Kaj lahko naredite iz ostankov tapet? Tukaj je 11 idej

Ideje za dom, nasveti, trendi


Ideje za dom, nasveti, trendi

IDEJE ZA DOM, NASVETI, TRENDI

V rubriki Ideje za dom najdete ustvarjalne in edinstvene ideje za dom in nasvete za dekoracijo sten, ki jih lahko uresničite sami, organizacijo doma in tudi trende ter modne barve, s katerimi bo vaš dom vedno svež in vabeč. Dobrih idej za dekoracijo in ureditev doma ni nikoli dovolj. Dobre ideje za dom so vedno tiste, ki so enostavne za izvedbo, ki ne zahtevajo posebnega znanja ali velike investicije, uresničene ideje pa dajo učinkovite rezultate, saj izboljšajo bivalno okolje in red v njem. Če boste v svojem domu redno vzdrževali red tako, da boste občasno prevetrili organizacijo in shranjevalni prostor, boste hitro našli prepotreben prostor za vse stvari, potrebe in tudi hobije.

Manjše izboljšave in spreminjanje dekorativnih dodatkov

Ko začutite, da potrebujete spremembo, so manjše izboljšave doma odličen način, da znova pridobite nov smisel življenja. Spreminjanje dekorja v domu je kot spreminjanje garderobe, ko z novo podobo postanete novi vi. Ponovno oblikovanje doma oziroma opremljanje stanovanja lahko občutite kot veliko in zahtevno nalogo, čeprav že nekaj manjših popravkov in izboljšav naredi veliko razliko. Ko boste videli prve rezultate izboljšav, boste navdušeni in o notranjem opremljanju boste želeli izvedeti še več. Mnogo idej za dom, ki jih lahko upoštevate pri prenovi stanovanja, najdete v članku Štirje preprosti nasveti, kako osvežiti dom.

Ideje za dom in njihovo (brezglavo) uresničevanje

Pred uresničitvijo ideje najprej sestavite načrt dela, da ne bo neprijetnih presenečenj.

1. Najprej ugotovite, kaj želite doseči: Vsakdo, ki je že prenavljal dom oz. opremljal stanovanje, ve, da se lahko prvotni načrt hitro spremeni. Največkrat se poveča obseg del, posledično pa stroški ter naporno obdobje za vse tiste, ki si delijo prostor. Poglejte na svoj interier tako, kot če bi najeli nekoga drugega, da ga oblikuje. Ali želite samo novo barvno shemo ali iščete popolnoma nov dizajn in stil? Ali je prenova stanovanja usklajena z vašim proračunom? Ali želite hitro prenovo doma brez denarnih presenečenj? Načrt prenove se lahko zagotovo spremeni, ko stene, tla, inštalacije razkrijejo težave. Preden se podate na pot prenove, si odgovorite na zgornja vprašanja, da vas ne bo na vsakem ovinku te poti zagrabil glavobol. Tudi naslednjih 9 točk je pomembnih:

2. Poglejte na prostor s svežimi, neobremenjenimi očmi.
3. Razmislite o namenu prostora in vzdušju v njem!
4. Dizajn je 90 odstotkov navdiha.
5. Navdih lahko najdete kjerkoli.
6. Vedno imejte v mislih velikost prostora.
7. Upoštevajte pravilo treh.
8. Mešano, a ujemajoče – vsak ljubi nasprotja.
9. Dodatki za dom.
10. Naredite korak nazaj.

Vse točke načrtovanja so podrobneje razložene v članku Kako opremiti dom kot notranji oblikovalec.

Dekoracija sten in oblikovanje prostora – poskusite nekaj drugačnega

Pleskanje in tapeciranje sten je poceni način preureditve doma. Če ste malce pustolovski, zakaj ne dodate nekaj drugačnega v svoj dom? Leto 2016 je prineslo nekaj zanimivih trendov za stene in stenske poslikave, ki jih lahko poskusite, na primer naravne površine, retro geometrijske vzorce in oblike ali nekaj kovinskih poudarkov. Še ena nenavadna ideja, ki jo lahko poskusite, je dekoracija stropa. Stropovi pogosto ostanejo beli ali prezrti, s pravim pristopom pa lahko postanejo oblikovalska priložnost notranjega oblikovanja. Večina od nas izbere bel strop, ker je varna izbira. Nenazadnje se bel strop ujema z vsem, kar je v prostoru, bel strop pa naredi prostor večji in svetlejši. Medtem ko je to pogosto res, dekoracija stropa z barvo, ki ni bela, ni nujno slaba izbira. Pravzaprav ima dramatičen učinek nebele barve številne prednosti in vplive na oblikovanje prostora. Če bi radi stopili iz varnega območja belega stropa in vsaj v enem ali dveh prostorih v domu ustvarili nekaj drame, preverite nasvete in ideje, kako z dekoracijo stropa lahko preoblikujete prostor.

Dodatki za dom in osvežitev stanovanja brez premikanja pohištva

Ni treba preurediti celotnega stanovanja ali hiše, da bi dom zaživel v novem stilu. Dodatki za dom, na primer zavese, blazine, preproge, namizna svetilka, svetila, klubska mizica, so majhne podrobnosti, ki pomembno spremenijo podobo interierja. Najpomembnejša stvar, ki jo morate upoštevati, ko eksperimentirate z notranjo opremo in dodatki za dom, je lasten občutek za stil in zavedanje, kaj vam je všeč.

Barvna paleta naj opiše vas in vaš dom

Barve prinašajo v dom veselje, nekaj dramatičnosti, lahko se igrajo s čustvi gostov, predvsem pa je barvna paleta odvisna od vašega izbora barv. Barvna paleta vam pomaga izbrati barve na podlagi tega, kako se želite v svojem domu počutiti in kakšno vzdušje želite v njem ustvariti. Če se boste pri izbiri barv zgledovali po naravi in boste izbrali nevtralne barve, ali pa boste raje dali prednost kontrastnim barvam, ki bodo vzbudile občutek svetovljanskosti in modernosti, vam je na voljo usklajena paleta barv. Izberite barvno paleto, ki bo najbolje opisala vas in vaš dom.

Oblikovalski trendi v notranjem opremljanju

Oblikovalski trendi tega leta so tako izraziti in številnih izrazov, da ne glede na to, koliko člankov o trendih bi še objavili, vedno bi lahko dodali še nekaj novega. Veliko teh stilističnih tokov se bo okrepilo v trende. Tukaj je pet ključnih oblikovalskih elementov oz. trendov v notranjem opremljanju za leto 2016, na katere bodite pozorni, skupaj z nasveti, kako jih lahko vključite v obstoječi interier, da bo prostor svež in moderen.

- Sodobni kovinski poudarki: Zlati in medeninasti kovinski odtenki ogrejejo prostor, medtem ko imajo srebrni in platinasti odtenki ravno nasproten učinek. Z majhnimi odmerki mešanice kovinskih odtenkov boste kovinski trend na najboljši način prenesli v dom.

- Trajnostno oblikovanje: Ko izbirate novo pohištvo, ne bodite pozorni le na obliko in funkcijo, ampak naj bo pomemben tudi izbrani material in njegov vpliv na okolje.

- Potiski in vzorci iz narave in prisotnost narave: Rastlinski, cvetlični in živalski potiski se bodo vrnili. Kot pri vsakem potisku upoštevajte načelo manj, je več, še posebej pri drznih potiskih. Namesto da z velikim ali težkim vzorcem prekrijete celoten interier, uporabite vzorec samo na kosu ali dveh, ki bo osrednja točka v interierju. Da bi zagotovili, da ti potiski ostanejo sodobni, razmislite o barvi, ki ne sodi v njihovo naravno barvno shemo.

- Geometrijski vzorci in potiski: Geometrijski vzorci so preplavili svet oblikovanja. Povabite geometrijske vzorce tudi v svoj dom in naj vzorci v živahnih barvah preoblikujejo steno od neopaznega zidu do hipnotične kontaktne točke.

- Modra barva: Modri odtenki so hladni, a hkrati pomirjujoči, v prostoru pa naredijo izjemen vtis. Ključno je, kako veliko ali kako malo te barve boste uporabili v prostoru.

Nekateri trendi so zelo prepoznavni. Močne barve se ponovno vračajo, pomembna pa je tudi prisotnost narave v neobičajnih prostorih – npr. zelene stene in vertikalni vrtički v kopalnici ali kuhinji –, ki daje močan vtis vrtov in parkov. Toda novosti gredo mnogo dlje. Bodite pozorni na dodatke za dom, funkcionalnost, minimalizem ambienta, glamur in uporabljene materiale, npr. baker, medenino in marmor.

Bodite ustvarjalni in ideje za dom uresničite na lasten način! Opremljanje doma ni nikoli dokončana zgodba ... Napredujte po korakih in živite s stilom.