Vrt, terasa, urejanje okolice

Hiša na obali: najpomembnejši je zunanji prostor

Dvonadstropno moderno hišo na obali, ki se nahaja v Mollymooku v Avstraliji, je leta 2017 zasnovalo podjetje MCK Architecture + Interiors. Hiša na obali ima pogled na Tihi ocean. Lastniki so želeli hišo, ki bo udobna za štiričlansko družino, prav tako pa tudi za razširjeno družino ali skupino prijateljev.

Ambientdizajn 7.6.2018, 14:26

Že v zgodnji fazi je bilo določeno, da zaradi neugodnih vremenskih razmer morajo biti vsi elementi kakovostni in z dolgo življenjsko dobo. Hiša je zasnovana tako, da izkorišča najboljše razglede na Tihi ocean, medtem ko je notranjost preprosta in vabeča. 

Hiša je umeščena vzporedno s priljubljeno obalno cesto, sama zgradba pa se nahaja med cesto in plažo. Raziskovanje je pokazalo, da je najlepši pogled na ocean iz prvega nadstropja, zato je bila sprejeta odločitev, da bodo spalnice v pritličju, dnevno-bivalno območje pa zgoraj. Na ulični strani je zagotovljena zasebnost, medtem ko se vsi prostori zbujajo s sončnim vzhodom. 

S svojim dolgim robom, ki poteka vzporedno s cesto, je bila zasebnost ključno vprašanje na obeh straneh parcele. Bogato rastlinje vzdolž ulice obdaja hišo.

Razporeditev prostorov je preprosta, s poudarkom na udobju in povezavi z obzorjem in pokrajino. Zasebnost je opredeljena glede na funkcijo prostora, prostori pa vseeno zajemajo naravno svetlobo. Spalnice imajo več zasebnosti, medtem ko imajo bivalni prostori pogled na obzorje, hkrati pa so del zunanjosti.

Hiša na obali ponuja lastnikom sproščen zunanji prostor. V pritličju se hiša odpira do vrta in bazena. Zaporedje prostorov in izbranih materialov je tako, da je vzdrževanje zaradi peska in soli enostavno. Brezhibna povezava med notranjostjo in eksterierjem se nadaljuje tudi v dnevno-bivalnem prostoru, kjer se celoten prostor preko panoramskih oken odpira na teraso. Terasa lebdi nad pokrajino in povezuje prostor z obzorjem.Moderna hiša na obali se približuje dobremu trajnostnemu oblikovanju s pasivno gradnjo. Dizajn je zasnovan tako, da je naravne svetlobe v izobilju, po želji pa je lahko nadzorovana, kadar je potrebna zaščita. Obmorski veter je naravni način hlajenja in prezračevanje na splošno. Sistem za zbiranje deževnice je nameščen v kleti, sončne celice pa so nameščene na ravni strešni konstrukciji, ki ima ves dan neposredno svetlobo.
Foto: MCK Architecture + Interiors, www.homeadore.com Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Prenovljeno dvosobno stanovanje v Moskvi

Sodobno stanovanje, ki se nahaja v Moskvi, je preuredilo podjetje Kerimov Architects. Preurejeno dvosobno stanovanje se nahaja v zgradbi iz leta 1959. Več

Moderno stanovanje z barvito sedežno garnituro v dnevni sobi

Sodobno stanovanje, ki se nahaja v Bariju v Italiji, je leta 2018 oblikoval Davide Tarricone. Središče prostornega družinskega doma je dnevna soba z barvito modularno sedežno garnituro, katere postavitev lahko poljubno spreminjajo in urejajo. Več

Sodoben prizidek z dnevno sobo in strešno teraso

V New Yorku se nahaja moderno stanovanje, ki mu opečnate stene in visoki stropovi dajejo vzdušje lofta. Podjetje Oda New York je prenovilo stanovanje, pri tem pa so izkoristili lego stanovanja in zgradili novo dnevno sobo v prizidku s strešno teraso. Več

Minimalistična prenova kmečkega poslopja za mlada lastnika

V Italiji se nahaja tale minimalistično prenovljena tradicionalna vrstna hiša, ki so jo prenovili po načrtih arhitekta Salvatoreja Pellitterija. Bi verjeli, da je bil nekoč zadnji del tradicionalne hiše kmečko poslopje, mlada lastnika pa sta v zgradbi in lesenem ostrešju videla velik potencial, ki skupaj z minimalističnimi posegi ustvarja sodoben interier, primeren za sodobno bivanje. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi