Vodič za tiste, ki prvič najemate oblikovalca

Notranja oprema, dom


Notranja oprema, dom

Notranja oprema

Dom je več kot samo ambient, interier

Beseda dom vzbuja v nas številne asociacije. Dom je prostor, ambient, ki ga moramo šele ustvariti in mu vdahniti življenje, značaj in udobje. Interier in notranja oprema naj bodo po meri stanovalcev, notranji in zunanji prostori pa naj se povezujejo. Dom naj se zlije z naravo in naj navdušuje z dizajnom. Dober dizajn je vedno povezan s čustvi. Ne vemo točno, kaj je, vendar naša čustva v trenutku prepoznajo dober dizajn in arhitekturo. Dober dizajn je lep, funkcionalen in prijazen do okolja.

Najprej določite osnovne elemente notranje opreme, nato podrobnosti. Če bo oblika podrejena funkciji, se bo to dvoje odrazilo v popolnem dizajnu ambienta. Najprej naredite načrt notranje opreme, nato določite barvno shemo, sledi nakup velikih elementov, šele na zadnjem mestu so dekorativni okraski. Posvetite se funkciji ambienta in zasnovali boste dobro postavitev osnovne notranje opreme, podobo ambienta pa boste lahko nenehno spreminjali.  

Notranja oprema in navdih

Če so vam všeč različni stili notranje opreme, npr. minimalizem, skandinavski stil, industrijski stil, retro stil, rustikalni stil, klasični stil, shabby stil, so dobrodošle foto ideje, še posebej, če opremljate sami. Tudi če se kasneje obrnete na arhitekta ali notranjega oblikovalca, lažje predstavite svoje želje in pričakovanja s fotografijo. Poiščite navdih v rubriki AMBIENT, kjer najdete številne foto ideje za dom, pa naj bo ta velik, majhen, sodoben, tradicionalen ali spoj modernega in starega, nato pa ga vključite v načrtovanje podobe lastnega doma. Ustvarite ambient doma, v katerem se boste dobro počutili in vas bo navduševal.

Celovita prenova doma ter načrtovanje hiše sta najzahtevnejši obliki načrtovanja, saj se je treba najprej posvetiti načinu življenja in potrebam, šele potem se lahko posvetimo materialom, barvam in vzorcem. Če razmišljate o gradnji ali prenovi doma, se sprehodite po slovenskih in tujih domovih in ambientih, ki jih predstavljamo v rubriki Ambient. Naj bo Ambientdizajn vaš navdih pri ustvarjanju doma.  

Notranja oprema in načrtovanje

Imate omejen proračun, ne želite zamenjati vse notranje opreme, si ne predstavljate nove podobe doma … Brez temeljitega razmisleka boste kupili neustrezno notranjo opremo in porabili več sredstev, kot jih imate na voljo. V obdobju načrtovanja so različni posegi v ambient mnogo cenejši kot pozneje v dokončanem stanovanju ali hiši.

Notranja oprema je najpomembnejša pri oblikovanju notranjosti doma. V ambientu govori o njegovem namenu ter določa funkcijo. Pohištvo določa funkcijo ambienta. Kako boste uporabljali interier? Izberite element, ki opredeljuje namen prostora, nato pa zasnujte prostor okoli njega.

Ne pozabite na stil. Izbrano pohištvo naj izraža vaš edinstven občutek za stil. Nekateri so navdušeni nad preprostostjo skandinavskega stila, medtem ko druge navdušuje udobje eklektičnega dizajna, tretje grafični potiski ... Notranje opremljanje, ki postavlja funkcijo pred obliko, upošteva tudi stroške. Razsipno trošenje za notranjo opremo se pogosto zgodi tistim, ki nimajo ustreznega tlorisa ter postavitve osnovnih elementov notranje opreme. Če se podajate v proces oblikovanja ambienta z razumevanjem, kaj želite doseči v prostoru in kakšen bo njegov namen, potem boste manj porabili za pohištvo in predmete, ki jih ne potrebujete, in boste bolj pametno vlagali v elemente, ki bodo dolgoročno ostali v ambientu.  

Prednosti opremljanja z arhitektom

Če se zavedate, da je projekt prenove prezahteven za vas, se obrnite na notranjega oblikovalca ali arhitekta. Ker se vsakodnevno ukvarjata z notranjo opremo in ureditvijo prostorov, bosta poskrbela, da bo interier celovit projekt notranje opreme in ne le posamezni neusklajeni drobci. Notranja oprema hiše je zelo pomembna, zato se je lotimo skrbno in preudarno. Načrtovanje notranje opreme s pomočjo izkušenega oblikovalca je vsekakor smiselno, saj nam oblikovalec z izkušnjami in s strokovnimi napotki olajša marsikatero vprašanje in skrbi. Tudi prevelika izbira notranje opreme in kopalniške opreme lahko povzroči stres in zaskrbljenost.  

Notranja oprema in počutje

Če vam omejena sredstva ne dopuščajo najema arhitekta, se čim bolj podučite o notranjem opremljanju, notranji opremi in načrtovanju, da boste naredili čim manj napak. Notranja oprema je pomembna zaradi vašega počutja. Vzemite si čas ter skrbno razmislite, kako živite, kakšno notranjo opremo potrebujete oziroma želite. Pri tem ni pomembna samo cena, ampak bodite pozorni tudi na praktičnost, uporabnost in všečnost. Svojemu domu vdahnite osebno noto z notranjo opremo. Harmonične podrobnosti in detajli ustvarijo privlačen interier, v katerem se boste dobro počutili. Notranja oprema stanovanja pripomore k dobremu počutju, zato bodite pozorni pri željah in potrebah, ko izbirate in kupujete notranjo opremo. Le z usklajenimi barvami, oblikami in izbrano ambientalno svetlobo boste ustvarili domovanje, ki vas bo očaralo.  

Notranja oprema in barve

Barve so pri notranjem opremljanju izredno pomembne, vendar ne morete oblikovati prostora, dokler ne določite njegove primarne funkcije. To pomeni, da je treba načrtovati za ljudi in njihove potrebe, še preden začnete razmišljati o barvnih shemah in razmerjih. Če ne vemo, katerim namenom bo služil ambient, ga ne moremo pravilno opremiti in izbrati pravih poudarkov.

Vsaka barva ima značilnosti, ki vplivajo na notranje opremljanje in razpoloženje. Vzemite si čas in razmislite o vsaki barvi, kako se ob njej počutite in kam bi sodila. Pri močnih barvnih odtenkih pazite, da z njimi ne pretiravate. Predvsem bodite previdni pri rdeči barvi, saj je zelo močna in interier zapolni in pomanjša. Najbolje je, da uberete srednjo pot. 

Notranja oprema in materiali

Vsak material ima svoje značilnosti, ki določajo, v katerem interieru ga je smiselno uporabiti. V kopalnici zaradi vlage ne bomo uporabljali iverala, prav tako ne bomo uporabili keramike (brez talnega gretja) v otroški sobi, saj se otroci zadržujejo predvsem na tleh. Pri javnih površinah je treba upoštevati pohodnost oz. obremenilnost. Ni vseeno, ali opremljamo hotelsko avlo ali pa igralnico. V zadnjem času se v notranjem opremljanju vračamo k naravnim materialom, ki pa so ob sodobni obdelavi bolj kakovostni in vzdržljivi. Vse pa je seveda odvisno od človeka, ki bo prebival v ambientu. Če vam ni blizu hladen minimalistični stil notranje opreme, se izognite pretirani uporabi kovine in stekla ter raje izberite tople naravne materiale. 

Notranja oprema in prodaja stanovanja

Z minimalnim vložkom lahko stanovanje preuredite, da bo bolj privlačno za potencialnega kupca, posledično pa boste zanj iztržili več denarja. Tudi z malo denarja je dom lahko lep, notranja oprema pa privlačna. Ideje in trende poiščite na Ambientdizajn.si. Ustvarite torej prostore, ki se osredotočajo na funkcijo. Ob prodaji boste osebne in dekorativne elemente odstranili in spakirali, kupec stanovanja pa bo že imel funkcionalen ambient in se bo lahko posvetil samo še podobi in poudarkom. Stanovanja s funkcionalno postavitvijo prostorov in notranje opreme so za kupce mnogo bolj privlačna. Ko načrtujete nov dom, upoštevajte tudi možnost morebitne prodaje in potencialnih kupcev v prihodnjih letih.