Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Ambient


Ambient

Načrtovanje ambienta, interierja z namenom

Ne morete oblikovati ambienta, interierja, dokler ne določite primarne funkcije tega prostora. To pomeni, da je treba načrtovati za ljudi in njihove potrebe, še preden začnete razmišljati o barvnih shemah in razmerjih. Če ne veste, katerim namenom bo služil prostor, ga ne moremo pravilno opremiti in izbrati pravih poudarkov.

Namesto tega stremite k temu, da si boste prizadevali ustvariti prostor, ki bo tako učinkovit kot tudi privlačen. V nadaljevanju nekaj nasvetov, kako oblikovati prostor, kjer bo oblika sledila funkciji.

Vprašajte se, ali bo prostor služil druženju celotne družine ali bo prostor namenjen npr. otrokom in njihovim vsakodnevnim potrebam. Ta dva namena zahtevata zelo različne potrebe, postavitev in pohištvo. Šele ko določite postavitev osnovnih elementov, lahko začnete dodajati slike, igrače, stranske mizice ... Načrtuje z namenom. Najprej določite osnovne elemente, nato podrobnosti. Če bo oblika podrejena funkciji, se bo to dvoje odrazilo v popolnem dizajnu prostora. 

Lepota notranje opreme je, da nikoli ni dokončana. Notranjo shemo oblikovanja lahko redno spreminjamo, če je funkcija prostora naša glavna skrb. Funkcijo prostora je tudi mnogo težje spremeniti. Če si zaželite spremembe, osvežitve prostora, je to mnogo lažje, če so osnovni elementi trdno postavljeni in dobro služijo svojemu namenu (v spalnici npr. postelja in garderobna omara), vi pa se ukvarjate le z novimi dekorativnimi elementi, novo zidno barvo, preprogo, namizno svetilko, pregrinjalom …

Najprej naredite načrt, nato določite barvno shemo, sledi nakup velikih elementov, šele na zadnjem mestu so okraski. Posvetite se funkciji prostora in zasnovali boste dobro postavitev osnovnih elementov, podobo prostora pa boste lahko nenehno spreminjali. Ustvarite torej prostore, ki se osredotočajo na funkcijo.

Če se podajate v proces oblikovanja z razumevanjem, kaj želite doseči in s kakšnim namenom, potem boste manj porabili za predmete, ki jih ne potrebujete, in boste bolj pametno vlagali v elemente, ki bodo dolgoročno ostali v prostoru. Nakupovanje notranje opreme in dekorativnih elementov postane zabavno šele takrat, ko je jasno določena funkcionalna zasnova prostora. Vedno najprej načrtujte, šele nato se posvetite dodatkom!

Rubrika Ambient je obsežna zbirka izjemnih ambientov, interierjev, arhitekture, ki vas bo navdihnila pri načrtovanju lastnega sanjskega doma. Rubrika je lahko vaš glavni vir navdiha in načrtovanja, iz slikovnega gradiva lahko sestavljate svoj sanjski dom, lahko pa izjemne interierje preprosto – občudujete. V rubriki najdete projekte – hiše, stanovanja, majhna stanovanja, velike hiše, moderne hiše, sodobne domove, minimalistične in rustikalne domove, ki vas bodo navdihnili, da boste ureditev doma, dizajnerske izdelke, stil, barve prenesli in uporabili tudi v lastnem domu. Naj vas arhitektura in projekti navdihnejo, da boste ideje v domu, ki ga načrtujete in opremljate, uresničili in nadgradili na svoj način.

Pred opremljanjem najprej določite funkcijo prostora:

KUHINJA
Kuhinja je srce vsakega doma, ki prijazno vabi, da se mu predamo ter začutimo la dolce vita – popolno svobodo ustvarjanja užitkov. Lesketajoča, klasična, prefinjena ali morda podeželska – kuhinja je prostor, kjer duša in brbončice okušajo sladkosti življenja.
Kaj je 'IN'?
Bela kuhinja je brezčasna. Barvite stene in bela kuhinja – kombinacija, ki daje občutek čistoče in poudari barvo jedi in njihovo svežino. Prijetna, uporabna in moderna je kuhinja z otokom ali s polotokom. Kuhinjski aparati so večinoma vgradni. Če želite postaviti ob polni steni sklop omar, ki segajo skoraj do stropa, ta del vgradite v steno, da se elementi zlijejo z njo. Nujno potreben element nad otokom je napa – sodobna in osupljiva lepa. Ker so v kuhinji na pultih različni predmeti, je vsaka dekoracija odveč. Omislite si omaro oz. shrambo z izvlečnim pultom, na katerem pripravljate hrano, vtičnicami in poličkami za vse male gospodinjske aparate. Ko končate, pult očistite in zaprete vrata omare. Kuhinja je pospravljena!

KOPALNICA
Harmonija duha in telesa. Intimen prostor, ki s telesa spere ostanke dneva in nas napolni z domačnostjo. Voda, blagodejni mehurčki, opojne dišave in sproščujoč ambient odnesejo misli daleč stran. Naj vas zasebni spa popelje v svetove najčistejše narave, pod slapove, v gozdove, v orošeno travo in vas napolni s spokojnostjo.
Kaj je 'IN'?
Ker so kopalnice večinoma majhen prostor brez okna, jih ne zapolnite od tal do stropa s keramiko, ampak naj bo keramika le tam, kjer je potrebna. Slog naj bo izčiščen in brez bordur. Če pogrešate živahnost, posezite po mozaiku. Keramika naj bo nevtralnih barv, živih barv naj bodo stene ali dodatki. Če je le mogoče, iz kopalnice odstranite pralni stroj ali grelnik vode in ju zaprite v omaro na hodnik. Tuš zasteklite s stekleno steno. Umivalnik naj bo okrogel ali oglat, posajen na pult ali daljši predalnik.

DNEVNA SOBA
Udobna, minimalistična, z drobci osebnosti oplemenitena dnevna soba je kraj, kjer preživljamo prijetne trenutke. Je najbolj obiskana točka vsakega stanovanja, oaza, ki združuje ob dolgih večerih in prinaša sprostitev ob kozarčku pijače, že nekaj trenutkov kasneje pa postane živahen klub z nasmejanimi obrazi bližnjih ali prijateljev.
Kaj je 'IN'?
Sedežna garnitura naj bo nevtralne temnejše barve, ki ni tako občutljiva za umazanijo. Če pa boste izbrali zofo s snemljivo pralno prevleko, lahko posežete tudi po svetlejših tonih in materialih z globoko teksturo. Televizijski sprejemnik je običajno sestavni del dnevne sobe. Pogled s kavča mora biti usmerjen naravnost na zaslon in na kamin, če je v prostoru. Tabure lahko uporabljate kot mizico, dodaten sedež, blazino za poležavanje ali kot počivalnik za noge. Stoječa luč je lahko glavni vir svetlobe. Prostor popestrite z vazami in rastlinami. Prostoru vtisnita svoj osebni pečat. Če se boste odločili za tapete, jih položite na eno steno.

JEDILNICA
Prijetna, dišeča ali elegantno okrašena zbira družino in zbrano posluša kratke in dolge zgodbe življenja: spomine o prvih zobkih, maturi, novi pričeski ali morda kuharske recepte ... Jedilnica je prostor, ki združi družino ob hrani in jo po stresnem dnevu pomiri, nasmeji in sprosti s svojo prijetnostjo.
Kaj je 'IN'?
Če je jedilnica manjša, izberite stekleno mizo, ki prostora ne napolni. Če je jedilnica tako velika, da vanjo lahko postavite dolgo mizo in stole za 8–12 oseb, izberite masivnejšo mizo v naravni ali drugi barvi. Stoli naj bodo moderni. Opazen lestenec nad mizo naj dopolnjuje stoječa svetilka, ki bo stala blizu mize, vendar hkrati že v dnevnem prostoru. Svetloba naj bo prijetno topla, ne slepeče bela. Druga osvetlitev iz vgradnih stropnih luči je lahko hladnejša. V jedilnico vnesita svoj pečat. Stene okrasita s kolažem fotografij s popotovanj ali posebnih trenutkov. Za harmonično povezanost naj se barve v jedilnici navezujejo na barve v kuhinji in dnevni sobi.

SPALNICA
Svetišče počitka, sanj in ljubezni, ki s svojimi blagodejnimi barvami, vonjem in oblikami prinaša dragocene trenutke miru in sprostitve. Naj bo spalnica zatočišče pred nemirnim svetom, intimna oaza, v kateri najdete svoj notranji Jaz in ga razvajate s predanostjo sebi in svojim mislim.
Kaj je 'IN'?
Če je mogoče, umaknite garderobne omare iz spalnice in si uredite garderobno sobo z vgradnimi omarami. Romantično vzdušje ustvarite z mehko svetlobo, ki naj prihaja s strani. Steno nad vzglavjem lahko pobarvate s pomirjujočo barvo, ki vam je blizu, če pa se odločite za fototapeto, izberite umirjen rastlinski motiv. Najprimernejši so sivo-bež in svetlo rjavi odtenki ter svetlo vijolična ali barva sivke. Izogibajte se rumeni barvi, saj je premalo intimna in preveč spodbuja možgane. Tudi rdeča barva ni priporočljiva za spalnico – povzroča nespečnost.

GARDEROBA
Sveti kraj vsake ženske. Popolna simbioza mode, barv, sloga in parfumov. Skrbno zložena svila, mehak kašmir in voljno usnje sestavljajo njen in njegov modni kotiček, ki vsako jutro ustvari modno ikono.
Kaj je 'IN'?
Garderobna soba z vgradnimi omarami in odlično osvetljenostjo, na sredi mehka preproga in na njej oblazinjena klopca. Osvetljeni drogovi, izvlečne police za zložena oblačila, izvlečno stojalo za hlače, potezni drog, predali s predalčki za spodnje perilo, rute, šale, kravate, nogavice … In najpomembnejše – veliko ogledalo, da pogled seže od petk do baretke.

OTROŠKA SOBA
Navihana, živahna in razigrana, kot je lahko le otrok. Pisane stene, mehak medvedek, številne igrače, ljubko pohištvo in puhasta preproga. To so njegove dragocenosti v čarobnem svetu, ki ga v trenutku odpeljejo v kraljestvo domišljije.
Kaj je 'IN'?
Soba za dojenčka naj bo nežna. Ko otrok dopolni nekaj let, lahko v prostor vnesete močnejše barve. Pomemben je igralni prostor in pisalna miza. Miza naj bo obrnjena tako, da lahko otrok gleda skozi okno in k vratom. Tako ima nadzor nad prostorom in dogajanjem v njem. Mize ne postavite ob steno, ampak v prostor. Sobo dopolnite z udobno vrečo za sedenje, ki je primerna za umirjeno branje ali razposajeno skakanje. Izbiro barve lahko prepustite otroku. Če bo izbral modro ali vijolično barvo, pomeni, da je zelo občutljiv in potrebuje veliko nežnosti. Rožnata ali marelična barva dvigujeta samozavest, turkizna, modra in zelena pa umirijo živahnega otroka.

DELOVNA SOBA
Spokojen, a osredotočen. Udoben, a strog. Delovni prostor izziva misli, spodbuja ustvarjalnost, ustvarja nove ideje in lajša proces odločanja. Z mehkim naslanjačem in lesketajočo mizo je delovna soba ustvarjalni karierni poligon.
Kaj je 'IN'?
Velika, bleščeča miza, ki jo dopolnjuje oblikovalski stol. Če sledite trendom, naj tehnika 'diši po sadju', obvezna je bela barva. Rumena barva spodbuja miselno delovanje ter pozitivno vpliva na utrujenost in zaspanost, oranžna barva pa spodbuja spomin in ustvarjalnost. Ne pretiravajte z rumeno, saj jo povezujemo tudi s površnostjo. Rumeno dopolnite z zeleno, vijolično, s turkizno, peščeno ali z grafitno sivo, saj bo tako izgubila negativen vpliv. Vijolična barva je barva meditacije in navdiha, zato je primerna za prostore, kjer ustvarjajo umetniki.

PREDSOBA
Prostor, ki razkriva naš svet, čustva in intimo – odpira vrata v dom. Očarajte in navdušite s prijetno klimo, z mehko preprogo, s svetlimi linijami in z opojnimi cvetovi. Naj bo predsoba tako svetla, topla in nasmejana kot vaš obraz, ko v svoj dom sprejmete najdražje goste.
Kaj je 'IN'?
Velika vgradna omara s steklenimi drsnimi vrati, kamor pospravite plašče in čevlje. Zelo priljubljeno je barvno steklo ali steklo, okrašeno z okrasnimi folijami. Prednost le-teh je, da jih čez čas odlepite in zamenjate. Tudi ogledalo naj najde svoje mesto, od vas pa je odvisno, ali se boste prepustili minimalizmu ali neobaroku. Kjer so čevlji in copati, naj bo tudi stolček za obuvanje. Prostor naj dobi svoj pečat tudi s pravo osvetlitvijo, saj je ena sama stropna luč ne samo dolgočasna, temveč tudi nezadostna.

SVETILA
Zapeljiva, čutna in predrzno vabeča vabi poglede v svoj objem in razvaja z iluzijami, ki varajo oko in misli. Je samosvoja kot neukročen konj, divja kot ogenj in mikavna kot prva ljubezen ustvari iz kotičkov doma s pritiskom na gumb romantičen prostor za dva, plesno dvorano za nadobudneže ali sproščujočo oazo sredi nemirnega sveta.
Kaj je 'IN'?
Vpadljiv neobaročni lestenec, ki dopolni mizo iz grobega lesa ali pa neobaročno zaobljeno sijočo mizo za še bolj prestižen vtis. Majhna, velika, barvita, preprosta, oblikovalska … – svetila naj pohištvene elemente požlahtijo.

DODATKI
Porumenela fotografija v stilnem okvirju na nočni omarici, ekstravagantna vaza v predsobi, ki spomni na tisti dan, ko sta rekla »da«, ročno vezena preproga, v katero ste se zaljubili na prvi pogled … Dodatki naredijo iz prostora dom in iz dogodkov spomine. Naj popestrijo dom kot začimbe, ki iz preproste jedi naredijo kulinarično čarovnijo.