Vrt, terasa, urejanje okolice

Uredite vrt in teraso za pomladne dni

Pomlad je tu. Na prostem je vedno lepše, piha rahel vetrič, narava oddaja pomirjujoče zvoke, drevesa cvetijo in travna ruša je bogato zelene barve.

Ambientdizajn 4/14/2015, 8:22 AM

Kaj vas torej zadržuje v notranjosti? Morda neurejen, zanemarjen vrt ali dvorišče, pomanjkanje prostora, kamor bi se lahko usedli in uživali v spomladanskem vremenu?

Če je zanemarjenost vrta pravi razlog, morate ukrepati takoj. Kar obdaja dom, je prav tako pomembno, kot tisto, kar je v njem. Urejeno dvorišče, tlakovana pot do vhoda ali zasnova vrta – tudi ti prostori potrebujejo enako pozornost kot notranji prostori.

Dobro zasnovan in urejen vrt dopolnjuje arhitekturo doma, saj zasnova s pravimi rastlinami, rožami in grmičevjem prinese živahne barve, teksture in vonjave na vrt. Najprej pa se lotite čiščenja. Odstranite odpadlo listje, suhe rastline, obrežite grmičke, pometite tlakovane površine ...

Tudi na terasi si lahko omislite večjo zasajeno površino. Izkoristite stene, manjše grmičke, hortenzije, sivko in rožmarin pa posadite v posode, ki jih razvrstite v skupine. 

Navpični vrtički iz sukulentov Flore Grubb so narejeni iz modularnega sistema kvadratnih plošč, ki jih poljubno sestavljamo v večje površine. To je sistem za sajenje, primeren za zasaditve na zunanji navpični površini. Vrtičke lahko zalivamo ročno ali pa z namakalnim sistemom za avtomatsko zalivanje.

Sočnice so hvaležne rastline, ki ne potrebujejo veliko nege. Več o njih v http://ambientdizajn.si/socnice-clanek-216838.

Navpično steno lahko izkoristite tudi za bolj zabavno ureditev.

Rastlinje je na vrtu pomembno, vendar ne smemo pozabiti na zunanje sedežne elemente za dolge poletne večere.

Navdihujoče zamisli ne zahtevajo vedno drastičnih sprememb - uredite in dopolnite tisto, kar že imate na vrtu. Če pa vrt ali dvorišče ni območje udobja oziroma ste ga v preteklih letih popolnoma zanemarili, razmislite o večjem posegu. Poglejte, kako so uredili naslednje dvorišče družinske hiše, da je postalo družabni prostor.

Radi vrtnarite, ste glamurozni, imate umazane nohte, nimate pa glamuroznih vrtnarskih pripomočkov? Potem potrebujete Garden Glory.

Foto: www.interiorzine.com, www.architectureartdesign.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki