Ideje za dom, nasveti, trendi

10 dizajnov, ki vključujejo pravilo treh

Kaj je pravilo treh in kako ga uporabiti v notranji opremi?

Ambient dizajn 11/27/2014, 5:52 AM

Verjetno ste že slišali nasvet, da pri opremljanju doma sledite pravilu treh. Kaj pomeni to skrivnostno pravilo treh in kako ga vključiti v svoj dom? 

Večina oblikovalcev vam bo povedala, da se je pravilo treh uveljavilo zaradi dejstva, da je liho število predmetov videti bolj naravno in manj prisilno kot pa sodo število predmetov. Zakaj tako? V glavnem zato, ker preveč simetrije naredi prostor hladen, morda celo zastarel, čeprav vsi vemo, da igra simetrija veliko vlogo v notranjem oblikovanju. V bistvu je treba poiskati ravnotežje med simetrijo in asimetrijo.

Naslednjih 10 dizajnov sledi temu pravilu, vendar nekateri dosledno upoštevajo pravilo, drugi kažejo, kako fleksibilno je lahko pravilo, tretji pa kršijo to pravilo na svoj način. Pravilo treh je mogoče uporabiti v vsakem prostoru doma.

1. Tri barve v sobi

Standardna enačba izbiranja barv v razmerju 60 – 30 – 10 deluje najbolje. 60 % naj zavzema glavna barva prostora, 30 % sekundarna barva, 10 % barva poudarka. To razmerje lahko uporabite za vse notranje in zunanje barve, ki jih izberete za svoj dom. Na primer v dnevni sobi je 60 % prostora v nevtralni bež barvi, 30 % v mornarsko modri barvi, 10 % pa je koralne barve v obliki blazin, ki so tudi dopolnjene z mornarsko modro. Če močne barvne kombinacije niso za vas, potem izberite tri različne odtenke iste nevtralne barve, ki pomirjujoče oblikujejo prostor. Če boste sledili pravilu treh in izbrali tri barve, potem boste ustvarili dobro zasnovan in gostoljuben prostor.

V tem prostoru je uporabljena barvna shema treh barv. Soba je svetla in zabavna.

2. Tri teksture so najboljše

Ste že kdaj vstopili v belo sobo? Če ste, potem ste verjetno opazili, da prostor pravzaprav ni popolnoma bel, čeprav se sprva zdi, da je tako. Ob podrobnejšem pregledu bele sobe boste videli številne odtenke bele, smetanaste, bež in rjave barve. Prav tako boste opazili veliko različnih tekstur – les, ratan, posteljno perilo, platno ... Pravilo treh velja tudi za teksture.

Soba na fotografiji ima številne lesene predmete z grobo teksturo, platneno tkanino na stolih ter lestenec iz rustikalne kovine. Te tri glavne teksture ponujajo vizualno poslastico in ustvarjajo toplo vzdušje v sicer nevtralno obarvanem prostoru.

3. Kako združiti tri tkanine

Kombiniranje tkanin je lahko zahtevno. Če bi izbrali vzorec, ki vam je všeč in ga uporabili na zavesah, blazinah ..., bi bilo ne samo dolgočasno, temveč tudi pretirano. Pri načrtovanju katerekoli sobe v domu je najbolje, da izberete tri tkanine, ki se v barvi, vzorcu in teksturi dopolnjujejo. Naj bo mešano in ujemajoče.

4. Koliko različnih svetilk naj ima soba?

Tri, seveda! Tudi pri razsvetljavi ne moremo pobegniti pravilu treh. To ne pomeni, da ima lahko prostor samo tri luči, ampak mora imeti prostor tri različne sloge razsvetljave. Ponavadi ima prostor eno osrednjo stropno svetilo, vgradne svetilke, namizne svetilke na stranskih ali konzolnih mizicah, lahko pa tudi umetniško razsvetljavo nad umetninami, indirektno LED-razsvetljavo pod pohištvom, na stropu … Večina sob je osvetljena z eno glavno svetilko na stropu, svetili, ki osvetlijo delovne površine (preko namizne in talne svetilke), ter ambientalno razsvetljavo.

Plastenje svetlobnih virov ustvarja uravnotežen prostor. 

5. Uporabite pravilo treh pri razporeditvi pohištva

Zdi se, da je pravil kar preveč, ko je treba postaviti pohištvo. Medtem ko boste morda v skušnjavi, da bi prezrli nekatera pravila, vam predlagamo, da sledite pravilu treh, da boste ustvarili prostor, ki bo funkcionalen in zračen.
Ali imate en kavč in dva naslanjača? Ustvarite pohištveno skupino, kjer se velikosti in oblike posnemajo oziroma dopolnjujejo.

Naslednja spalnica je zelo simetrična soba s posteljo in z dvema nočnima omaricama. S postavitvijo treh manjših stolčkov k vznožju postelje spalnica vzdržuje pravilo treh in ima dodano vizualno vrednost. Po drugi strani je upoštevanje tega pravila v spalnici tudi smešno. Trije stolčki in dve osebi, ki uporabljata spalnico. Ali pričakujete morda še tretjo osebo?

6. Okrasitev kavne mizice

Urejanje kavne mizice ali knjižnih polic se zdi kot neka skrivnostna umetnost, umetnost, ki je znana le redkim izbrancem. Kjerkoli v domu lahko umetniške in dekorativne predmete uredimo v skladu s pravilom treh. Pri okrasitvi kavne mizice je pomembno, da upoštevamo višino, obseg in barvo le-te. Izberite tri predmete in jih postavite v skupino, ki se dopolnjuje v velikosti in barvi ter je usklajena z drugimi predmeti in pohištvom v prostoru. Če so predmeti majhni ali manjši in vas skrbi, da so tudi v skupini premajhni, potem jih postavite na vrh kupa knjig ali lep podstavek za torto.  

Okrasite kavno mizico s tremi predmeti.

7. Ne upoštevajte pravila treh dobesedno

Sedaj, ko se je to pravilo vtisnilo v vašo glavo, bomo naredili korak nazaj in vas opozorili, da ga ne jemljite preveč resno. Ne urejajte doma tako, da boste povsod uresničili to pravilo. Simetrija ni slaba in pravila lahko kršimo. Pravilo treh je le smernica, ki je bila dana, da bi ljudje lažje razumeli, da je liho število predmetov bolj zanimivo kot sodo število predmetov. Lahko združite 5 ali 9 elementov v skupino in še vedno boste dosegli isto vizualno zanimivost.

8. Tri okna

Čeprav je simetrija v arhitekturi nujna za uravnotežen dizajn, lahko upoštevanje pravila treh v arhitekturi prinese vizualno dinamiko v prostor. Medtem ko ima lahko ena stran hiše eno veliko okno, se lahko na nasprotni strani nahajajo tri manjša okna, ki so usklajena in uravnotežena z večjim oknom. To je zabaven način, kako lahko dom oblikujete edinstveno in se igrate z vizualno simetrijo in ravnovesjem.

9. Tudi minimalistični interjerji upoštevajo pravilo treh

Ko gre za minimalistično zasnovo, je najbolje, da se izognete neredu in odvečnim predmetom, vendar pravilo treh še vedno lahko uporabite za dodajanje vizualne globine in zanimivosti celo v minimalističnem interjerju.

Sodobno oblikovanje lahko vključi to pravilo z urejanjem pohištva v skupino z lihim številom pohištvenih elementov ali dajanjem treh preprostih predmetov na kavno mizico.

Spodnja fotografija prikazuje črno-bel interjer s tremi velikimi fotografijami na steni. Poskusite pokriti eno od teh fotografij s palcem ... Dve še zdaleč nista tako zanimivi, kajne? Enako je z jedilno mizo. Če bi pospravili z mize vse sveče, bi bili vazi s cvetjem dolgočasni. Pravilo, ki ga upošteva celo minimalizem.

Ne glede na slog, vedno obstaja prostor, v katerem lahko uresničite pravilo treh.

10. Velikost prostora določa uresničitev pravil

Čeprav smo pokazali, da pravilo treh daje vizualno globino in zanimivost, vedno ne moremo slediti pravilom, če je premalo prostora.

Če je vaš kuhinjski otok majhen, bo s tremi visečimi svetilkami neurejen oziroma celo natlačen, zato namesto treh raje obesite dve. Tudi če imate majhno kavno mizico, bo okrasitev s tremi predmeti preveč 'težka'. Nasprotje majhnega prostora je velik prostor, ki lahko zahteva velike pohištvene elemente in več kot tri elemente, da ohrani svoje ravnotežje. Če boste uskladili pravilo treh z velikostjo prostora in pohištvom, bo vaš prostor dobro uravnotežen in prostoren.

Pravilo treh ni več tako skrivnostno – to je preprost in zabaven način, da dodate globino in zanimivost v dom. Igrajte se s tem pravilom in ne ujemite se v podrobnosti. Zavedajte se, da lahko pravila kršite in obidete oziroma vam velikost prostora ne dovoljuje vedno uresničitve pravila.

Poslikajte svoj dom in kritično proučite fotografije, saj razkrivajo vse težave, dekorativne napake in pohištvo napačne velikosti. Najpomembnejše je, da se ob urejanju lastnega doma zabavate.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki