Ideje za dom, nasveti, trendi

Dodajte barvo in dramo v sobo s poslikavo stropa

Večina od nas izbere bel strop, ker je varna izbira. Nenazadnje se bel strop ujema z vsem, kar je v prostoru, bel strop pa naredi prostor večji in svetlejši. Medtem ko je to pogosto res, pleskanje stropa z barvo, ki ni bela, ni nujno slaba izbira. Pravzaprav ima dramatičen učinek nebele barve številne prednosti in vplive na oblikovanje prostora. Če bi radi stopili iz varnega območja belega stropa in vsaj v enem ali dveh prostorih v domu ustvarili nekaj drame, preberite naslednje nasvete in ideje za dom, kako s pleskanjem barvitega stropa lahko preoblikujete prostor.

Ambientdizajn 2.2.2016, 9:04

Temne barve
Temno sivi, temno modri ali črni stropovi ustvarijo dramatičen in intimen občutek v prostoru. Ker temen strop lahko ustvari občutek nižjega prostora, je temna barva idealna za eksperimentiranje v visokih prostorih, ki so bogato osvetljeni z naravno svetlobo. Poudarite temen strop s svetlimi stenami, da bodo ustvarjale kontrast s stropom. Tudi pohištvo naj bo svetlejših ali nevtralnih barv. Dodajte svetleče dodatke in svetilke, da bodo osvetlile in poudarile dramatičen strop.

Svetle, močne barve
Strop v drznih ali svetlih barvah, npr. turkizni, zeleni, oranžni, rumeni, rožnati ... barvi, doda energijo in vnese zanimivost v katerikoli prostor. To je odlična izbira, če imate bele stene in nevtralno pohištvo. Živobarvni stropovi so kot nalašč za ustvarjanje zabavnih, srečnih prostorov in tudi za kopalnico ali kuhinjo, kjer so pohištvo in zaključni materiali največkrat bele oziroma svetle barve.

Strop in stena v isti barvi
Pleskanje stropa in sten v isti barvi ustvari čudovito vzdušje, ki omogoča, da zares začutimo barvo v prostoru. Prostor bo postal nekoliko manjši, tako da imejte to dejstvo v mislih. Če je prostor majhen – na primer kopalnica, stranišče ali hodnik –, izberite umirjeno barvo, na primer sivo ali modro, tako da bo prostor intimen in veder. V večjem prostoru skrbno izberite pohištvo in ostalo opremo, saj bo vsak kos nasprotje stenske barve.

Še ideja za pogumne. Stenska in zidna barva sta lahko tudi različnih odtenkov.

Navdih: Pleskanje: stena v dveh barvah

Sijaj ali mat?
Poleg barve morate razmisliti tudi o njenem videzu. Mat videz na stropu prikrije nepravilnosti, npr. razpoke ali cevi. Sijaj poudari nepravilnosti, vendar doda stropu novo dimenzijo, in sicer subtilno refleksijo.

Arhitekturne podrobnosti
Če ima vaš strop arhitekturne podrobnosti, npr. okrasne letve, štukature ali strešna okna, lahko z barvanjem stropa v kontrastni barvi izjemno poudarite prostor. Temnejše ali močnejše barve so dobra izbira, saj poudarijo in prekinejo običajno belino.

Posebni predlogi

Medtem, ko boste imeli zgornje nasvete v mislih, je tukaj še nekaj navdihujočih barvnih idej za vašo naslednjo stropno avanturo:

Svetlo moder strop
Svetlo modra ali turkizna barva je dobra barvna izbira za strop v skoraj vsakem prostoru. Spalnici, kopalnici ali celo kuhinji daje ta barva svetlobo ter zračen in lahkoten občutek. Ta barva doda določeno mero svežine obstoječim nevtralnim barvam, kot so bela, bež, siva in odtenki lesa.

Kovinski poudarki na stropu
Strop v kovinskem videzu ne doda samo blišča v vsak prostor, ampak mu zahvaljujoč odsevnosti doda tudi globino. Zamolklo srebrna, zlata ali bakrena so trendne barve, ki bodo dale glamur vsakemu prostoru vašega doma. Če želite spremeniti kopalnico ali stranišče v nekaj izjemnega, zamenjajte dosedanje armature z zlatimi ali bakrenimi, na strop pa dajte tapete ali stensko barvo v zlati ali bakreni barvi. Enako lahko storite s skoraj vsakim prostorom v domu. Vendar vas opozarjamo – poskrbite, da boste skrbno izbrali prave zlate poudarke, z njimi pa nikar ne pretiravajte, saj ne želite kičastega prostora.

Črna barva na stropu
To ni najbolj očitna izbira za barvo stropa, ampak črn ali grafitno siv strop ima svoje prednosti. Temna barva je poceni način prikrivanja nezaželenih elementov, kot so cevi ali stari tramovi. Črn strop doda elegantno dramo in prefinjenost prostoru, kot sta jedilnica ali spalnica, še posebej, če imata stropne obrobe oziroma štukature. Črn strop tudi odlično izpostavlja obstoječe črne poudarke v prostoru, npr. namizne svetilke s črnim senčnikom, ali pa omili visoko kontrastne barve, kot so zlata ali rumena.

Mornarsko modra
Mornarsko moder strop doda globino in dramo v prostor, vendar v nasprotju s črnim stropom daje temno modra bolj kraljevski občutek. Temno modra se čudovito ujema z belimi in s svetlo sivimi odtenki. Če so vaše stene že v eni izmed naštetih barv, vključite temno modro v shemo načrtovanja in začnite s stropom.

Rumena
Rumen strop prinaša svetel, osvežujoč barvni poudarek v vsak prostor. S svojo toplino in energijo rumena barva preobrazi običajen prostor v zanimiv in vesel prostor. Zaradi rumenega stropa bodo vaše oči poplesavale po sobi. Z rumenim stropom lahko prekinete belino v prostoru ali dopolnite pisano sobo.

Vzorci na stropu
Če ste avanturistični navdušenec, potem izberite vzorec za svoj strop. Ne glede na to, ali boste izbrali črte ali geometrijski vzorec, poskusite ohraniti monokromatsko barvno shemo, ki bo usklajena z drugimi elementi v prostoru. Na ta način strop ne bo tekmoval z geometrijsko preprogo in prostor ne bo kaotičen.

Ali ste pripravljeni popeljati svoj strop na barvito potovanje? Uporabite zgornje namige, da boste našli najboljšo idejo za stropno poslikavo.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Pastelne barve za dom mlade družine

Sodobno stanovanje, ki ga je zasnoval Team Design leta 2017, se nahaja v Moskvi. Ker je mlada družina želela svetle prostore, ki bodo vzbujali prijetne občutke in udobje, so bile pastelne barve logična izbira. Več

Prostorno moderno stanovanje v nekdanji tovarni

To navdihujoče moderno stanovanje, ki ga je leta 2014 oblikovala arhitektka Cecilia Avogadro, se nahaja v Milanu v Italiji. Prenovljeno stanovanje je polno zanimivih dizajnerskih elementov ter starih predmetov, ki so jih na svež način vključili v prenovljeni interier. Več

Majhno belo stanovanje, veliko 42 m2

To majhno belo stanovanje se nahaja v Tel Avivu v Izraelu, leta 2017 pa ga je zasnoval Yael Perry. Stanovanje meri 42 m2 in ga uporabljajo kot počitniško stanovanje. Oblikovalec je stanovanje spremenil v svetel prostor minimalističnega stila. Več

Moderna hiša v Italiji s toplim sodobnim vzdušjem

Moderno dvonadstropno hišo v Italiji so leta 2016 temeljito prenovili. Zasnovo sodobne ureditve je naredil arhitekt Davide Conconi. Bela barva in topel les sta določila podobo in vzdušje prenovljenega interierja. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki