Vrt, terasa, urejanje okolice

Okrasne trave in sukulenti porabijo manj vode

Varčevanje z vodo je prednostna naloga slehernega človeka, vendar to ne pomeni, da če imate vrt, morate živeti s suhim in zanemarjenim vrtom. In to ni edini razlog, da bi zamenjali trato, ki porabi precej vode, z rastlinami, ki so prilagojene vročim in sušnim razmeram. Moderni vrtovi niso samo varčni z vodo, ampak so tudi čudoviti.

Ambientdizajn 16.3.2016, 9:35

Naslednje ideje za urejanje okolice in vrta so tako sveže kot tudi moderne in so lahko vaš navdih pri načrtovanju vrta, čeprav varčevanje z vodo ni vaš prvi cilj.

1. Zamenjajte travo z umetno travo

Trata je največji porabnik vode na dvorišču in k strošku vzdrževanja največ prispeva. K temu morate prišteti še košnjo, prezračevanje, gnojenje, ponovno sajenje … Če iščete nadomestek prave trate za manjšo površino, npr. atrij, je lahko umetna trava dober nadomestek prave trate. Ni treba izbrati umetne trave, ki bo videti kot neonsko zeleno profesionalno nogometno igrišče, ampak lahko izberete umetno travo veliko bolj realnega odtenka.

2. Zamenjajte travo z gramozom in okrasnim kamenjem

Umetna trava je bolj kot kdajkoli prej podobna pravi travi, kamenje in gramoz pa prispevajo k sodobnemu in minimalističnemu videzu vrta in okolice. Hkrati ne zahtevajo vzdrževanja in so odličen kontrast sukulentom in kurišču.

3. S sukulenti oblikujte vrt

Ne morete se naveličati sukulentov (sočnic), ker jih je toliko vrst, poleg tega pa jih na istem vrtu lahko združujete na različne načine, vedno pa bodo dodali vrtu in okolici neverjetno teksturo in barvo.

4. Zasadite okrasne trave

Številne okrasne trave, ki niso običajna zelena trata, so odporne na sušna obdobja in so kot nalašč za vrt, ki potrebuje malo vode. Pri sajenju pomešajte visoke in nizke okrasne trave, mednje pa posadite nekaj bolj pisanih trav. Nekaj idej za okrasne trave, ki porabijo malo vode:

5. Če ne morete živeti brez cvetlic, zasadite trajnice

Barvitost vrta lahko ustvarite že z izborom sukulentov različnih barv in s pisanimi okrasnimi travami. Če imate rajši cvetje, izberite trajnice, ki so odpornejše in potrebujejo manj vode.

Vrt, ki je odporen na sušo oziroma pomanjkanje vode, je lahko sodoben in navdihujoč. Katero idejo boste uporabili pri urejanju okolice?

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki