Kako preprečiti nesrečo med naredi sam projekti

Naredi sam, DIY, pohištvo iz palet


Naredi sam, DIY, pohištvo iz palet

NAREDI SAM

Naredi sam (DIY) je rubrika na portalu Ambientdizajn.si, v kateri najdete presenetljive, ustvarjalne in edinstvene DIY ideje, ki jih lahko izdelate sami. To pomeni, da boste v tej rubriki našli ideje in projekte, ki vas bodo navdihnili, da z lastnimi rokami in iz zavrženega materiala ustvarite uporaben izdelek, ki ga boste uporabljali še dolgo časa. Ideje v večini primerov zahtevajo le nekaj materiala, ki ga lahko reciklirate. Če ste ročno spretni in imate nekaj orodja, potrebujete le še nekaj prostega časa in odsluženo leseno paleto ali drug material, ki ga je mogoče reciklirati.

Recikliranje

Recikliranje je zabaven in ustvarjalen način, s katerim pomladite in obnovite svoje stare stvari ali celo predmete, ki ste jih že zavrgli. Iz starih pločevink lahko izdelate vaze ali lončke za svinčnike, iz praznih steklenic lahko naredite lestenec za teraso, iz lesenih palet lahko naredite nešteto stvari, od vrtnega pohištva, knjižne police, klubske mizice, postelje … Obstaja mnogo načinov in idej, ki jih lahko uporabite pri recikliranju materialov. S pravimi naredi sam (DIY) idejami lahko ustvarite zanimive in vznemirljive unikatne dodatke in pohištvo za dom.

Pohištvo iz lesenih palet oz. paletno pohištvo

Ena od najpomembnejših prednosti izdelave unikatnega pohištva je dejstvo, da boste staro pohištvo ali recikliran les spremenili v nekaj koristnega, s prihranjenim denarjem pa kupili tisto, kar potrebujete. Še en dober razlog pa je povezan s čiščenjem krame. S prenovo starih stvari, kot so npr. lesene palete, ki kradejo prostor v garaži ali samevajo na dvorišču, boste dejansko počistili stvari, ki jih že dlje časa ne uporabljate, ne da bi jih vrgli stran, postali pa boste ponosen lastnik novega ročno izdelanega paletnega pohištva oziroma pohištva iz palet, s katerim lahko opremite npr. dvorišče ali vrt. V rubriki Naredi sam najdete številne predloge za recikliranje elementov in materialov, še posebej lesenih palet.

Obnova obstoječega pohištva

Prenova obstoječega pohištva je še en način, kako vdahniti starim prostorom in pohištvu novo življenje. Neverjetno je, kaj lahko dosežemo z brušenjem, barvanjem ali novim tapeciranjem, ko sprejmemo odločitev za prenovo pohištva in drugih predmetov. Ko boste pospravljali po podstrešju, garaži, bodite previdni, da ne boste zavrgli stvari, ki bi jih z malce ljubezni in pozornosti lahko uporabili še enkrat. Obnovljene starine ali stari predmeti dodajo vsakemu prostoru značaj in globino ter ustvarijo prijeten ambient. Če boste preživeli kakšno popoldne ob ustvarjanju in prenavljanju, boste do teh predmetov ustvarili mnogo globlji in trajnejši odnos kot do kupljenih predmetov. Pogosto stvari potrebujejo le čiščenje z vodo in nov oplesk sveže barve ali novo tekstilno prevleko.

Naredi sam ideje in zadovoljstvo

Pohištvo, ki ga dobite na koncu ustvarjalnega procesa, ni največja nagrada. Ko boste ugotovili, da ste popolnoma sami narediti uporaben izdelek, boste kar naenkrat postali bolj samozavestni, hkrati pa boste tudi ponosni nase. In točno to je tisto, kar bi vam radi pokazali z DIY idejami v rubriki Naredi sam. Za opremljanje stanovanja se vedno iščejo sveže, domiselne in ustvarjalne naredi sam (DIY) ideje, katere ob pravilni uporabi ne stanejo prav veliko. Te ideje – npr. lesene evro palete in 21 načinov, kako iz palet narediti edinstveni kos pohištva – vam sedaj ponujamo v rubriki Naredi sam! Ideje posredujte tudi prijateljem ter znancem in tako prispevajte k ekološki ozaveščenosti vseh ljudi! Pri delu improvizirajte, predvsem pa ne pozabite uporabiti svoje bujne domišljije.

Naredi sam, pospravi, recikliraj, obnovi naj bodo glavna načela, ki jih boste uporabljali tako v vsakodnevnem življenju kot tudi pri načrtovanju prenove stanovanja. Predvsem pa ne pozabite – uživajte v ustvarjanju!