvončke za pomirjujoče zvoke in ustvarite zasebnost pred sosedi z drevesi ali strateško postavljenimi visečimi košarami z rastlinami. Dodajte kakšno vrtno skulpturo, majhno fontano, pitnik ali večje kamnito korito z vodo.

Narava vedno znova dokazuje krepčilne učinke, ki jih ima na telo in duha. Sončni dnevi naj vas spodbudijo, da boste uredili okolico doma, vrt, kjer se boste lahko sprostili, družili, izvajali jogo, brali in se 'odklopili' za nekaj časa. Zadnji korak je, da odložite tehnologijo in mobilne telefone. Bodite nedosegljivi in uživajte v sadovih svojega dela.

Navdih: 5 stvari, ki jih potrebuje terasa, Krajinske ideje za ureditev dvorišča

Foto: www.freshome.com


Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Stanovanje: majhen interier poveča pameten dizajn

Sodobno stanovanje s klasičnimi mestnimi značilnostmi je nastalo po intervenciji don’t DIY Studia. Ohranili so prvotno ureditev in pretok prostorov, ki doda modernistični pridih, uredili pa so novo osvetlitev prostorov, ki daje celotnemu interierju vzdušje svežine in lahkotnosti. Drsni paneli ter bela vrata, ki se spajajo s stenami, velika okna z belim ogrodjem, po meri izdelano pohištvo in oblazinjeno pohištvo določajo čar in edinstven značaj tega stanovanja. Več

Odtenki sive barve za eleganten interier

Siva barva je sinonim za eleganco, zato je v notranjem opremljanju tako priljubljena. Ste vedeli, da med več kot 100 različnimi sivimi odtenki naše oči prepoznajo zgolj 16 odtenkov? Več

Hladne barve na preprogah

Ko vreme postaja hladnejše, vedno pogosteje razmišljamo, kako s toplimi barvami vizualno otopliti prostore. A tudi hladne barve so primerne za ta letni čas. Hladne barve imajo velik vpliv na oblikovalski svet, ampak katere natančno so? Več

Ekohiša, ki je nastala z recikliranjem materialov

Ta ekološka hiša, ki jo navdihuje narava, je sestavljena z veliko stila, saj združuje vintage elemente in reciklirane materiale, kateri ustvarjajo sodoben dom, ki izžareva svežino in čar. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki