Notranja oprema, dom

Interier: 4 majhne spremembe z velikim učinkom

Včasih interier potrebuje spremembo. Ali je vaš stil malce zastarel ali pa se je vaš okus spremenil. To je odličen začetek. Vendar pa zaradi velikih stroškov popolna prenova ni vedno mogoča, čeprav je posodobitev oziroma sprememba nujna. S tem v mislih smo povprašali nekaj oblikovalcev, naj delijo svoje najboljše nasvete, katere majhne spremembe v oblikovanju imajo velik učinek v interierju.

Ambientdizajn 9/26/2017, 8:08 AM


1. Poudarjena stena


Če želite drastično spremeniti videz prostora in vzdušje v njem, ne da bi porabili veliko denarja, prepleskajte steno. Močnejša barva bo takoj pritegnila pogled in poživila sobo. 

Pri poudarjenih stenah upoštevajte nekaj podrobnosti. Prva je umestitev. Vsaka stena lahko sicer postane poudarjena stena, vendar vam vseeno svetujemo, da poudarite tisto steno, ki je tudi kontaktna točka. V dnevnih sobah je kontaktna točka običajno stena s kaminom ali s televizijo, medtem ko je v spalnici najboljša stena za posteljnim vzglavjem. 

Estetika
je druga skrb. Svetla barva zagotovo dobro opravi svoje delo, vendar to ni edina možnost. Temnejši nevtralni elementi, npr. v črni ali sivi, imajo isti namen. Lahko uporabite tudi kontrastne materiale. Tudi tapete so odlična izbira, prav tako keramične ploščice ali lesena obloga. 


Navdih: Kako izbrati barvno paleto, ki bo dopolnila dom?


2. Teksture dodatkovTeksture poskrbijo za igro v prostoru. Blazine kot poudarki v različnih tkaninah in odtenkih dodajo še en sloj globine v sobo. Druga možnost za dodajanje tekstur so materiali, iz katerih so dodatki narejeni. Razmislite o uporabi kovin, pletenih košar, odej … 

Teksture so lahko tudi težke. Ko razmišljate o teksturah, ocenite, kako izgleda določen element. Na primer površina kavne mizice je groba, sedežna garnitura je usnjena, odeja na kavču je mehka in blazine so žametne. Uspešna notranja zasnova se nanaša na razporejanje teh kontrastov. Ko sestavljate proračun za sobo, si oglejte teksture v dodatkih, ki jih že imate. Potem poiščite predmete, ki bi bili njihovo nasprotje. Če je potrebno, prerazporedite obstoječo opremo in dodatke po različnih prostorih doma kot način brezplačne posodobitve.


Navdih: Notranja oprema in načelo mešano, a ujemajoče


3. Ponovno ocenite razsvetljavoOsvetlitev potrebujete v vseh kotičkih prostora, zato se izognite samo eni stropni svetilki. Uporabite stenske svetilke in talne svetilke v prostoru. Naj svetilke ne bodo postavljene na enem mestu, le tako se bo svetloba enakomerno širila po prostoru.

Štiri različne vrste osvetlitve lahko vključite v prostor:

Naravna svetloba: Vsaka svetloba, ki pride v vaš dom od zunaj skozi vrata in okna.
Ambientalna svetloba: Svetloba, ki osvetli celotno sobo, a je zastrta, ne oslepljujoča. 
Svetloba, ki poudari: Vir svetlobe, ki poudari posebne značilnosti prostora, stene, umetniško delo ...
Delovna svetloba: Osvetlitev, ki se uporablja za določen namen, na primer pisalne svetilke ali bralne luči.

V idealnem primeru prostor vključuje kombinacijo teh svetlobnih virov. Preglejte osvetlitev, ki jo imate, nato poiščite, katere vrste manjkajo. Zapolnite svetlobne vrzeli in presenečeni boste, kakšno razliko boste občutili.


4. Stil in ureditevKavne mize, stranske mizice in knjižne police kar kličejo po stilu. Neverjetno, kaj lahko izvlečete iz predmetov v vašem domu. Ni potrebe, da brezglavo nakupujete. Najprej ‘nakupujte’ v svojem domu in med predmeti, ki so na voljo, 'kupite'/izberite le najboljše. Pri upoštevanju tega namiga je najpomembnejša ureditev. Predmeti, ki jih uredite, niti niso tako pomembni, kot je njihov prikaz. Potrudite se, da postavite izbrane predmete v skupine, upoštevajte liho število, hkrati pa jih razgibajte z velikostjo, barvo ter smerjo. 


Navdih: 10 dizajnov, ki vključujejo pravilo treh. Kaj je pravilo treh in kako ga uporabiti v notranji opremi?

Ne glede na to, kakšen je vaš osebni stil, boste na določeni točki verjetno želeli spremeniti stvari. Ko se to zgodi, ni treba čakati, dokler ne privarčujete dovolj denarja, da prenovite celotno sobo. Tudi majhne spremembe v oblikovanju lahko naredijo veliko razliko. Tale nasvet upoštevajte naslednjič, ko boste znova prenavljali dom.


Navdih: Stil notranje opreme in nebesno znamenje


Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki