Vrt, terasa, urejanje okolice

7 nasvetov za urejanje okolice: priprave na pomlad

Ali že čutite pomlad v zraku? Zaradi sonca in toplejšega vremena čutimo večji naval energije in več motivacije za spomladansko čiščenje, pospravljanje in urejanje. Zagotovo boste poskrbeli za spomladansko čiščenje v notranjosti doma, vendar tudi vrt potrebuje po dolgi zimi temeljito čiščenje in urejanje okolice. Še malo in že bo na vrtu mogoče posedati v toplih dneh. Tu je 7 nasvetov za urejanje okolice, da bo vaš zunanji bivalni prostor pripravljen na tople spomladanske popoldneve in dolge poletne večere. Pripravite se na pomlad!

Ambientdizajn 3/11/2016, 8:57 AM

1. Preglejte, v kakšnem stanju je vrtno pohištvo

Preden se podate v trgovine, ocenite in preverite tisto, kar že imate. Kaj potrebuje popravilo in kaj je treba zamenjati? Predsezonske razprodaje starih zalog vrtnega pohištva so dobra priložnost za nakup, saj so cene občutno nižje. Zunanji bivalni prostor je podaljšek, nadaljevanje vašega doma, zato izberite vrtno pohištvo, ki bo v stilu nadaljevanje notranjega interierja.

2. Zasadite trajnice

Znebite se plevela in suhih rastlin, nato pa preverite sestavo zemlje, da boste izbrali najustreznejše rastline in trajnice. Le tako boste izbranim rastlinam zagotovili preživetje. Ko boste ugotovili sestavo tal, lahko oblikujete tematski vrt – divji, podeželski vrt, zasaditev, ki spominja na angleške in francoske vrtove, zenovski vrt, morda bolj eksotični, npr. japonski stil –, sledite pa lahko tudi barvni paleti, saj bo rastlinje s svojo barvo odlično ozadje za vaše letošnje dejavnosti na prostem. Če želite nekaj svežega in izčiščenega, izberite belo vrtno pohištvo, predvsem mizo in jedilne stole, vrt pa lahko okrasite z belimi hortenzijami in grmički pušpana. Nimate velikega dvorišča ali vrta? Tudi majhen zunanji prostor (balkon, dvorišče, veranda) vam bo približal naravo, po kateri vsi hrepenimo.

3. Zgradite kurišče

Ustvarite kurišče na dvorišču z uporabo poceni materialov, saj je enostaven, vendar zelo zabaven element in kot nalašč za druženje pozno v noč, ko temperature padejo. Kurišče hitro postane osrednja točka za druženje in posedanje. Za kurišče lahko izdelate lesen pokrov, s katerim ga boste prekrili, kadar v njem ne boste kurili. Na ta način boste kurišče spremenili v mizico za pijače in jedi. Obožujemo elemente z dvojnim namenom. To in dejstvo, da lahko naredite kurišče brez posebnega napora sami kot vikend projekt, pa je neprecenljivo.

4. Ustvarite več sence

V toplejših mesecih je celodnevna izpostavljenost soncu škodljiva. Naredite načrt, kako boste ustvarili zadostno senco v zunanjem prostoru. Ne omejite izbire samo na klasičen senčnik, saj obstaja še mnogo elegantnih možnosti: pergola za zunanjo dnevno sobo in jedilnico, jadro za bolj sodoben videz ali velik senčnik, ki visi z drevesa.

5. Naj bo luč

Profesionalna razsvetljava vrta je draga in za montažo potrebujete strokovnjaka, obstaja pa veliko stvari, ki jih lahko storite, da ustvarite prijetno vzdušje s cenejšo razsvetljavo. Uporabite predmete, ki jih že imate doma. Z nizom belih novoletnih lučk lahko olučkate krošnjo drevesa ali samo večjo vejo v spodnjem delu drevesa, tram na terasi, strop pergole … Z lučkami in laternami lahko pričarate čarobni gozd ali pa koncentriran izbruh rustikalne svetlobe. Solarne ali LED svetilke lahko osvetlijo potke, stopnice ali razmejijo rob dvorišča. Svetila lahko usmerite tako, da bodo obsijala pročelje, ograjo, grmovje, stebre …

Navdih: Razsvetljava vrta: Delta Light in Arik Levy

6. Obesite zunanje zavese

Občutek druge sobe oziroma sobe na prostem boste ustvarili z dodajanjem zaves, ki bodo v celoti ali samo delno obdale zunanjo jedilnico ali zunanjo dnevno sobo in jo naredile bolj intimno. Pritrdite kavlje na spodnjo stran tende, pergole ali verande in obesite zavese. Tkanine, ki so namenjene zunanjim površinam, so močnejše in kljubujejo vremenu, lahko pa izberete tudi lahke in nežne notranje zavese, ki bodo dale vrtu nežen in eteričen poudarek, vi pa jih boste uporabljali glede na vreme.

7. Ustvarite nekaj zena

Dodajte vrtu vodni element in zvončke za pomirjujoče zvoke in ustvarite zasebnost pred sosedi z drevesi ali strateško postavljenimi visečimi košarami z rastlinami. Dodajte kakšno vrtno skulpturo, majhno fontano, pitnik ali večje kamnito korito z vodo.

Narava vedno znova dokazuje krepčilne učinke, ki jih ima na telo in duha. Sončni dnevi naj vas spodbudijo, da boste uredili okolico doma, vrt, kjer se boste lahko sprostili, družili, izvajali jogo, brali in se 'odklopili' za nekaj časa. Zadnji korak je, da odložite tehnologijo in mobilne telefone. Bodite nedosegljivi in uživajte v sadovih svojega dela.

Navdih: 5 stvari, ki jih potrebuje terasa, Krajinske ideje za ureditev dvorišča

Foto: www.freshome.com


Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki